iOS 11.3: onafhankelijke updates voor Apple’s iOS-apps?

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPhone X

Apple levert talloze apps bij iOS. Van mail tot muziek en van aandelen tot agenda. Niet iedereen zit op die apps te wachten en daarom kun je ze tegenwoordig verwijderen en opnieuw downloaden via de App Store. Het op deze manier aanbieden van de standaard-apps heeft nog een voordeel: ze kunnen onafhankelijk van iOS-updates bijgewerkt worden.

Deze functie lijkt momenteel getest te worden met de beta van iOS 11.3. In de App Store zijn namelijk updates verschenen voor de Bestanden- en Muziek-app. Alleen gebruikers van de betaversie van iOS 11.3 zien de updates. Op iOS 11.2.5 is niets te zien.

Onafhankelijke updates, prima idee

Het onafhankelijk updaten van met iOS meegeleverde apps is een prima idee. Het stelt de teams die bij Apple aan de losse applicaties werken in staat om snel bugfixes of nieuwe functies uit te rollen, zonder te wachten op de volgende grote iOS-update. Dit past bij de moderne ‘agile’ kijk op development. Het kan in de toekomst ook nuttig zijn bij het uitrollen van beveiligingsupdates naar oudere iOS-versies. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe Safari-versie die beveiligd is tegen een lek.

iOS Apps Update iOS 11.3
Klik/tap voor groter.

Bug of eerste teken van nieuwe functie?

Apple heeft officieel nog niets gezegd over deze mogelijke, nieuwe functie. Waarschijnlijk moet de achterkant van iOS en de bij iPhone en iPad geleverde apps hiervoor op de schop. Een tik op de update-knop toont een foutmelding over een app die niet teruggezet kan worden omdat deze niet compatibel is met iOS 11.3.

Bug of eerste tekenen van een nieuwe functie? We weten het nog niet zeker, maar gelukkig bevat iOS 11.3 nog talloze nieuwigheden. Eerder schreven we al over de nieuwe functies voor batterijbeheer en performance en grote vernieuwingen in Safari. Alles over iOS 11.3 lezen? Check ons dossier met alle berichten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  mausje68

  Als ik de stock app Muziek wil bijwerken, lukt dat nog niet bij mij op 11.3 beta 2, evenals de bestanden app.

 • Profielfoto
  Dashter

  Hopelijk feature. Het is al een tijdje geleden dat Apple echt binnenin de werking van iOS veranderingen durfde door te voeren. De laatste jaren waren het toch vooral cosmetische veranderingen of toevoegingen zoals Homekit.

 • Profielfoto
  Night

  Zou wel schelen…. een complete iOS update ophalen of een kleine app-update. Ik denk dat het ook een beetje in eigenbelang is, om de datadruk bij updates te verlagen.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Maar wat als de app sterk afhankelijk is van het OS waarop hij draait. Gaan de apps dan niet groter worden omdat stukken code nu in de app zitten en niet meer in het OS?

  Voor kleine updates: prima!

  Voor grotere updates gaan iOS updates noodzakelijk blijven en dat is maar goed ook!

 • Profielfoto
  vmaxbeast

  ik heb ook beta maar de nieuwe beta’s (iOS 11.3 beta 3 en macOS High Sierra 10.13.4) en verschijnen nog niet. Ik denk dat alleen de ontwikkelaars hem krijgen en wij nog niet, klopt dat ?