Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 3 februari 2018

Alles over snapshots in macOS High Sierra

In macOS High Sierra heeft de Mac er een nieuwe functie bij. Als je het Apple File System (APFS) gebruikt, kun je snapshots maken en je Mac heel gemakkelijk je Mac in een vorige staat herstellen. Dat komt ongetwijfeld een keer van pas! Dit moet je weten over snapshots in High Sierra.

Wat zijn snapshots en waarom zijn ze handig?

Met een snapshot maak je als het ware een momentopname van je Mac. Je kunt dan later altijd terug naar het punt waarop je een snapshot hebt gemaakt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een app uit onbekende bron installeert en malware op je Mac krijgt. Ook voor (kleine) bedrijven of scholen die Macs uitlenen kan het handig zijn om snel apparaten terug te zetten naar een schone installatie.

Werkt het bij iedere Mac met High Sierra?

Nee, je moet het Apple File System (APFS) gebruiken. Momenteel zijn alleen Macs die met flashopslag (SSD) zijn uitgerust geschikt voor APFS. Checken of je Mac APFS gebruikt kan als volgt:

 • Open het Schijfhulpprogramma in de map ‘Programma’s’ en vervolgens ‘Hulpprogramma’s’.
 • Bekijk je primaire harddisk (vaak ‘Macintosh HD’) en of die melding maakt van APFS. Als je ‘MacOS Uitgebreid’ ziet staan gebruik je het Apple File System nog niet. Je kunt daar momenteel niets aan doen.
Deze Mac gebruikt APFS – Klik/tap voor groter.
Deze Mac gebruikt nog geen APFS – Klik/tap voor groter

Check of je al snapshots hebt

Bij iedere software-update maakt Apple een snapshot van je Mac. Er is dus een grote kans dat je al een aantal snapshots hebt. Zo check je het:

 • Open de Terminal in de map ‘Programma’s’ en vervolgens ‘Hulpprogramma’s’.
 • Tik in ‘tmutil listlocalsnapshots /’ en druk op enter.

Nu krijg je een lijst met alle snapshots die gemaakt zijn. Is er geen enkel snapshot gemaakt? Dan is de lijst leeg.

Een lijst van alle (of in dit geval één) snapshots – Klik/tap voor groter

Maak handmatig een snapshot

Bij iedere macOS-update wordt automatisch een snapshot gemaakt, maar je kunt ook handmatig een snapshot maken. Die doe je wederom vanaf de terminal:

 • Tik in ‘tmutil localsnapshot’ en druk op enter.

Een snapshot is binnen mum van tijd gemaakt en neemt amper schijfruimte in beslag. Dat komt omdat macOS High Sierra een slimme manier van snapshots maken heeft. APFS zorgt ervoor dat niet de hele inhoud van je schijf opgeslagen wordt, maar trekt simpelweg een streep op je harddisk en zorgt ervoor dat alle nieuwe bestanden en aanpassingen achter die streep weggeschreven worden. Wil je terug naar een snapshot? Dan wordt alles dat na de streep is aangepast gewoon gewist. Slim, efficiënt en snel.

Een nieuw snapshot is zo gemaakt – Klik/tap voor groter.

Een snapshot terugzetten

Een snapshot terugzetten kan helaas niet in macOS zelf. Je dient je Mac in herstelmodus op te start en daarna het snapshot terug te zetten. Het werkt via de Time Machine-interface. Ga als volgt te werk:

 • Herstart je Mac en druk de toetsen cmd en R in tot het Apple-logo verschijnt.
 • Je komt nu in het menu met macOS-hulpprogramma’s. Kies voor het herstellen van een Time Machine-backup.
 • Kies je lokale ‘Macintosh HD’ als bron en vervolgens een snapshot om terug te zetten.
 • Na een herstart is je Mac teruggezet naar het gekozen snapshot.
Klik/tap voor groter.
in MacOS een snapshot terugzetten (klik/tap voor groter)
Klik/tap voor groter.

Een snapshot verwijderen

Heb je een hele waslijst met Snapshots die je nooit meer gebruikt? Geen probleem. Die kun je namelijk ook verwijderen. Dit gaat ook weer via de terminal:

 • Bekijk een lijst van je snapshots met het commando ‘tmutil listlocalsnapshots /’ en druk op enter.
 • Tik in: ‘tmutil deletelocalsnapshot’ gevolgd door de datum van het snapshot. Bijvoorbeeld: ‘tmutil deletelocalsnapshot 2018-02-03-184724’ en druk op enter.
Een snapshot verwijderen – Klik/tap voor groter.

Hoe is dit anders dan back-ups via Time Machine?

De snapshots zijn eigenlijk een snelle Time Machine-backup, maar er zijn een boel verschillen. Time Machine gebruikt een externe harde schijf, terwijl je snapshots gewoon op je eigen Mac blijven staan. Ze bieden dan ook geen beveiliging bij diefstal of een kapotte schijf.

Time Machine maakt zelf ook gebruik van snapshots als de harddisk die voor back-ups gebruikt is niet beschikbaar is, zal een lokaal snapshot gemaakt worden. Iets is immers beter dan niets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles over snapshots in macOS High Sierra
Sluiten