Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 februari 2018

Indiaas teken laat iPhone crashen, maakt apps onbruikbaar

Het is weer zover! Eens om de zoveel tijd wordt er een nieuwe, vreemde bug ontdekt die om onverklaarbare redenen de iPhone laat crashen. Vandaag is het raak en zorgt een Indiaas teken voor een crash.

Zodra het teken via iMessage, WhatsApp of Twitter verstuurd wordt, wordt de app in kwestie onbruikbaar. In sommige gevallen loopt de hele iPhone vast en moet deze opnieuw opstarten. De Italiaanse website MobileWorld schreef als eerste over de bug.

iOS 11.2.5 vatbaar, iOS 11.3 immuun

Wij hebben op meerdere iOS-apparaten kunnen bevestigen dat iOS 11.2.5 vatbaar is voor de bug. In iOS 11.3 is het echter niet langer mogelijk om apparaten te laten crashen door het teken te sturen. Ook macOS 10.13.2 en watchOS 4.2.2 zijn kwetsbaar. We plaatsen het teken in kwestie bewust niet, maar in onderstaand screenshot kun je het zien. Mocht je het zelf willen proberen, dan kun je het teken in dit bugrapport vinden.

Klik/tap voor groter.

Om precies te zijn crasht iOS als het teken wordt gebruikt in een TextField, Label of TextView. Dat wil zeggen dat alle apps die tekst tonen kwetsbaar zijn. Denk aan Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail, en Outlook voor iOS. Dat geldt ook voor de Mac en Apple Watch.

Als je hiermee geconfronteerd wordt, kun je het best zorgen dat het teken buiten beeld verdwijnt door degene die het stuurde te vragen om je nog wat berichten te sturen en daarna het gesprek te verwijderen. Als je iOS-apparaat zich maar blijft herstarten, kun je het apparaat geforceerd opnieuw opstarten. Op de Mac zijn de gevolgen minder erg, de applicatie waar het bericht in verscheen crasht, maar niet je hele systeem.

Ook macOS is vatbaar voor de bug – Klik/tap voor groter.

Apple zit overigens al bovenop de bug. In iOS 11.3, macOS 10.13.4 en watchOS 4.3 zorgt het teken niet meer voor een crash. Het is niet de eerste keer dat Apple-apparaten crashen door een vreemd teken. In het verleden is dit meermaals voorgekomen en het lijkt een terugkerend probleem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Indiaas teken laat iPhone crashen, maakt apps onbruikbaar
Sluiten