Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2018

Leegloop gaat door: Slack verlaat de Apple Watch

Toen de Apple Watch in 2014 onthuld werd, waren ontwikkelaars er als de kippen bij om apps voor het slimme horloge van Apple te maken. Van dat enthousiasme is echter nog maar weinig over, want steeds meer ontwikkelaars trekken de stekker uit hun Apple Watch-app.

De makers van de zakelijke chat-app Slack trekken vandaag de stekker uit hun Apple Watch-app. Eerder verdwenen eBay, Amazon, Google Maps en Twitter al van het slimme horloge.

Interactieve notificaties zijn genoeg

Slack kondigt het verdwijnen van de Apple Watch-app als goed nieuws aan. Volgens de ontwikkelaars van de zakelijke chat-app is er nu één app voor alle communicatie, namelijk de iOS-app. Daarmee willen ze zeggen dat interactieve notificaties van de iOS-app genoeg zijn. Die verschijnen ook op je Apple Watch en laten je reageren op binnenkomende berichten.

Slack voor Apple Watch werd in 2015 uitgebracht – Klik/tap voor groter

Toch bieden interactieve notificaties minder functionaliteit dan de watchOS-app. Zo was het in Slack voor Apple Watch mogelijk om tussen verschillende kanalen te wisselen en een overzicht te bekijken van al je gemiste berichten. Die functies werden waarschijnlijk amper gebruikt, waardoor het schrappen van de watchOS-app geen probleem is.

Apple Watch biedt ontwikkelaars

Hoewel de Apple Watch zelf redelijk volwassen is, zijn de functies die ontwikkelaars kunnen gebruiken nog erg beperkt. Google Maps was ooit op de Apple Watch beschikbaar, maar kon door beperkingen in de watchOS SDK slechts beperkt functioneren. Zo kon de kaarten-app van Google geen real-time instructies geven tijdens het navigeren, want apps worden zodra ze niet meer op het scherm staan direct afgesloten.

Marco Arment, ontwikkelaar van de geliefde podcast-app Overcast, moest zijn Apple Watch-app vorig jaar ook schrappen. Hij gebruikte een aantal omwegen om zijn app te laten functioneren en audio op de achtergrond te laten spelen, maar die werden door Apple in watchOS 4 geblokkeerd.

Overcast werkte kort op de Apple Watch, maar nu alleen op iPhone en iPad – Klik/tap voor groter.

Is dat een ramp? Nee, want slecht 0,1 procent van alle Overcast-gebruikers opende de Apple Watch-app weleens. Bij onze eigen app is dat 0,4 procent en we overwegen net als Slack watchOS-ondersteuning uit de OMT-app te halen. Gebruik jij Apple Watch-apps?

Reageer op artikel:
Leegloop gaat door: Slack verlaat de Apple Watch
Sluiten