‘Inloggen met Apple ID straks ook op andere sites mogelijk’

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Op steeds meer sites is het mogelijk om in te loggen met Facebook, Twitter of Google. Het lijkt erop dat Apple deze trend wil volgen en werkt aan een dienst die je in staat stelt om met je Apple ID op andere sites in te loggen. Momenteel werkt je Apple ID alleen bij Apple’s eigen diensten zoals iCloud, Apple Music, iTunes en de App Store.

Dit wordt single sign-on genoemd en Apple heeft in iOS 11.3 al een beginnetje gemaakt. Het is nog onduidelijk wanneer de dienst voor iedereen beschikbaar is, maar dat eraan gewerkt wordt is duidelijk. Het voordeel van dit soort diensten is dat je maar één gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden.

Interne naam: SecureChannel

De interne naam voor Apple’s single sign-on-dienst is SecureChannel. De Amerikaanse website 9to5Mac ontdekte het bestaan in de broncode van iOS 11.3. Hoeveel gegevens Apple deelt bij het inloggen met een Apple ID op een andere website is nog niet duidelijk, maar het zou in ieder geval om je e-mailadres en voor- en achternaam kunnen gaan.

Apple ID Single Sign On broncode
Taalbestanden van iOS 11.3 wijzen op het bestaan van de functie – Klik/tap voor groter.

Apple heeft al een vergelijkbare dienst, maar die werkt niet in Nederland. Amerikaanse Apple TV-gebruikers kunnen met hun Apple ID inloggen bij kabelmaatschappijen en zo betaalkanalen streamen.

Vanaf desktop met QR-code

De dienst lijkt vooral gericht op iOS-apparaten, maar de desktop wordt niet vergeten. Beheerders van sites kunnen naar verluidt een QR-code op hun site plaatsen, die kun je vervolgens met je iOS-apparaat scannen en zo inloggen.

Hoewel verwijzingen naar inloggen met je Apple ID in iOS 11.3 zitten, is het niet bekend of de functie ook snel beschikbaar zal zijn. Mogelijk gaat het om een beginnetje en komt Apple’s single sign-on later beschikbaar. Weten wat er wél nieuw in iOS 11.3 is? Dat lees je in ons dossier iOS 11.3.

inloggen met Apple ID QR-code
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Late Night Freak

  Ik heb ooit een keer een essay gelezen van iemand die niet meer in zijn Google account kon en hierdoor ook geen gebruik meer kon maken van de services die aan dit account gekoppeld waren. Dit waren er stiekem best veel. Na het lezen van dit verhaal heb ik me voorgenomen om dit soort services liever niet te gebruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Laat mij raden die essay staat waarschijnlijk nog ergens op sepia gekleurd papier en ligt ergens in de kelder in een oude schoenendoos?

   

 • Profielfoto
  html-junky

  Je moet ook wel dom zijn als je er niet meer in kan, Google bied je bijna 10 manieren om er weer in te kunnen. Als er echt een zooitje van hebt gemaakt dan gebeurd dat pas

 • Profielfoto
  whaha

  Dat kan best, maar naast gebruiksgemak zie ik het voordeel niet van single sign on. Zeker niet als lastpass gratis blijft.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat komt vooral omdat je de constructie er achter niet begrijpt. Dit soort diensten zijn namelijk best wel geniaal bedacht want het zorgt er namelijk voor dat iemand juist minder inloggegevens en wachtwoorden nodig heeft. Het is alleen jammer dat het op mensen verkeerd overkomt en uitgelegd wordt waardoor we er een soort van tegenop zien of een heel naar gevoel aan overhouden.

  Vooral omdat we het nu kennen van Facebook en Twitter. Je logt dan in en dan kan een 3rd party app ook meteen iets doen op Facebook of Twitter. Terwijl dat niet het fundament is van dit soort diensten. Dat is enkel een extra feature van de dienst.

   

 • Profielfoto
  steveb

  @shmoo
  Ken je itsme? Door deze app wordt U identiteitskaart gekoppeld aan sim kaart
  Hier in België wordt dit gebruikt in te liggen om onderandere u belastingen in te vullen, ….

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is heel iets anders, in Nederland hebben we daar DigiD daarvoor maar dat heeft niets met dit soort dingen te maken en daar krijg je ook niet zomaar een koppeling mee als developer.

   

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @steveb: voor overheidsdiensten heb je in Nederland DigiD. De volgende generatie moet meer Europees compatibel zijn en staat bekend onder de naam eHerkenning of eID. Gaat allemaal niet vanzelf mag ik wel stellen.

  Anyway: fijn dat Apple ook aan de OAuth gaat, maar ik hou toch graag net zoveel accounts met eigen wachtwoorden als ik euh…  accounts heb. Ik wil helemaal niet dat iedere account aan mijn AppleID verbonden is. Daar heeft bol.com, youtube, en weet ik veel, niks mee te maken. Ook is het gewoon veiliger. Als mijn AppleID wordt gehackt is de schade beperkt tot mijn AppleID, wat al ernstig genoeg is (en indirect via de sleutelhanger ook inzicht in andere accounts zou kunnen geven).

 • Profielfoto
  BlueSky

  SSO is toch echt wel 1x inloggen met een ID. Bij een volgende applicatie of website wordt dan gebruik gemaakt van de eerste. Dit lijkt me meer OAuth….

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mja, lijkt me inderdaad fijn maar ik stel me ook de vraag: Als iemand je Apple ID hacked, heeft die persoon dus toegang tot alles?

  Wat Shmoo trouwens zegt: “Je logt dan in en dan kan een 3rd party app ook meteen iets doen op Facebook of Twitter”.

  Dit is voor mij de grootste reden om dit niet te gebruiken. Er hoeft niet iets of iemand anders in mijn naam iets op Facebook of waar dan ook te plaatsen. Ik hoop dat Apple daar niet aan mee doet…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  steveb op 5 februari 2018 20:23
  @shmoo
  Ken je itsme? Door deze app wordt U identiteitskaart gekoppeld aan sim kaart
  Hier in België wordt dit gebruikt in te liggen om onderandere u belastingen in te vullen, ….

  Gebruik jij “ItsMe”? Niet veel goeds over gelezen… Ik gebruik gewoon mijn Eid, veel makkelijker/veiliger lijkt mij.