Focus op kwaliteit: ‘iOS en macOS tweejaarlijks vernieuwd’

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Kwaliteit wordt dit jaar meer dan ooit de mantra van Apple. Natuurlijk probeert het bedrijf uit Cupertino de beste producten te maken, maar beschamende bugs in iOS 11 en macOS High Sierra hebben de afgelopen tijd aangetoond dat er iets moest veranderen.

Apple gaat die verandering naar verluidt ook echt doorvoeren. De ontwikkelcyclus voor iOS en macOS wordt tweejaarlijks. Dat wil zeggen dat nieuwe functies over twee jaar worden uitgesmeerd en niet langer in één grote release zitten.

Deadlines niet langer heilig

Volgens zakenblad Bloomberg heeft Apple’s software-chef Craig Federighi de beslissing om de cyclus te vertragen in januari genomen. Dat komt overeen met een gerucht dat toen naar buiten kwam via de relatief nieuwe site Axios. Nu hebben we meer details.

Voorheen waren deadlines heilig en moesten Apple-engineers alle nieuwe functies in macOS en iOS binnen een jaar opleveren. Apple blijft in september nog steeds grote, nieuwe software-versies uitbrengen. Ontwikkelaars krijgen echter meer tijd om nieuwigheden te perfectioneren, met de mogelijkheid om ze wanneer nodig een jaar uit te stellen.

iPhone opstarten
Klik/tap voor groter.

Daardoor is er meer tijd voor het verhelpen van bugs en het garanderen van goede performance. Op het gebied van prestaties liet iOS 11 vooral op oude toestellen te wensen over. De Mac werd in 2017 getroffen door serieuze onnodige beveiligingsbugs. Een ingewijde vertelt aan Bloomberg: “Apple begint zich te realiseren dat strakke deadlines zorgen voor software met bugs. Voorheen was dit niet het geval omdat Apple veel kleiner was en minder engineers had.” Dit staat haaks op de boodschap die Apple-topman Phil Schiller enkele maanden geleden had, hij zei toen dat er geen structureel probleem met Apple’s softwarekwaliteit was.

Eerste effect al merkbaar

Hoewel de beslissing om naar een tweejaarlijkse cyclus te gaan pas in januari genomen is, kon Apple zijn jaarlijkse cyclus al langer niet volhouden. In september werd iOS 11 aangekondigd met functies als iMessage in iCloud en AirPlay 2, maar die zien uiteindelijk pas in iOS 11.3 het daglicht. Zeker nu steeds meer gebruikersdata in iCloud staat, is het verstandig om nieuwe features goed te testen. Niemand zit immers op dataverlies te wachten.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Misschien wat minder focussen op non-relevante zaken zoals emoji/animoji

  https://xkcd.com/1953/

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Mooi, kunnen we weer helemaal los gaan dat Apple te weinig upgrade’s en nieuwe features uitbrengt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  GoeieDag op 12 februari 2018 21:45

  Mooi, kunnen we weer helemaal los gaan dat Apple te weinig upgrade’s en nieuwe features uitbrengt.

  Ik dacht het.. jij zegt het 🙊

 • Profielfoto
  wensink

  Dat klinkt goed! Maar dan ook geen publieke deadlines meer, zoals Airplay 2…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ze hadden afgelopen WWDC ook wel bizar veel aangekondigd en dat voor een volwassen besturingssysteem dat inmiddels behoorlijk complex is. Het is vragen om problemen.

 • Profielfoto
  knekkie

  waarom nog toe werken naar grote punt releases.

   

  er wordt continue gewerkt aan iOS. Waarom niet gewoon continuous delivery. Als iets af is en getest is direct releasen. Elke feature die er tor doet levert je ook gelijk media aandacht op.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Dus we krijgen in september IOS12 en het mag dan een jaar duren voor de bugs opgelost zijn?, Daar worden we ook niet beter van!

 • Profielfoto
  html-junky

  Heerlijk om straks al die mensen te horen klagen dat het lijkt of Apple niks doet omdat er straks geen versies meer worden uitgebracht met 200 nieuwe features tegelijk.

  Dus we gaan straks meer kleine software updates verwachten?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Hopelijk werken ze High Sierra dan eerst verder af en brengen ze pas in 2019 of 2020 de opvolger uit. Er ligt nog meer dan genoeg werk op de plank om dit OS te polijsten tot ‘bugfree, stabiel én snel’.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Grote releases die lang duren… last Apple een kijken naar de ontwikkeling van Vista 😁

 • Profielfoto
  fixar

  Nou, vind er van wat je wilt… ik ben er wel blij mee. Dat gejaag om elk jaar weer een nieuw onaf OS de wereld in te duwen, heb ik nooit begrepen. Zou nu liever mac OS 10.11.9 draaien dan 10.13.3.

