Eerste reviews HomePod: groots geluid, beperkte assistent

Door: Raymon Mens - 20 reacties

De HomePod is vanaf vrijdag 9 februari te koop in de VS, UK en Australië en inmiddels hebben grote Amerikaanse techsites hun reviews gepubliceerd. De HomePod krijgt alle lof voor zijn geluid, maar Siri overtuigt niet.

Apple was bijzonder gul met testexemplaren. Er zijn reviews verschenen van Nilay Patel (The Verge), Matthew Panzarino (TechCrunch), Megan Wollerton (CNet), Ben Bajarin (Tech.pinions) en Brian Chen (New York Times). Dit zijn de belangrijkste punten uit alle reviews.

Geen volledig display

Omdat reviewers nu echt hands-on zijn gegaan, is er duidelijkheid over het ‘scherm’ aan de bovenkant van de slimme speaker. Het is niet echt een scherm, maar meer een matrix van gekleurde LED’s die oplichten onder een matglazen paneel. Er worden vooral animaties getoond als Siri actief is. De bovenkant van de HomePod is ook aanraakgevoelig, maar toont geen interface. Er zijn alleen twee knoppen voor de volumeregeling.

HomePod Bovenkant Verge
Afbeelding via: The Verge – Klik/tap voor groter.

Overtuigend geluid

De HomePod is in de eerste plaats (en vooral) een speaker. Alle reviewers prijzen de audiokwaliteit van het apparaat. Het geluid wordt omschreven als “aanzienlijk voller” dan dat van andere luidsprekers. Nilay Patel omschrijft het als volgt: “De bas is indrukwekkend, maar gaat niet ten koste van andere details. Het verstikt de muziek niet.” Volgens Matthew Panzarino biedt de slimme speaker een “subtiel en verfijnd geluid dat verschillende instrumenten goed van elkaar scheidt.” Je hebt geen equalizer nodig, want de A8-processor en algoritmes passen de audio voortdurend aan, afhankelijk van het nummer en de omgeving.

Megan Wollerton vond het geluid bij bijna alle muziek perfect: “Dance, pop, rock en metal klinken uitstekend. Maar funk-fans zullen opmerken dat bass drums niet altijd lekker uit de verf komen”, aldus de journalist van CNET.

HomePod lifestyle foto
Afbeelding via: CNET

Kamervullend, beter dan Sonos Play:5

De HomePod stemt zijn audio af op de ruimte waarin de speaker staat. Apple heeft meer dan 200 patenten op dit ingewikkelde proces, maar de gebruiker merkt niets van die complexiteit. Binnen tien seconden heeft de speaker, die ook een groot aantal microfoons en accelerometer bevat, zich gekalibreerd.

Dat werkt goed, want Ben Bajarin kon geen verslechtering van de geluidskwaliteit horen bij het verplaatsen van de speaker. De analist legt uit dat de muziek altijd “gebalanceerd en uniform klinkt, waar de speaker ook staat de balans en helderheid worden gehandhaafd. Voor veel gebruikers zal dit de beste speaker zijn die ze ooit hebben gehad.”

Ook Nilay Patel onderschrijft dit. “De Sonos One klinkt een beetje leeg en de Google Home Max verdrinkt in de lage tonen. Zelfs al doet Google real-time tuning. De Amazon Echo en kleine Google Home komen niet eens in de buurt van HomePod maar de Sonos Play:5 wel. Die is echter aanzienlijk groter, duurder, vereist handmatige tuning en heeft geen slimme assistent”, aldus de hoofdredacteur van The Verge.

HomePod Sonos Google Home Amazon Echo
Afbeelding via: The Verge – Klik/tap voor groter. Afbeelding: ANP/Edwin Vermeer

Eenvoudig installeren

Het enige dat je moet doen om de HomePod in te stellen is ‘m op een vlakke ondergrond zetten. Het geluid zal slechter zijn als de onderkant niet vlak staat, zoals op een bank of bed. De initiële configuratie is bijzonder eenvoudig.

Net als bij de Apple TV of AirPods is het een kwestie van een iPhone in de buurt houden, een naam kiezen en voilà! De slimme speaker heeft 10 seconden nodig om het geluid te kalibreren en bij verplaatsing gebeurt dat automatisch opnieuw. Bij lancering mist de speaker wel twee functies. De eersts is het koppelen van twee luidsprekers tot een stereopaar (een functie genaamd Full Room) en multiroom audio via AirPlay 2 is ook niet beschikbaar. Volgens Matthew Panzarino volgt Full Room snel, en daarna ook multiroom via AirPlay 2. Tot die tijd is er AirPlay 1.

