Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 februari 2018

Record! Samsung perst 30TB op een SSD

Een SSD is snel, maar niet altijd groot genoeg om al je bestanden op te slaan. Gelukkig kun je een Mac tegenwoordig uitrusten met maximaal 2TB flashopslag, maar dat verbleekt bij de nieuwe SSD van Samsung. Het Koreaanse bedrijf breekt vandaag een record en perst 30TB op één SSD.

De SSD heeft een regulier formaat en is even groot als een 2,5-inch harddisk. Toch kun je er om precies te zijn 30,72TB data op kwijt. Dat is meer dan de grootste mechanische harde schijf, die is momenteel 16TB. Wat kun je kwijt op 30TB? Bijvoorbeeld 500 dagen Full HD-video, of 5700 films in deze resolutie.

Grootste SSD ter wereld

Samsung bereikt dit record door de SSD, die de weinig sexy naam PM1643 heeft, uit te rusten met 32 NAND-modules van ieder 1TB. Deze zijn extreem klein en bestaan ieder uit een 16 op elkaar geplaatste lagen. De SSD is daarom even groot als een regulier 2,5-inch exemplaar, maar is wel wat hoger dan normaal. Dit is geen experiment in een lab, maar technologie die binnenkort te koop is. De massaproductie wordt namelijk nog deze maand gestart.

Klik/tap voor groter.

Denk je er al aan om je Mac of PC open te schroeven? Rustig aan! Deze SSD is namelijk niet voor de consumentenmarkt. Samsung heeft ‘m voorzien van een SAS-aansluiting, die is speciaal voor servers en workstations. De schijf heeft een leessnelheid van 2,1 GB/sec en schrijft met 1,7 GB/sec. Een prijs is nog niet bekend, maar reken op een vijfcijferig bedrag. Seagate, de vorige recordhouder, heeft namelijk een 15TB SSD die meer dan 10.000 euro kost.

Reageer op artikel:
Record! Samsung perst 30TB op een SSD
Sluiten