Raymon Mens
Raymon Mens App Store 13 februari 2018

Lightroom Classic 7.2: meer snelheid voor professionals

Adobe Lightroom Classic 7.2 is beschikbaar en brengt een verbetering waar grootgebruikers van de applicatie blij mee zullen zijn. Adobe heeft de prestaties op een aantal punten verbeterd.

Het gaat om het importeren en exporteren van foto’s, het selecteren van een andere foto in de weergave Loep, het samenvoegen van HDR-afbeeldingen en het creëren van panorama’s. Deze bewerkingen zijn volens Adobe 29 tot 44 procent sneller geworden, maar je dient er wel veel RAM voor te hebben.

Verbeterde snelheid en nieuwe functies

De verbeteringen in snelheid zijn merkbaar op Macs met 12GB RAM of meer. Volgens Adobe is het exporteren van een JPEG op een 10-core iMac Pro met 32 ​​GB RAM 29% sneller. Het exporteren van een DNG is maar liefst 44% sneller geworden in Lightroom Classic 7.2. Wij zagen op een MacBook Pro (2016) met 16GB ook een flinke verbetering bij het importeren van foto’s. Het importeren van 100 RAW-bestanden van een Canon EOS 1000D was 80 procent sneller.

Lightroom 7.2 introduceert ook enkele functionele nieuwe functies. Zo is er nu een zoekvak in het venster voor mappen. Zo kun je geneste mappen sneller vinden. Ook kun je nu fotoverzamelingen op basis van bestaande mappen of geolocaties maken.

Naast Lightroom Classic is er sinds kort ook Lightroom CC – Klik/tap voor groter.

Adobe Lightroom CC en Lightroom Classic

Eind 2017 splitste Adobe zijn Lightroom-apps op. Het al jaren bestaande Lightroom gaat voortaan door het leven als Lightroom Classic en focust zich specifiek op desktopgebruikers. Daarnaast is Lightroom CC geïntroduceerd, dat dezelfde (simpele) interface en functies op desktop, mobiel en tablet biedt.

De laatste updates voor Lightroom Classic stonden in het teken van het verbeteren van de prestaties. De applicatie stond bekend als krachtig, maar traag. Adobe is dit nu aan het verbeteren. In versie 7.0 ging Lightroom al aanzienlijk sneller opstarten en waren er minder haperingen merkbaar tijdens het overschakelen van de Library-module naar de ontwikkelmodule, het verplaatsen van schuifregelaars en penselen.

De applicatie is onderdeel van Creative Cloud en niet meer los te koop. Een fotografie-abonnement met Lightroom CC, 20 GB cloudopslag, Lightroom Classic CC en Photoshop CC kost € 12,09 per maand.

Reageer op artikel:
Lightroom Classic 7.2: meer snelheid voor professionals
Sluiten