Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 februari 2018

iPhone X-ondersteuning bij nieuwe apps vanaf april verplicht

Goed nieuws voor iPhone X-gebruikers die zich ergeren aan apps die nog niet voor het 5,8-inch scherm van de nieuwste iPhone zijn geoptimaliseerd. Vanaf april moeten alle nieuwe apps het grote scherm ondersteunen.

Dat heeft Apple laten weten op zijn developer support-pagina. Vanaf april moeten ook alle apps gemaakt worden met Xcode 9 en de iOS 11 SDK. Bestaande apps die de iPhone X nog niet ondersteunen, blijven wel in de App Store staan.

Nieuw ontwerp nodig

Het scherm van de iPhone X is niet alleen groter, maar heeft ook een aantal bijzonderheden. Zo moeten apps rekening houden met de uitsparing aan de bovenkant van het scherm. Ook de onderkant van het scherm mag niet helemaal bedekt worden omdat hier de virtuele home-knop zit. Ontwikkelaars zullen bij het ontwerpen van apps dus rekening met aanpassingen aan de interface moeten houden.

Apps dienen alleen content in de “Safe Area” van het iPhone X-scherm te tonen – Klik/tap voor groter.

Hoewel apps van grote bedrijven de iPhone X vaak al ondersteunen, is dat niet het geval bij apps van kleine ontwikkelaars. Door iPhone X-ondersteuning verplicht te maken bij nieuwe apps, hoopt Apple de ontwikkeling te versnellen. Er is vooralsnog geen deadline voor bestaande apps en updates. Apple is doorgaans vrij terughoudend met het verwijderen van oude apps uit de App Store. iOS is bijvoorbeeld al sinds 2013 64-bits, maar 32-bits apps werden pas met de release van iOS 11, op het laatst mogelijke moment, uit de App Store gehaald.

Ondersteuning nieuwe functies niet verplicht

Het verplicht gebruiken van de iOS 11 SDK wil overigens niet zeggen dat apps verplicht nieuwe functies moeten ondersteunen. Apple moedigt het gebruik van Face ID, SiriKit en ARKit wel aan, maar verplicht het niet.

Mogelijk heeft de verplichte overstap naar de iOS 11 SDK ook iets te maken met de komst van universele apps voor iOS en macOS. Naar verluidt wil Apple het nog dit jaar mogelijk maken om iPad-apps op de Mac te draaien.

Reageer op artikel:
iPhone X-ondersteuning bij nieuwe apps vanaf april verplicht
Sluiten