HomePod opzetten
Klik/tap voor groter.

Slimme functies vallen tegen

HomePod is dus een geweldige speaker, maar niet zo’n slimme. De capaciteiten van Siri vallen volgens alle reviewers tegen. De virtuele assistent kan het absolute minimum.  Dat wil zeggen: iMessage-berichten, muziek bedienen, timers (één tegelijk) en het weer of nieuws voorlezen. Agendabeheer is niet mogelijk, maar e-mails voorlezen wel. Je kunt Siri ook vragen naar meer info over het huidige nummer.

Matthew Panzarino zegt dat de HomePod perfect is voor één persoon. Als er meerdere mensen in huis zijn, kan iedereen je laatste e-mails laten voorlezen of berichten namens jou verzenden. Gelukkig kunt je in de HomePod-instellingen persoonlijke verzoeken uitschakelen, totdat Siri meerdere stemmen ondersteunt. Wat we na het lezen van deze tests begrijpen, is dat Apple op dit moment adviseert persoonlijke verzoeken uit te schakelen als er meerdere mensen in huis zijn.

Brian Chen klaagt dat Siri niets leert van zijn muzikale voorkeuren. De virtuele assistent suggereert Taylor Swift terwijl hij luistert naar David Bowie en The Talking Heads. “Siri werkt nog slechter op de HomePod dan op een iPhone en sommige namen van artiesten of bands worden raar uitgesproken”, klaagt de journalist van The New York Times.

HomePod Siri
Afbeelding via: Cnet – Klik/tap voor groter.

Iets waar alle reviewers wél positief over zijn, zijn de microfoons. Siri verstaat je uitstekend vanuit alle hoeken van de kamer, zelfs met harde muziek.

Wachten op een slimmere assistent

De HomePod is “moeilijk aan te bevelen”, zegt Brian Chen. Hij is van mening dat dit apparaat “nog lang niet af is en bovendien een iOS-apparaat of Apple Apple Music-abonnement vereist.”

Matthew Panzarino trekt een vergelijkbare conclusie. “Als je geen Apple Music wil, koop dan geen HomePod. De speaker heeft een goed geluid, maar je vraagt je af of het voldoende is om het gebrek aan intelligente functies te afkeren.”

Nilay Patel beschrijft HomePod als een geïsoleerd product. “Het is een product voor veeleisende personen die diep in het Apple-ecosysteem zitten.” Toch is het glas halfvol. “Het is wel een prachtig apparaat, een nieuw soort audioproduct dat algoritmes gebruikt om muziek geweldig te laten klinken.” Megan Wollerton sluit zich hierbij aan en noemt de HomePod “Indrukwekkend, vooral omdat Hey Siri altijd perfect werkt. Dit maakt het een interessant apparaat voor mensen met meerdere HomeKit-accessoires.”

De conclusies zijn vrij unaniem. De HomePod maakt indruk met zijn geluid, maar stelt teleur door zijn geslotenheid. Dat Apple de software altijd kan verbeteren is een geruststelling. Toch is Siri, ondanks haar initiële voorsprong, altijd achtergebleven op de concurrentie.

De video van The Verge bevat een audiovergelijking tussen verschillende slimme luidsprekers en de HomePod. Luister met een hoofdtelefoon om het verschil te horen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Ben nog steeds niet overtuigt

 • Profielfoto
  MacFan55

  Het valt me steeds weer op hoeveel taalfouten er in dit soort berichtjes zitten. Dat stoort enorm en doet afbreuk aan de artikelen en aan de professionaliteit van deze website.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik had dit in de late avond getikt, maar vanochtend enkele tikfouten verbeterd. Mocht je ze nog zien, dan is de cache misschien nog gevuld. Ik zal ‘m even handmatig purgen.

 • Profielfoto
  Appler

  Dus je koopt een Homepod en verplicht je apple music te gebruiken, nice..

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Dat Siri niet helemaal is wat het moet zijn, prima. Maar dat je verplicht bent tot een Apple Music abonnement, Thanks but no thanks.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik krijg zowaar spontaan zin om de Invoke te gaan kopen, ironisch:p

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Appler op 7 februari 2018 08:31
  Dus je koopt een Homepod en verplicht je apple music te gebruiken, nice..

  …een iOS-apparaat of Apple Music-abonnement…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mijn netjes vet gemaakte en onderstreepte tekst verdwijnt in de citaten.

