Volgend jaar nóg sterker smartphone-scherm van diamantglas

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Is het laten vallen van je smartphone je ergste nachtmerrie? Je bent niet de enige. Fabrikanten proberen hun schermen zo sterk mogelijk te maken en gebruiken momenteel vaak chemisch versterkt Gorilla Glass met coatings. Soms wordt er ook een laag saffierkristal toegevoegd, maar dat kan scheuren en barsten niet altijd voorkomen.

Volgend jaar komt er mogelijk een grote verbetering aan, want de eerste smartphone met scherm van diamantglas is in 2019 een feit. Het bedrijf Akhan Semiconductor, dat diamanten in een lab kweekt, zegt dat samen met een grote smartphonefabrikant te werken aan schermen van diamantglas.

Sterker, harder en helderder

Diamantglas is een veelbelovende, nieuwe technologie. Akhan’s glas maakt gebruik van een patroon waarin de kristallen willekeurig gerangschikt zijn. Die opstelling moet diepe scheuren en het vormen van beschadigingen voorkomen. Het idee is om kristal als toplaag op schermen te leggen. Dit zou geen nadelige gevolgen voor de leesbaarheid of reflecties hebben.

gebroken scherm
Klik/tap voor groter.

Maar ook duurder

Welke fabrikant het diamantglas in gaat zetten is nog onduidelijk, maar het is duidelijk dat het geen goedkoop toestel wordt. In een laboratorium gekweekte diamanten zijn namelijk nog kostbaar. Dat die fabrikant Apple is, is niet waarschijnlijk. Om de iPhone van kristalglas te voorzien, zou namelijk een enorme hoeveelheid nodig zijn. Gezien het om een nieuwe techniek gaat, is de productie beperkt.

Apple heeft bovendien een grote deal met Corning, de fabrikant van Gorilla Glass, gesloten. Het bedrijf krijgt 200.000 dollar van Apple en natuurlijk is het beste glas voor de iPhone, iPad en Apple Watch. In het experimenteerde de iPhone-maker wel met saffierglas, maar dat draaide uit op een flop.

CNET

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op naar de 1200 dollar iPhones.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Je moet toch iets om de 1000 Euro verkoopsprijs te verklaren aan de klant….

 • Profielfoto
  Niels

  Wedden dat het Huawei is.

 • Profielfoto
  Spinozo

  200.000 duizend dollar voor Corning een grote deal?

 • Profielfoto
  Webbiker

  De H2 bij paragraaf 3 klopt niet, het moet zijn: ‘Sterker, harder, helderder en duurder’. Ik verwacht wel weer +200 euro voor de volgende iPhone X.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Webbiker: Leuke, ik heb er een extra kopje van gemaakt;)

 • Profielfoto
  Nikita

  Wel wat verwarrend dat er zowel over diamant als over kristalglas wordt gesproken; dat zijn twee compleet verschillende materialen. Kristalglas is namelijk glas, diamant uiteindelijk gewoon samengeperste koolstof.

   

  En inderdaad, mijn eerste gedachte bij de titel was: straks dus flagship smartphones van € 2000,- omdat er zonodig een laagje van diamant op moet komen:lol:

 • Profielfoto
  Nikita

  En uiteraard is een dubbele enter hier daadwerkelijk DRIE regels. Way to go guys. Nog wel het e.e.a. te polijsten aan het forum en de manier waarop de reacties worden ingedeeld.

  Maar, het moet gezegd, wel fijn dat die “toon meer” knop het veld heeft geruimd!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  1200 dollar? Eerder 1500 euro! De X is nu al 1350,-

 • Profielfoto
  DBLCreations

  aartjan op 7 februari 2018 19:35
  1200 dollar? Eerder 1500 euro! De X is nu al 1350,-

  $1200 is geen $1350 hé, die €1350 is in €. En het is trouwens €1329 en dat is dan ook meteen voor het duurste model want de 64GB begint aan €1159, ik kan het weten. :/ Niet dat beide prijzen echt om gelukkig van te worden zijn…

 • Profielfoto
  cids

  Corning kreeg een 200 miljoen investering vanuit Apple, dus even iets meer dan 200.000 dollar… https://www.apple.com/newsroom/2017/05/apple-awards-corning-first-advanced-manufacturing-fund-investment/