Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 februari 2018

Nokia wil stoppen met het maken van gezondheidsproducten

Hoewel health en fitness door veel bedrijven als belangrijke groeimarkt gezien wordt, valt het Nokia tegen. Het Finse bedrijf dat ooit groot werd met mobiele telefoons, kocht in 2016 Withings om zich te focussen op slimme gezondheidsproducten, maar wil er nu vanaf.

In een memo aan werknemers zegt Nokia-manager Kathrin Buvac dat er weinig toekomst voor health-accessoires is. De groei in de markt blijft achter, net als het aantal verkochte producten. Het Amerikaanse techblog The Verge kreeg een kopie van het bericht aan medewerkers.

Geen zinvol onderdeel van Nokia

Nokia is vrij duidelijk: “We zien niet hoe we met de digitale gezondheids­producten een zinvol onderdeel kunnen worden van een bedrijf zo groot als Nokia.” Het bedrijf wil officieel geen mededelingen doen, maar zegt een strategische heroverweging te plannen waarvan de uitkomst nog niet bekend is. De memo wordt echter afgesloten met de woorden “Mislukkingen zijn niet erg, ze zorgen ervoor dat je snel leert.”

De Health-producten op een rij (voormalig Withings) – Klik/tap voor groter.

De overname van Withings ging niet zonder slag of stoot. Het bedrijf kreeg felle kritiek op een recente vernieuwing van de Health Mate-app die bij de horloges, weegschalen en sensoren hoort. De verkoop van de analoge sporthorloges zou bovendien tegenvallen. Nokia onthulde tijdens CES 2018 nog een nieuw health-product, de Sleep Tracker. Dat zou echter wel eens het laatste gezondheidsproduct uit de stal van het bedrijf kunnen zijn.

Nokia vindt zichzelf opnieuw uit

Nokia werd in de jaren 2000 groot met iconische mobiele telefoons zoals de 3310. Daarna kocht Microsoft het bedrijf en ging Windows Phone-toestellen maken, maar dat was geen succes. De naam Nokia werd door Microsoft geschrapt en teruggekocht door een aantal oud-managers van het Finse bedrijf. De laatste tijd lijkt het weer goed te gaan. Er worden nieuwe smartphones met Android gemaakt en de tak Nokia Networks maakt hard- en software voor telecomproviders.

De Nokia 6 is een van de meest recente “Pure Android” smartphones van het bedrijf – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Nokia wil stoppen met het maken van gezondheidsproducten
Sluiten