iSim: nieuwe simkaart zit verwerkt in smartphone-chip

Door: Raymon Mens - 11 reacties

We verlangen steeds meer van onze smartphones. Dus iedere millimeter ruimte die fabrikanten vrij kunnen maken voor zaken als een betere camera of grotere accu is meegenomen. De iSim is de volgende innovatie die gaat zorgen voor meer ruimte.

De omvang van simkaarten is de afgeopen jaren als sterk verminderd, maar de kaartjes van mobiele providers blijven relatief veel ruimte innemen. Om dit te verminderen is de eSim bedacht: een chip op het moederbord van apparaten die als simkaart dient, maar het kan nog kleiner.

Van eSim naar iSim

Apple gebruikt al een eSim in de Apple Watch en iPad, maar nog niet in de iPhone. De opvolger van de eSim, genaamd iSim is ook een stuk interessanter. De iSim kan namelijk direct in een ARM-chip geïntegreerd worden. Op deze manier neemt de simkaart helemaal geen ruimte meer in op het moederbord. Apple maakt zijn eigen ARM-chip voor de iPhone en iPad en kan daar in de toekomst een simkaart integreren.

Even inzoomen. Een nano-simkaart meet 12,3 bij 8,8 mm en een eSIM is 6 bij 5 mm. De geïntegreerde iSIM in ARM-processors is echter nog geen vierkante millimeter groot. Dat maakt ruimte voor krachtigere chips, een betere camera of een grotere accu. De simkaart in de chip kost slecht 10 cent om te maken, wat goedkoper is dan hardware voor een fysieke simkaart.

Apple A10-chip
De A10-chip van de iPhone 7 – Klik/tap voor groter.

Eind 2018 op de markt

De iSim werd vandaag voorgesteld door ARM, het bedrijf dat ontwerpen maakt waar Apple zijn chips op baseert. Tijdens het Mobile World Congress, dat vanaf 26 februari in Barcelona wordt gehouden, wordt meer info verwacht. Volgens ARM zijn de eerste fabrikanten al aan het testen met prototypes en moeten de produceren met een iSim eind 2018 op de markt komen.

Welke producten dat zijn is nog onduidelijk, maar Apple kan naast de iPhone ook de Apple Watch 4G en iPad van een iSim voorzien. Gebruikers kunnen dan zonder fysieke kaartjes te wisselen van provider switchen. Denk ook verder dan Apple, want internet of things-apparaten zouden ook kunnen profiteren van een microscopische simkaart die altijd voor verbinding zorgt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  UtregCity

  En dan maar hopen dat de Nederlandse providers dit wel zullen ondersteunen (ze zullen wel moeten), want de eSim voor mijn AW 4G wordt door geen enkele ondersteund. En dat is stom, want b.v. de Engelse providers vragen een tientje per maand extra voor ondersteuning van de eSim in de AW 4G. Ja, dat zou ik er ook voor willen betalen en is voor hen extra kassa. Leest u mee providers?

 • Profielfoto
  xaddict

  👍🏼

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik denk dat de iSim (of hoe die bij andere fabrikanten ook genoemd moge worden) uiteindelijk wel ondersteund gaat worden, want vroeg of laat is een SIM-loze oplossing de énige oplossing. Uiteindelijk is dit ook voor providers voordeliger.
  Als ik alleen al bedenk hoe vaak kennissen van me in het buitenland al van SIM zijn gewisseld vanwege een infrastructurele verandering aan het netwerk… Eerst van 2G naar 2.5G; toen van 3G naar 4G en nu ter voorbereiding op 5G… Je zou er maf van worden… Te uwer info: de provider is Vodafone, dus het is geen kleine jongen…

 • Profielfoto
  steveb

  Weer een gleuf minder
  = beter waterdicht

 • Profielfoto
  html-junky

  @csteelooper Die ontwikkeling is toch hartstikke goed, het kan mij niet snel genoeg gaan

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  In 97 had ik al een mooie Motorola waar al geen simkaart in zat, wat een vooruitstrevend toestel was dat dus.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Kunnen op een dergelijke nieuwe chip meerdere simkaarten (telefoonnummers) worden geregistreerd? Met andere woorden, als ik ga reizen en van simkaart wil wisselen voor het lokale netwerk in het buitenland. Kan ik dan softwarematig switchen ipv een fysieke simkaart te moeten plaatsen? Of zul je dan iedere keer een gang naar een local telecom winkel moeten maken?

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @All,

   

  Ik ga daar echt geen 120 euro per jaar betalen zoals kennelijk in de UK al is..

  De providers hebben er alleen maar voordeel/kostenbesparing door  maar, denken de zakkenvullertjes weer een smoes om nog meer binnen te harken….

   

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @All,

  WAAR IS DE “BEWERK” FUNCTIE hier gebleven? komt dat nog terug??

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Nieuwsgroepen,

  Apple wilde dit jaaaaren geleden al invoeren, werd gesaboteerd door de providers!!!

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @All,

   

  kan niet meer bewerken hier, zie maar mijn boodschap hierboven..

  vervolg: toen heeft Apple de nano sim ingevoerd, weet je hoelang dat heeft geduurd voordat de hierboven genoemde “zakkenvullers” dit fatsoenlijk ondersteunden?

  Gepruts met simkaartjes knippen met de risico’s die dat opleverde.