‘macOS 10.14 krijgt ondersteuning voor HomeKit’

Door: Raymon Mens - 14 reacties
(Afbeelding: Apple)

Tijdens WWDC 2018 zal Apple niet alleen iOS 12 onthullen, maar ook macOS 10.14. Wat de codenaam van de opvolger van macOS High Sierra wordt weten we nog niet, maar de eerste functie is al gelekt. De Mac krijgt naar verluidt (eindelijk) ondersteuning voor HomeKit.

Volgens reporter Mark Gurman wordt niet alleen het HomeKit-framework, maar ook de Woning-app van iOS naar macOS gebracht. Gurman beschikt doorgaans over goede bronnen binnen Apple. Het lijkt er dus op dat je straks eindelijk je HomeKit-apparaten vanaf je Mac kunt bedienen.

Woning-app en Siri

Momenteel werkt HomeKit alleen met iOS-apparaten, maar daar komt dus verandering in. Naast de Woning-app kan Siri je straks ook vanaf de Mac helpen met het uitdoen van lampen of het starten van apparaten. Momenteel werkt Apple’s systeem voor een slim uit alleen met iOS, watchOS en tvOS.

Siri homekit macOS High Sierra
Siri weet zich in macOS High Sierra geen raad met HomeKit-vragen

Of de Mac ook als HomeKit-hub kan gaan dienen is nog onduidelijk. Zo’n hub is nodig als je ook buiten de eigen Wi-Fi-netwerk je apparaten wil bedienen. De Apple TV, iPad en HomePod kunnen momenteel als hub dienen, maar een iMac in huis zou die rol ook kunnen krijgen.

Woning-app wordt eerste universele app

Alle zou de komst van HomeKit naar de Mac tevens gebruiken om van de Woning-app een universele app te maken. Er gaan al een tijdje geruchten dat er gewerkt voor aan universele apps voor iOS en macOS. Met de Woning-app zou Apple het goede voorbeeld willen geven, de iPad-versie wordt naar verluidt naar de Mac geport.

Onder de noemer ‘Project Marzipan’ zou Apple al een tijdje werken aan universele apps voor iOS en macOS. De eerste iPad-apps moeten nog dit jaar op de Mac draaien.

Woning app iOS
De Woning-app op iPad, iPhone en Apple Watch – Klik/tap voor groter.

Bloomberg

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  madterol

  En met APFS tool voor Fusion drive ?

 • Profielfoto
  madcat

  Wow goed nieuws, hier zit ik al een paar jaar op te wachten.

  Het zou idd helemaal tof zijn als de Mac ook als hub kan dienen

 • Profielfoto
  steveb

  ‘Project Marzipan’
  Klinkt als handof 2.0 + continuïty 2.0

 • Profielfoto
  sciletto

  madterol op 12 februari 2018 20:51
  En met APFS tool voor Fusion drive ?

  Echt he. Volgens mij zou hij in deze update zitten maar hopelijk komt het wel snel.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik vind het niet persé negatief maar ik voorzie tussen nu en 5 à 10 jaar op zijn hoogst, dat iOS en Mac OS steeds meer in elkaar vloeien tot een nagenoeg één OS.

 • Profielfoto
  Marcel

  Ik heb homekit via hub van Ikea draaien en hoef daarom geen ipad of imac aan te laten staan. Ik zou dat eerder een nadeel noemen

 • Profielfoto
  klaasb

  Marcel op 13 februari 2018 08:06
  Ik heb homekit via hub van Ikea draaien en hoef daarom geen ipad of imac aan te laten staan. Ik zou dat eerder een nadeel noemen

  Met de IKEA app kun je de lampen ed. alleen bedienen wanneer je zelf ook thuis bent. Door te koppelen met HomeKit kun je dat nu ook buitenshuis doen.
  (geen idee waarom je het licht aan zou willen doen wanneer je niet thuis bent, maar het kan, het wachten is op een IKEA waterkraan zodat je het bad vast vol kunt laten lopen)

 • Profielfoto
  madcat

  @marcel

  Kan je de Ikea hub als HomeKit hub ingestellen?

  Krijg je deze dan ook te zien in iOS als hub? Zodat je de status en notificaties kan zien als je buitens huis bent zonder Apple tv of iPad ?

  Of heb je gewoon de Ikea spullen in HomeKit gezet?

   

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Als we dan ook een beetje kunnen scripten op HomeKit, zou dat fantastisch zijn!

  Ikea maakt gebruik van Zigbee, dat kan je dus wel combineren met Hue, maar die huns kan je niet als HomeKit-hub laten werken, omdat ze geen iOS draaien.

 • Profielfoto
  Marcel

  Ikea hub ondersteund nu de Homekit van Apple maar ook Amazone Alexa en binnenkort Google assistant.

  Hier de uitleg van de Homekid en Ikea

  https://www.onemorething.nl/2017/11/slimme-lampen-ikea-tradfri-homekit/

   

 • Profielfoto
  Marcel

  Ik vind het een nadeel dat je de hub ipad, imac of Apple TV aan moet blijven staan om als hub te dienen.Ik heb dan liever een losse hub zoals Ikea of Philips. Wat ook perfect is , dan kan je je eigen lampen behouden, klikaanklikuit

  https://www.klikaanklikuit.nl

  Hiermee kan je dan nog verder in met IFTTT

  https://ifttt.com

 • Profielfoto
  TLM

  @Marcel, een Apple TV kan je niet uitzetten en staat dus altijd aan. Speelt bij mij de rol van hub en dat werkt perfect. Heb zelf liever zo weinig mogelijk hubs.

 • Profielfoto
  mtooster

  @Marcel, die Ikea tradfri gateway of de Philips hue gateway werken absoluut niet als homekit hub. (in ieder geval niet zoals een officiele ‘homekit hub’ zoals een Apple TV of iPad werkt als homekit hub.)

  Met de Ikea tradfri gateway kun zelfs niet vanaf buiten je eigen netwerk je lampen bedienen. (wat ik een pluspunt vindt, dat regel ik liever zelf, met bijvoorbeeld HomeAssistant)

  Een echte homekit hub verzorgt in feite de homekit-connectie tussen je mobiele (buitenhuis) apparaten en de homekit apparaten binnen je huis. Op dit moment kan dat alleen met een iPad, AppleTV en nu ook de HomePod. (jij kan via je Ikea gateway echt niet je homekit compatible deurslot bedienen)

 • Profielfoto
  Marcel

  Maar wat kan ik wel

  De lampen programmeren

  Kleur van lampen en sterkte van de lampen invoeren

  Sferen maken, bv voor TV kijken

  Met Siri commando”s geven

  Dus op zich niet onaardig en inderdaad ik kan niet naar buiten alhoewel de buiten verlichting werkt