Nokia wil stoppen met het maken van gezondheidsproducten

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Hoewel health en fitness door veel bedrijven als belangrijke groeimarkt gezien wordt, valt het Nokia tegen. Het Finse bedrijf dat ooit groot werd met mobiele telefoons, kocht in 2016 Withings om zich te focussen op slimme gezondheidsproducten, maar wil er nu vanaf.

In een memo aan werknemers zegt Nokia-manager Kathrin Buvac dat er weinig toekomst voor health-accessoires is. De groei in de markt blijft achter, net als het aantal verkochte producten. Het Amerikaanse techblog The Verge kreeg een kopie van het bericht aan medewerkers.

Geen zinvol onderdeel van Nokia

Nokia is vrij duidelijk: “We zien niet hoe we met de digitale gezondheids­producten een zinvol onderdeel kunnen worden van een bedrijf zo groot als Nokia.” Het bedrijf wil officieel geen mededelingen doen, maar zegt een strategische heroverweging te plannen waarvan de uitkomst nog niet bekend is. De memo wordt echter afgesloten met de woorden “Mislukkingen zijn niet erg, ze zorgen ervoor dat je snel leert.”

Nokia health
De Health-producten op een rij (voormalig Withings) – Klik/tap voor groter.

De overname van Withings ging niet zonder slag of stoot. Het bedrijf kreeg felle kritiek op een recente vernieuwing van de Health Mate-app die bij de horloges, weegschalen en sensoren hoort. De verkoop van de analoge sporthorloges zou bovendien tegenvallen. Nokia onthulde tijdens CES 2018 nog een nieuw health-product, de Sleep Tracker. Dat zou echter wel eens het laatste gezondheidsproduct uit de stal van het bedrijf kunnen zijn.

Nokia vindt zichzelf opnieuw uit

Nokia werd in de jaren 2000 groot met iconische mobiele telefoons zoals de 3310. Daarna kocht Microsoft het bedrijf en ging Windows Phone-toestellen maken, maar dat was geen succes. De naam Nokia werd door Microsoft geschrapt en teruggekocht door een aantal oud-managers van het Finse bedrijf. De laatste tijd lijkt het weer goed te gaan. Er worden nieuwe smartphones met Android gemaakt en de tak Nokia Networks maakt hard- en software voor telecomproviders.

Nokia 6
De Nokia 6 is een van de meest recente “Pure Android” smartphones van het bedrijf – Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MacRay

  Ze mogen/ mochten weleens reclame maken. Nooit geweten van hun spulletjes.;)

 • Profielfoto
  Melle

  Ik had geëindigd met: “sometimes you win, Sometimes you learn”

 • Profielfoto
  RJG

  Nokia, tja, wat moet je nou nog van zo’n verwachten? Kan ze niet echt serieus meer nemen!

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Lekker dan. Ik heb net zo’n Nokia Body Cardio weegschaal gekocht. Met korting weliswaar omdat de belangrijkste functie (cardio) al door Nokia er uit is gehaald vanwege licentie-problemen of zo. Maar toch nog steeds een erg dure weegschaal. Verder prima apparaat hoor, maar zoiets valt of staat toch met de ondersteuning van de app, dus ik hoop niet dat ze daar ook mee stoppen. Net zoals Philips indertijd plotseling deed met de Pronto afstandsbedieningen…

  Straks zie je Nokia producten voor dumpprijzen…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nokia maakte altijd zeer degelijk en mooie apparaten. Heb het nieuwe Nokia eens een kans gegeven door een Nokia 5 te kopen, hij heeft dag 5 niet gehaald, letterlijk.

 • Profielfoto
  steveb

  Geen groei wel een hoge prijs.
  180 euro voor een weegschaal. Is dat niet wat veel geld? Hoe vaak gebruik. Je dat?

 • Profielfoto
  steveb

  Er zitten wel goeie ideeen in maar als je bijvoorbeeld op een weegschaal een max aantal gebruikers zet. War ben je dan led bezig?
  Op die manier zal ze nooit als standaard in een dokterspraktijk staan. Dus geen mond aan mond reclame

 • Profielfoto
  tjapie

  Bijzonder. Eerst Withings kopen omdat er Health producten de toekomst lijken te zijn en ruim een jaar later stoppen omdat die toekomst toch anders (b)lijkt. Ik vind het jammer, ben erg tevreden met m’n Withings en heb enkele weken terug eenzelfde horloge gekocht maar dan met Nokia erop. Het zou mooi zijn als Withings, of de Nokia Health divisie weer op eigen voet verder zou mogen gaan.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  tjapie op 21 februari 2018 11:02
  Bijzonder. Eerst Withings kopen omdat er Health producten de toekomst lijken te zijn en ruim een jaar later stoppen omdat die toekomst toch anders (b)lijkt. Ik vind het jammer, ben erg tevreden met m’n Withings en heb enkele weken terug eenzelfde horloge gekocht maar dan met Nokia erop. Het zou mooi zijn als Withings, of de Nokia Health divisie weer op eigen voet verder zou mogen gaan.

  Dit soort machinaties zie je als een grote speler een kleinere alleen maar de nek wil omdraaien. In het begin doen ze net alsof ze er wat van gaan maken, maar even later draaien ze de kraan gewoon dicht. Nu zal blijken of er inderdaad kwade bedoelingen waren. Zo ja, dan verdwijnt gewoon alles wat Withings ooit was (en de betrouwbaarheid van Nokia zelf natuurlijk). Zo nee, dan proberen ze Withings weer te verzelfstandigen. Ik houd mijn adem echter niet in.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Planeten Paultje op 23 februari 2018 14:53

  tjapie op 21 februari 2018 11:02
  Bijzonder. Eerst Withings kopen omdat er Health producten de toekomst lijken te zijn en ruim een jaar later stoppen omdat die toekomst toch anders (b)lijkt. Ik vind het jammer, ben erg tevreden met m’n Withings en heb enkele weken terug eenzelfde horloge gekocht maar dan met Nokia erop. Het zou mooi zijn als Withings, of de Nokia Health divisie weer op eigen voet verder zou mogen gaan.

  Dit soort machinaties zie je als een grote speler een kleinere alleen maar de nek wil omdraaien. In het begin doen ze net alsof ze er wat van gaan maken, maar even later draaien ze de kraan gewoon dicht. Nu zal blijken of er inderdaad kwade bedoelingen waren. Zo ja, dan verdwijnt gewoon alles wat Withings ooit was (en de betrouwbaarheid van Nokia zelf natuurlijk). Zo nee, dan proberen ze Withings weer te verzelfstandigen. Ik houd mijn adem echter niet in.

  Trouwens, Microsoft heeft op diezelfde manier geprobeerd met Nokia te elimineren.