Indiaas teken laat iPhone crashen, maakt apps onbruikbaar

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Het is weer zover! Eens om de zoveel tijd wordt er een nieuwe, vreemde bug ontdekt die om onverklaarbare redenen de iPhone laat crashen. Vandaag is het raak en zorgt een Indiaas teken voor een crash.

Zodra het teken via iMessage, WhatsApp of Twitter verstuurd wordt, wordt de app in kwestie onbruikbaar. In sommige gevallen loopt de hele iPhone vast en moet deze opnieuw opstarten. De Italiaanse website MobileWorld schreef als eerste over de bug.

iOS 11.2.5 vatbaar, iOS 11.3 immuun

Wij hebben op meerdere iOS-apparaten kunnen bevestigen dat iOS 11.2.5 vatbaar is voor de bug. In iOS 11.3 is het echter niet langer mogelijk om apparaten te laten crashen door het teken te sturen. Ook macOS 10.13.2 en watchOS 4.2.2 zijn kwetsbaar. We plaatsen het teken in kwestie bewust niet, maar in onderstaand screenshot kun je het zien. Mocht je het zelf willen proberen, dan kun je het teken in dit bugrapport vinden.

iOS crash teken
Klik/tap voor groter.

Om precies te zijn crasht iOS als het teken wordt gebruikt in een TextField, Label of TextView. Dat wil zeggen dat alle apps die tekst tonen kwetsbaar zijn. Denk aan Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail, en Outlook voor iOS. Dat geldt ook voor de Mac en Apple Watch.

Als je hiermee geconfronteerd wordt, kun je het best zorgen dat het teken buiten beeld verdwijnt door degene die het stuurde te vragen om je nog wat berichten te sturen en daarna het gesprek te verwijderen. Als je iOS-apparaat zich maar blijft herstarten, kun je het apparaat geforceerd opnieuw opstarten. Op de Mac zijn de gevolgen minder erg, de applicatie waar het bericht in verscheen crasht, maar niet je hele systeem.

mac crash teken
Ook macOS is vatbaar voor de bug – Klik/tap voor groter.

Apple zit overigens al bovenop de bug. In iOS 11.3, macOS 10.13.4 en watchOS 4.3 zorgt het teken niet meer voor een crash. Het is niet de eerste keer dat Apple-apparaten crashen door een vreemd teken. In het verleden is dit meermaals voorgekomen en het lijkt een terugkerend probleem.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Thijs.w

  Mijn iPhone startte überhaupt niet op. Na contact met Apple moest ik m’n iPhone herstellen en updaten van 11.2.2 naar 11.2.5.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Het is wat met al die bugs tegenwoordig!

  Daarom update ik niet meer, heb dan ook nergens last van (flink afkloppen)

 • Profielfoto
  xaddict

  Toch raar dat Apple maar problemen blijft hebben met Unicode karakters. Je zou denken dat dat zo onderhand wel afgevangen kan worden

 • Profielfoto
  Thijs

  Mijn iPhone startte überhaupt niet op. Na contact met Apple moest ik m’n iPhone herstellen en updaten van 11.2.2 naar 11.2.5.

 • Profielfoto
  Dashter

  vuurvreter op 15 februari 2018 17:48
  Het is wat met al die bugs tegenwoordig!

  Daarom update ik niet meer, heb dan ook nergens last van (flink afkloppen)

  Hmm, is dit bedoeld als grap? Ik hoop het wel alleszins.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Dashter op 15 februari 2018 18:09

  vuurvreter op 15 februari 2018 17:48
  Het is wat met al die bugs tegenwoordig!

  Daarom update ik niet meer, heb dan ook nergens last van (flink afkloppen)

  Hmm, is dit bedoeld als grap? Ik hoop het wel alleszins.

  Nope, ik ben bloed serieus

 • Profielfoto
  wensink

  Lache, net ff in de groepsapp gegooid, ik zit toch op 11.3;-)

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  wensink op 15 februari 2018 21:29
  Lache, net ff in de groepsapp gegooid, ik zit toch op 11.3;-)

  Grappig. Ik gooi altijd stenen in andermans ruiten, mijn eigen ruiten zijn toch extra stevig. Echt leuk.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  xaddict op 15 februari 2018 17:49
  Toch raar dat Apple maar problemen blijft hebben met Unicode karakters. Je zou denken dat dat zo onderhand wel afgevangen kan worden

  Wat ik raar vind is datzelfde probleem, maar groter: waarom gaan er de laatste jaren allerlei dingen kapot die vroeger wél goed werkten? Dat er bugs zitten in nieuwe onderdelen van het systeem kan ik begrijpen, maar blijkbaar ziet men bij Apple een reden om te knutselen aan dingen die gewoon werken. (Dat zou natuurlijk best kunnen zijn om ze béter te laten werken, maar ik ben een beetje een aanhanger van het motto dat als iets doet wat het moet doen, je er beter vanaf blijft.)

 • Profielfoto
  Odyssey

  helaas toch enkele die-hard android believers die smullen van dit soort zaken om dergelijke karakters naar mij te sturen…  installing iOS beta 11.3!!:D

 • Profielfoto
  Maikelw

  *Even respect voor het feit dat “nog” niemand het teken in de reacties heeft geplaatst* 

 • Profielfoto
  yourt

  Jakko Westerbeke op 16 februari 2018 10:35

  xaddict op 15 februari 2018 17:49
  Toch raar dat Apple maar problemen blijft hebben met Unicode karakters. Je zou denken dat dat zo onderhand wel afgevangen kan worden

  Wat ik raar vind is datzelfde probleem, maar groter: waarom gaan er de laatste jaren allerlei dingen kapot die vroeger wél goed werkten? Dat er bugs zitten in nieuwe onderdelen van het systeem kan ik begrijpen, maar blijkbaar ziet men bij Apple een reden om te knutselen aan dingen die gewoon werken. (Dat zou natuurlijk best kunnen zijn om ze béter te laten werken, maar ik ben een beetje een aanhanger van het motto dat als iets doet wat het moet doen, je er beter vanaf blijft.)

  En dan reden we nu nog met carburatoren of met de gasmotor van Lenoir. Even snel als een Commodore 64.:(

 • Profielfoto
  Indomarco

  Ik had m naar een collega gestuurd, na een paar boze blikken kon hij whattsapp weer gebruiken. Maar zijn apple watch blijft herstarten. Iemand een idee?Behalve alles opnieuw installeren en instellen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Indomarco op 16 februari 2018 17:56
  Ik had m naar een collega gestuurd, na een paar boze blikken kon hij whattsapp weer gebruiken. Maar zijn apple watch blijft herstarten. Iemand een idee?Behalve alles opnieuw installeren en instellen.

  Dit noem ik “Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.” (Geldt niet voor je collega, maar voor jou…) Helaas is er voor de Apple Watch niet echt een andere mogelijkheid dan een re-install… Je kúnt nog proberen om de digital crown en de side button tegelijk ingedrukt te houden, waardoor je ervoor zorgt dat de Watch écht herstart…

  Wat nog erger is: zolang je niet uit deze boot-loop komt, zou ik niet weten hóe je een re-install van je Watch doet… Immers, de opdracht om de verbinding met de host-iPhone te verbreken, zal daar hoogstwaarschijnlijk niet arriveren (of je moet nét de Watchface zien voordat de herstart intreedt…