Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 februari 2018

Mac: uitzonderlijke APFS-bug leidt tot dataverlies

De uitrol van Apple Filesystem (APFS) ging op iOS probleemloos, maar op de Mac brengt het nieuwe bestandssysteem de nodige bugs met zich mee. Na een beschamende bug die wachtwoorden van versleutelde schijven lekte, is het nu opnieuw raak.

APFS blijkt niet goed om te gaan met schijfkopieën. Dit zijn virtuele harde schijven die uit één bestand bestaan en door macOS als een echte harddisk behandeld worden. Ze worden vaak gebruikt voor back-ups en daarom is het extreem vervelend dat deze bug kan leiden tot dataverlies.

Twee soorten schijfkopieën

macOS kent twee soorten schijfkopieën: een beperkte schijfkopie (te herkennen aan de extensies .sparsebundle en .sparseimage) en een lezen/schrijven-schijfkopie (te herkennen aan de extensie .dmg). Het grootste verschil is dat bij beperkte schijfkopie de benodigde schijfruimte niet gereserveerd wordt. Het bestand groeit naarmate je meer bestanden op de virtuele harddisk plaatst. Bij een lezen/schrijven-schijfkopie wordt alle ruimte vooraf gereserveerd.

Klik/tap voor groter.

Het gaat fout bij ruimte toekennen

Zoals we eerder al schreven, wordt de ruimte voor zo’n .sparsebundle-bestand niet gereserveerd. Je kunt dus best een schijfkopie van 500GB op een harddisk van 128GB zetten, zolang de schijfkopie maar niet meer data bevat dan je echte harddisk vrij heeft. En daar gaat het fout.

Als een beperkte schijfkopie als APFS-schijf wordt geformatteerd, kan het onbeperkt groeien, zelfs als je echte harddisk al vol is. Stel dat je nog 20GB vrij hebt op je harddisk en je wil drie bestanden van 10GB naar de schijfkopie die je als back-up gebruikt kopiëren, dan zal er geen foutmelding volgen. Als je de schijfkopie de volgende keer opent, zijn de bestanden corrupt omdat er helemaal geen ruimte meer voor was.

Normaal zou in dat geval een foutmelding volgen, maar High Sierra en APFS checken niet goed of de vereiste ruimte wel aanwezig is. Waardoor data dubbel overschreven wordt en corruptie ontstaat. In onderstaande video een voorbeeld.

https://www.youtube.com/watch?&v=k60NvrJnNOY

Dit is waarschijnlijk een bug die een zeer beperkt aantal gebruikers in uitzonderlijke omstandigheden zal treffen. Toch hoort het niet te gebeuren. Apple werkt waarschijnlijk aan een oplossing, maar tot die tijd in het raadzaam om beperkte schijfkopieën niet met APFS als bestandssysteem aan te maken.

Kies totdat deze bug gefikst is geen APFS als bestandssysteem bij schijfkopieën – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac: uitzonderlijke APFS-bug leidt tot dataverlies
Sluiten