Netflix-app neemt afscheid van het ?-menu

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Netflix
Afbeelding: AFP/Justin Evans

Wat hebben de apps van Netflix, NS, YouTube en Spotify gemeen? Ze hebben de afgelopen tijd allemaal afscheid genomen van het hamburgermenu. De naam komt van het pictogram met drie horizontale lijnen, waar je met een beetje fantasie een hamburger in kunt zien.

Het uitklapmenu aan de bovenkant van apps is passé. In plaats daarvan gebruikt Netflix nu een knoppenbalk onderaan het scherm. Dat heeft als voordeel dat de opties meteen zichtbaar zijn zonder iets uit te klappen. Daarnaast is het beter bruikbaar op grote schermen.

Standaard op iOS, zeldzaam op Android

De streamingdienst rolt het nieuwe menu geleidelijk uit op iOS en Android. De meeste Nederlandse gebruikers zouden de tabbladen onderaan de app al moeten zien. Apple raadt het gebruik van hamburgermenu’s al een tijdje af en een menu met tabbladen is de standaard op iOS, maar op Android zijn dergelijke menu’s onderaan het scherm zeldzaam. Het is dan ook op merkelijk dat Netflix voor tabbladen gaat op iOS én Android.

Netflix app
De nieuwe interface – Klik/tap voor groter.

Netflix heeft nog een aantal elementen in zijn app gewijzigd. De zoekfunctie zit nu ook onderaan en geeft ook toegang tot de verschillende categorieën, die staan meteen onder het zoekvak. Het hamburgerpictogram is nog altijd rechtsonder aanwezig, het geeft nu snel toegang tot profielen en notificaties. Downloads zijn ook gemakkelijker toegankelijk door de aanwezigheid in het menu.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  sjonnie

  En wat staat er rechtsonder in die knoppenbalk? Jawel, een het hamburgermenu hahaha.

  Dus niet afscheidgenomen maar verplaatst.

  misschien de titel van dit bericht even aanpassen:-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ok dan gaan we even meta;)

  Het hamburgerpictogram is nog aanwezig. Maar dat brengt je slechts naar een scherm. Het hamburgermenu (dat uitklapt) is weg. Dit verschil wordt ook in de laatste alinea van het artikel benoemd.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ohhh, zo…. dank voor de extra uitleg. Wellicht dom, maar ik had het ook niet in de gaten dat het om een uitklappend menu ging.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Hier is nog alles bij het oude

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Dan moet je app updaten

 • Profielfoto
  SvS

  Ik vind het niet zo heel handig, dat zodra je op dat hamburgerpictogram hebt geklikt rechtsonder dat je dan niet meer terug kan. Dan moet je op huisje klikken linksonder. Even wennen. Dit doet een beetje Android-achtig aan.

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Nieuw, nu net als voorheen!!!:-)

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik heb nu een Big Mac, 7 streepjes! ?