Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 1 februari 2018

Kwartaalcijfers Apple Q1-2018: Recordomzet, maar minder iPhones

Apple heeft zijn kwartaalcijfers over het eerste financiële kwartaal van 2018 bekend gemaakt. Dit is het kwartaal waarin de “Apple-machine” op volle snelheid draait. De belangrijkste nieuwe hardware zoals de iPhone X werd in september gepresenteerd en was dit kwartaal voor het eerst te koop.

Apple heeft het meer dan prima gedaan. De omzet was 88,3 miljard dollar en de winst bedroeg 20,1 miljard. Dat is een sterke stijging tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De iPad laat wederom een kleine groei zien, maar de iPhone en Mac verkochten minder goed dan vorig jaar.

Kwartaalcijfers in het kort

Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.
[table “89” not found /]

Omzet en winst

Na een moeilijk 2016, herstelde Apple zich in 2017 en ook 2018 gaat prima van start. CFO Luca Maestri stak zijn ambities niet onder stoelen of banken en verwachtte een omzet tussen de 84 en 87 miljard dollar. Met 88 miljard dollar maakt Apple dat waar. Ter vergelijking: dit is twee keer zo hoog als de omzet in Q1-2010. Logischerwijs gaat ook de winst omhoog. Die komt uit op 20,1 miljard dollar. De nettomarge is 38%.

iPhone: vertekend beeld

Het enige smetje op de verder prima cijfers is de iPhone. Analisten hadden een groei van 2% verwacht, oftewel 80 miljoen iPhones, maar Apple verkocht er 77,3 miljoen. De verkoop daalde met 1,24% en dat is in het kwartaal waarin de feestdagen vallen nog nooit voorgekomen. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone was vorig jaar nog $ 694,57 en nu is dat $ 796. Dat wil zeggen dat de iPhone X relatief veel verkocht werd.

Er is een maar. Het kwartaal bestond dit jaar uit 13 weken, terwijl dat er vorig jaar 14 waren. De cijfers zijn daarom wat vertekend. Apple verkocht 1,24% minder iPhones in een kwartaal dat 6% korter was.

De iPhone X was afgelopen kwartaal Apple’s bestseller – Klik/tap voor groter.

iPad blijft in de lift

De iPad is definitief uit het slop. Voor het derde kwartaal op rij stijgt de verkoop. Nu met minder dan 1%, maar de iPad staat nog steeds in het groen. Apple zal na dertien kwartalen in het rood erg tevreden zijn. De iPad Pro, maar ook de vijfde generatie iPad die betaalbaarder was dan ooit hebben de verkoop een boost gegeven.

De omzet uit de iPad-verkoop steeg met 6%, wat wil zeggen dat de iPad Pro populairder wordt.

Mac trekt nieuwe gebruikers aan

De markt voor desktopcomputers en laptops krimpt al jaren. De Mac kon de groei die vorig kwartaal geboekt werd ook niet volhouden. Er werden bijna 5 procent minder Macs verkocht dan in Q1-2017. De Mac weet wel veel nieuwe gebruikers aan te trekken. 60% van de verkochte Macs was aan een nieuwe gebruiker of switcher. In China was dat zelfs 90 procent. Nieuwe Macs worden voorlopig niet verwacht en kunnen niet voor een boost zorgen. De eerste vernieuwing zou tijdens WWDC in juni kunnen zijn.

Diensten en overige producten

Diensten blijven een categorie die hard groeit. De omzet uit diensten steeg in het eerste kwartaal met 18,1% naar $ 8,5 miljard. Dit toont de kracht van het ecosysteem van Apple, dat niet stopt na de aanschaf van een apparaat. De App Store, iCloud, Apple Music en Apple Pay dragen bij aan terugkerende inkomsten voor Apple.

Ook de categorie ‘andere producten’ was populairder dan ooit. Dat komt omdat deze niet alleen de Beats-hoofdtelefoons, AirPods en Apple TV bevat, maar ook en vooral de Apple Watch. De omzet uit deze “andere” producten steeg met 36,4%. Tim Cook zei dat Apple Watch Series 3 twee keer zoveel verkocht als Series 2. Alle Apple Watch-modelen verkochten tijdens de feestdagen 50% beter dan in dezelfde kwartaal vorig jaar.

Apple Watch Series 3 001
De Apple Watch Series 3 was in trek – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q1-2018: Recordomzet, maar minder iPhones
Sluiten