Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 februari 2018

Mac: Avast virusscanner waarschuwt onterecht voor Bitcoin miner

Virusscanner Avast, die ook beschikbaar is voor macOS, zorgt voor veel onrust onder Mac-gebruikers. Sinds donderdag meldt de virusscanner dat systemen geïnfecteerd zijn met een Bitcoin miner. Het systeembestand libswiftDispatch.dylib zou de schuldige zijn, maar dat is volledig onterecht.

Het bestand wordt namelijk gebruikt voor apps die (deels) in Swift zijn geschreven. Veel populaire apps zoals 1Password, Telegram en zelfs Apple’s eigen Xcode stoppen met werken als dit bestand in quarantaine wordt geplaatst. Ook op ons forum werd dit opgemerkt.

False positive: libswiftDispatch.dylib

Het gaat om een klassiek geval van een false positive. Waarschijnlijk heeft één Bitcoin miner de programmeertaal Swift gebruikt en markeert de virusscanner nu alles met de Swift als basis als gevaarlijke software. De ontwikkelaars van Avast zeggen op hun support-website dat een update voor de virusdefinities het probleem moet verhelpen.

Klik/tap voor groter.

Bestanden uit quarantaine herstellen

Gebruikers die last hebben van applicaties die niet meer werken na het onterecht ingrijpen van de virusscanner, kunnen de applicatie opnieuw installeren. Een andere optie is om Avast te openen via het icoon in de menubalk en naar de ‘viruskluis’ te gaan. Als daar Swift-bestanden die libswiftDispatch.dylib heten inzitten, kun je ze herstellen.

Een Bitcoin miner is overigens niets iets dat je op je Mac wil hebben. De software wordt gebruikt om cryptovaluta te delven en gebruikt daar veel van je processorkracht voor. Dat zorgt niet alleen voor een trage Mac, maar ook voor een accu die snel leeg is.

Reageer op artikel:
Mac: Avast virusscanner waarschuwt onterecht voor Bitcoin miner
Sluiten