 • Profielfoto
  maconly

  Mail is bedroevend evenals kaarten.

 • Profielfoto
  VxP

  Ik meen dat IOS 11 ook al gericht was op kwaliteit omdat het zoveel op ios 10 leek …
  We gaan het zien.

 • Profielfoto
  html-junky

  @vxp wat is er mis met mail? Bij mij werkt het elke dag probleemloos

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik bedoelde @maconly

 • Profielfoto
  EGrafland

  “Naar kwaliteit beter dan ooit”? Laten we gewoon eerst maar eens teruggaan naar de tijd van “It just works”. Het feit is nu dat mijn werk-Imac met Fusion Drive onwrikbaar vastloopt bij een kleine maar noodzakelijke veiligheidsupdate, en dat is een bug die al maanden bekend is. Om van AFPS (zie hierboven) maar te zwijgen. Regel dat eens in plaats van die infantiele animoji of het zoveelste vrijetijdsgadget. Ik loop zelf wel even naar de keuken om het licht uit te doen, dat is ook nog eens gezonder.

 • Profielfoto
  Bart119

  Gedeeltelijk mee eens.

  iOS11 draait nu eindelijk eens goed, de interface is prima, breng net iMessage in de cloud, en het is een prima OS.

   

  MacOS daarentegen… High Sierra draai nu ook eindelijk stabiel, bij mij zelfs stabieler dan Sierra voorheen deed, alles werkt gewoon zoals het moet zijn…

  Maar die interface en de finder… zooo 200x. Dat terwijl we bijna in 2020 leven… Er blijven maar nieuwe functies uitgevonden worden in de computerwereld, en deze zijn precies in 7 haasten bij in de interface van MacOS “gekleefd”.

 • Profielfoto
  pruus

  Met het groeien van het aantal programmagegevens neemt de kans op fouten ook toe, zeker als er steeds meer interfaces tussen applicaties komen. Dus lof om de bugs te killen voor live. Ik hoop dat er eindelijk ook meer aandacht komt voor de eigen apps, zoals contacts en mail. Daar moet een keer de boel opgefrist en vernieuwd te worden. Zo moet je mailtjes kunnen voorzien van een opvolgdatum, zodat je agenda gemakkelijk gevuld en beheerd land worden. Dat kan Outlok al lang. Maar dat wik ik niet gebruiken. Al vaak doorgegeven in de wensenlijst. Maar ja. Elke keer blijf je hopen. En als laatste gaat het hoopvlammetje uit…..

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik hoop dat dit niet alleen gaat gelden voor software, maar ook voor hardware. Apple moet eens stoppen met hun “dunner en lichter” focus voor Macbooks. Het mag van mij best een paar gram meer wegen, zolang er maar een fatsoenlijk toetsenbord op zit en de accu een volle dag mee gaat.

 • Profielfoto
  polansky

  Verstandig plan

   

 • Profielfoto
  polansky

  Eprom op 13 februari 2018 11:35
  Ik hoop dat dit niet alleen gaat gelden voor software, maar ook voor hardware. Apple moet eens stoppen met hun “dunner en lichter” focus voor Macbooks. Het mag van mij best een paar gram meer wegen, zolang er maar een fatsoenlijk toetsenbord op zit en de accu een volle dag mee gaat.

  Grappig want als Apple ergens traag mee is dan is het wel met het updaten van hun hardware. Met uitzondering van de iPhone is het voor Apple heel normaal om jaren geen hardware updates uit te brengen of zich te focussen op minimale spec verbeteringen.

  Ik zou juist zeggen het wordt tijd dat Apple meer tijd gaat besteden aan het updaten van haar computers. Niet nog minder.

  En ja ik weet het we hebben onlangs een complete verbetering gezien in de line up, maar dat was wel na vele jaren wachten.

 • Profielfoto
  RJG

  Prima besluit, software is nooit af, gewoon doorontwikkelen en alleen wanneer het echt nodig is een grote update. Kwaliteit boven aan! Wat heb je aan nieuwe functies als daarna de software brak is.

 • Profielfoto
  Eprom

  polansky op 13 februari 2018 11:55

  Zucht, Polansky.

  Ik doelde dus op de “focus op kwaliteit” I.p.v. hippe kleurtjes en grotere emoji’s.