   

  …een iOS-apparaat of Apple Apple Music-abonnement…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha, shitzooi.

   

  IOS-apparaat OF Apple Music dus. Of en/of uiteraard.

 • Profielfoto
  Melle

  Tjah – ik ga er toch minstens eentje kopen om te testen. Wij hebben Apple music en geluid is enige wat mij echt interesseert…

 • Profielfoto
  Melle

  Hier nu 3 sonos play1, 2 play5 en de sonos SUB. Dus stel dat 3 HomePod gelijk of beter zijn aan deze setup qua geluid, dan verander ik instant.

 • Profielfoto
  Melle

  Ah – en nog belangrijke vraag (zou in artikel mogen zitten) – wanneer beschikbaar bij ons?

 • Profielfoto
  wacon

  Was benieuwd naar de HomePod als speaker voor muziek te luisteren, niet om tegen te praten. Echter geen enkele analoge of rechtstreekse digitale aansluiting.

  Apple is altijd kampioen als 1e zoveel mogelijk weglaten. Soms blijkt dat de voorbode v/d toekomst bij andere merken ook. In het geval een speaker met goede audiokwaliteiten op de markt brengen met alleen draadloze connectie is wel een beetje spijtig.

  Mijn eigen ervaringen met draadloze speakers is dat het voldoet en zeer handig is maar mee een fysieke analoge of digitale aansluiting toch voor een beter geluid zorgt en vooral zonder vertragingen werkt. In ieder geval wel benieuwd naar de audio/stereo beleving als er 2x HomePods worden gekoppeld.

 • Profielfoto
  StephenN

  Hoe zou het geluid van de HomePod zich verhouden tot het geluid van een B&W Zeppelin Wireless?

 • Profielfoto
  Ce

  “dat Apple op dit moment adviseert persoonlijke verzoeken uit te schakelen als er meerdere mensen in huis zijn”

  Wil je alle (weliswaar beperkte) smart kunstjes van de Homepod  benutten moet je dus eigenlijk een alleenstaande Apple Music abonnee zijn:-)

 • Profielfoto
  Ce

  StephenN op 7 februari 2018 13:59
  Hoe zou het geluid van de HomePod zich verhouden tot het geluid van een B&W Zeppelin Wireless?

  Wanneer ik de diverse reviews moet geloven klinkt de Homepod klaarblijkelijk beter dan de beste speakers die tot op heden op de markt zijn verschenen. Een enkele reviewer waande zich zelfs bij een live concert;-)

  kortom: straks zelf even gaan luisteren.

  StephenN op 7 februari 2018 13:59
  Hoe zou het geluid van de HomePod zich verhouden tot het geluid van een B&W Zeppelin Wireless?

   

 • Profielfoto
  Mike Vos

  Zonder Sportify ondersteuning ga ik de Homepod niet kopen, snap nog steeds niet dat er mensen voor Apple music kiezen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “De capaciteiten van Siri vallen volgens alle reviewers tegen. De virtuele assistent kan het absolute minimum”

  Dat was eigenlijk ook wel te verwachten hé:-) We weten allemaal dat Siri niet de beste voice assistent is. Maar ze hadden een goede speaker voor ogen en hebben dat blijkbaar toch wel waargemaakt!

 • Profielfoto
  cheque

  Ik kan niet wachten! Dus volgende week naar London. Apple Music is heerlijk.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik vind het een mooi apparaat. Maar ik ga het niet kopen. Veel te beperkt. Ik ben wel een beetje klaar met mijn versterker en surround set. Dat boeit me niet zo meer. Kon ik maar twee HomePods neerzetten dat ze vlekkeloos met de Apple TV werkten én met mijn TV. Maar helaas.

   

  Het is geen slimme speaker, het is een “Apple Music Speaker”. Meer niet. Het geluid mag dan goed zijn maar het apparaat is veel te beperkt. Dat komt ook nog eens door Siri. Ze is gewoon dom. Het feit dat het Apple niet lukt om verschillende profielen te herkennen is te bizar voor woorden.

  Een zelfde soort nadeel heeft Sonos ook: je bent overgeleverd aan hun app, je kunt niet de interface van Apple Music gebruiken, of die van Spotify.

  Het zal wel weer een succes worden maar eerlijk: stiekem hoop ik dat het faalt, enkel en alleen om Apple te bewegen losser om te gaan met ondersteuning en beter z’n best te doen op het slimme.