Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 februari 2018
Leestijd: 2 minuten

Focus op kwaliteit: ‘iOS en macOS tweejaarlijks vernieuwd’

Kwaliteit wordt dit jaar meer dan ooit de mantra van Apple. Natuurlijk probeert het bedrijf uit Cupertino de beste producten te maken, maar beschamende bugs in iOS 11 en macOS High Sierra hebben de afgelopen tijd aangetoond dat er iets moest veranderen.

Apple gaat die verandering naar verluidt ook echt doorvoeren. De ontwikkelcyclus voor iOS en macOS wordt tweejaarlijks. Dat wil zeggen dat nieuwe functies over twee jaar worden uitgesmeerd en niet langer in één grote release zitten.

Deadlines niet langer heilig

Volgens zakenblad Bloomberg heeft Apple’s software-chef Craig Federighi de beslissing om de cyclus te vertragen in januari genomen. Dat komt overeen met een gerucht dat toen naar buiten kwam via de relatief nieuwe site Axios. Nu hebben we meer details.

Voorheen waren deadlines heilig en moesten Apple-engineers alle nieuwe functies in macOS en iOS binnen een jaar opleveren. Apple blijft in september nog steeds grote, nieuwe software-versies uitbrengen. Ontwikkelaars krijgen echter meer tijd om nieuwigheden te perfectioneren, met de mogelijkheid om ze wanneer nodig een jaar uit te stellen.

Klik/tap voor groter.

Daardoor is er meer tijd voor het verhelpen van bugs en het garanderen van goede performance. Op het gebied van prestaties liet iOS 11 vooral op oude toestellen te wensen over. De Mac werd in 2017 getroffen door serieuze onnodige beveiligingsbugs. Een ingewijde vertelt aan Bloomberg: “Apple begint zich te realiseren dat strakke deadlines zorgen voor software met bugs. Voorheen was dit niet het geval omdat Apple veel kleiner was en minder engineers had.” Dit staat haaks op de boodschap die Apple-topman Phil Schiller enkele maanden geleden had, hij zei toen dat er geen structureel probleem met Apple’s softwarekwaliteit was.

Eerste effect al merkbaar

Hoewel de beslissing om naar een tweejaarlijkse cyclus te gaan pas in januari genomen is, kon Apple zijn jaarlijkse cyclus al langer niet volhouden. In september werd iOS 11 aangekondigd met functies als iMessage in iCloud en AirPlay 2, maar die zien uiteindelijk pas in iOS 11.3 het daglicht. Zeker nu steeds meer gebruikersdata in iCloud staat, is het verstandig om nieuwe features goed te testen. Niemand zit immers op dataverlies te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Focus op kwaliteit: ‘iOS en macOS tweejaarlijks vernieuwd’
Sluiten