 • Profielfoto
  sciletto

  Je merkt dat Apple gemeengoed geworden is en dat doet toch wat met de kwaliteit. Steve Jobs heeft het in de opbouw jaren geleid en je merkt dat stabiliteit toch veel meer aan de orde is. Je merkte dat Apple na 2011 het anders moest doen. Ze zijn de updates/structuur tegemoet gegaan omdat andere fabrikanten die Android exploiteerde daarin achterbleven maar dit doet toch wat met de kwaliteit.

  Het doel is wel behaald om meer consumenten naar je toe te trekken en nu is de focus daar om alle mensjes te bedienen met kwaliteit.

  Ik juich de 2 jarige cyclus wel toe als de kwaliteit daarvan omhoog gaat maar elk jaar een grote update heb ik ook altijd leuk gevonden. De bugs wat minder maar het ontdekken was wel leuk. Dat de consoles ook upgrades krijgen ipv een heel nieuw systeem is een juiste handeling voor developers en zo ook met telefoons.

  Ik kijk wel het meest uit naar de oplossing van Fusion Drive want die wacht al beschamend lang op zijn update:(

 • Profielfoto
  BelegenBelg

  Als iedereen die zo drukt doet over onaffe updates en (i)OS-releases nu eens de moeite zou doen om zijn/haar zinnen te herlezen en af te maken zoals het hoort, dan waren we alweer een stap dichter bij een ideale wereld.

  Bugs zijn ook maar slecht geschreven (programmeer-)zinnen.

  ;-)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Prima gedachte en ontwikkeling van Apple en hoop dat het ook gaat brengen wat ze er van denken. We worden met zijn allen gewoon te hebberig op nieuwe functies en nu trekt Apple even aan de rem en gaat ook ons opnieuw opvoeden.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik vind het op zich een zéér goede policy om de update-rate van macOS versies iets meer tijd te gunnen. Kwaliteit boven kwantiteit en vooral dat eerste was een beetje de weg kwijt geraakt. Is louter te wijten aan het helse tempo dat Apple er op nahoudt om de meute toch maar te sussen. De doorsnee iPhone gebruiker is daarom nog geen Mac gebruiker.  Een jaar géén echte veranderingen wordt al gauw gelijkgesteld als “niet meer innoverend”.

  Vergeet niet dat developpers van software ook elk jaar een tandje mogen bijzetten om hun software compatible te maken met de nieuwe macOS. Dus daar heb je dan ook weer meer kans op slordigheden.

  Kan Apple zonder Steve Jobs niet meer optimaal functioneren? Kom op zeg… Steve Jobs had een aura dat over Apple zweefde, waar véél Mac gebruikers soms blindelings in geloofden, maar het is niet zo hij alleen verantwoordelijk was over de kwaliteit het systeem. Hij zag wel dingen die anderen niet meteen zagen, of hij zag dingen dat anderen reeds gedaan hebben maar het niet aan de man konden brengen, en hij kon het mooi verpakken met zijn charisma om het dan uiteindelijk wel aan de man te brengen. Maar was alles wat ze lanceerden een succes? Hell no…

  “We can’t ship junk”.

  Denk ik bv luidop aan “Mobile Me”, dat destijds met schaamrood op de wangen tijdens een Keynote door Jobs zelf werd afgevoerd, omdat het niet werkte zoals het hoorde, en werd omgedoopt naar iCloud.  Ook “Ping” is gegaan zoals het gekomen is… het kwam maar even langs, alhoewel dat naar mijn gevoel gewoon een soort “try-out” was om toch maar een graantje mee te pikken in de social media cult.

  Die “root-bug” was een blunder, dat niet had mogen gebeuren, maar die exploits ivm de Intel processors trof niet alleen Apple systemen.

  Op zich heb ik geen klagen van High Sierra momenteel, het valt véél beter mee dan ik gevreesd had, en ik heb bewust iets langer de boot afgehouden dan ik gewoonlijk doe voor thuisgebruik. Doch, met de opvolger van High Sierra waarbij 32 bit apps als “not done” worden beschouwd, ga ik dat mogelijks véél langer uitstellen.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Hogere kwaliteit kan geen kwaad. Over de hele linie niet. Anders is een premium product gewoon een duur product.

  Geldt ook voor ontwerpbeslissingen als ‘Spotify mag niet (direct) op HomePod’, ‘Google Maps mag niet op CarPlay’ en de MacBook Pro anorexia waardoor dat toetsenbord inefficiënt is geworden en batterijtijd achterblijft.