Record! Samsung perst 30TB op een SSD

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Een SSD is snel, maar niet altijd groot genoeg om al je bestanden op te slaan. Gelukkig kun je een Mac tegenwoordig uitrusten met maximaal 2TB flashopslag, maar dat verbleekt bij de nieuwe SSD van Samsung. Het Koreaanse bedrijf breekt vandaag een record en perst 30TB op één SSD.

De SSD heeft een regulier formaat en is even groot als een 2,5-inch harddisk. Toch kun je er om precies te zijn 30,72TB data op kwijt. Dat is meer dan de grootste mechanische harde schijf, die is momenteel 16TB. Wat kun je kwijt op 30TB? Bijvoorbeeld 500 dagen Full HD-video, of 5700 films in deze resolutie.

Grootste SSD ter wereld

Samsung bereikt dit record door de SSD, die de weinig sexy naam PM1643 heeft, uit te rusten met 32 NAND-modules van ieder 1TB. Deze zijn extreem klein en bestaan ieder uit een 16 op elkaar geplaatste lagen. De SSD is daarom even groot als een regulier 2,5-inch exemplaar, maar is wel wat hoger dan normaal. Dit is geen experiment in een lab, maar technologie die binnenkort te koop is. De massaproductie wordt namelijk nog deze maand gestart.

Samsung 30TB SSD
Klik/tap voor groter.

Denk je er al aan om je Mac of PC open te schroeven? Rustig aan! Deze SSD is namelijk niet voor de consumentenmarkt. Samsung heeft ‘m voorzien van een SAS-aansluiting, die is speciaal voor servers en workstations. De schijf heeft een leessnelheid van 2,1 GB/sec en schrijft met 1,7 GB/sec. Een prijs is nog niet bekend, maar reken op een vijfcijferig bedrag. Seagate, de vorige recordhouder, heeft namelijk een 15TB SSD die meer dan 10.000 euro kost.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Och, met een RocketStor 6328 knal er er 2 van die dingen in en je heb 60TB opslag. Daar kan een professionele video-editor toch wel wat mee?

 • Profielfoto
  KR1275

  WoW!

  Dan gaat de technologie ineens heeeeel snel! De harde schijf – ooit een natte droom voor mac-gebruikers… – had een belangrijke voorsprong in grootte. Als deze technologie doorzet, dan is over pakweg 5 jaar een SSD met een grootte van 5TB heel normaal en betaalbaar. Hup Samsung, hup. Ga voor goud….

 • Profielfoto
  Niels

  Zo’n SSD zal ook echt betaalbaar zijn voor de gemiddelde Mac gebruiker, schat dat het boven de 10.000 euro zal liggen

 • Profielfoto
  Spinozo

  Of je hangt er 24 in een QNAP Server en je hebt 720TB, beetje stripen en mirroren en je houdt nog best wat over 😎

 • Profielfoto
  iep

  @Night: daar heb je geen rocketstor voor nodig. De aanname dat deze SSD de grootste capaciteit heeft is namelijk onjuist. Degene die dat wel heeft, heeft een 2x (!) zo grote capaciteit: 60TB en wordt gemaakt door Seagate. Arstechnica en ook Linus Tech Tips hebben hier al een tijdje terug over bericht. Zie bijv. https://arstechnica.com/gadgets/2016/08/seagate-unveils-60tb-ssd-the-worlds-largest-hard-drive/

  Wat er bijzonder is aan deze ssd van Samsung is het feit dat hij, itt die van Seagate, in een 2,5″ behuizing komt ipv een 3,5″. Een ander verschil lijkt te zijn dat deze Samsung ssd wel binnenkort voor de massa (nou ja, wie het budget er voor heeft) beschikbaar is.

  Het record is dus niet 30TB op een ssd maar een 30TB ssd die je daadwerkelijk kunt kopen.

 • Profielfoto
  RJG

  Zou fijn zijn als de wat kleinere schijven, bijvoorbeeld 4 TB betaalbaar zouden worden. SSD blijft maar duur waardoor we nog steeds met mechanische schijven zitten te tobben.

 • Profielfoto
  Bart119

  RJG op 20 februari 2018 23:46
  Zou fijn zijn als de wat kleinere schijven, bijvoorbeeld 4 TB betaalbaar zouden worden. SSD blijft maar duur waardoor we nog steeds met mechanische schijven zitten te tobben.

  De evolutie loopt inderdaad traag.

  Als 12-jarige heb ik met veel moeite genoeg geld bij elkaar gespaard om een computer met 20GB harde schijf en 64MB ram te kopen. De gemiddelde Wintel computer had toen immers nog maar 4GB HD en 16MB ram.

  4 jaar later, toen ik 16 was kocht ik voor een appel en een ei een harde schijfje van 250GB en 2 latjes van 256MB ram.

  Sinds 2010 lijkt de evolutie en de prijsdaling van de computercomponenten een heel pak trager te verlopen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik kan me onze eerste harddisk van 500MB nog wel herinneren.

  ‘Leuk hoor, maar hoe krijg je dat ooit vol!’

   

  En dat je een hoop geld betaalde voor zo’n SyQuest schijfje van 44MB(!). Want daar kon je zo lekker veel op bewaren.

 • Profielfoto
  sciletto

  KarelWillem op 21 februari 2018 11:37
  Ik kan me onze eerste harddisk van 500MB nog wel herinneren.

  ‘Leuk hoor, maar hoe krijg je dat ooit vol!’

   

  En dat je een hoop geld betaalde voor zo’n SyQuest schijfje van 44MB(!). Want daar kon je zo lekker veel op bewaren.

  Ik weet ook nog wel dat mijn vader 40GB kocht voor me. Ik was helemaal blij want kon dan eindelijk een hoop opslaan. Alhoewel dat ook wel snel vol zat maar toch, de 40gb van toen voelde als de 12TB van nu

   

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Ik kocht (zakelijk) een Tandon PC met een “super” groot opslagvermogen van wel 10MB

  Goeie oude tijd……

 • Profielfoto
  RJG

  Mijn eerste Pentium II computer had een HD van 52 MB en dat was uitzonderlijk, meeste computers hadden 20Mb en sommige we 40Mb. Bizar hoe hard dat gegaan is en hoe traag de SSD nu gaat.