Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 5 februari 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Inloggen met Apple ID straks ook op andere sites mogelijk’

Op steeds meer sites is het mogelijk om in te loggen met Facebook, Twitter of Google. Het lijkt erop dat Apple deze trend wil volgen en werkt aan een dienst die je in staat stelt om met je Apple ID op andere sites in te loggen. Momenteel werkt je Apple ID alleen bij Apple’s eigen diensten zoals iCloud, Apple Music, iTunes en de App Store.

Dit wordt single sign-on genoemd en Apple heeft in iOS 11.3 al een beginnetje gemaakt. Het is nog onduidelijk wanneer de dienst voor iedereen beschikbaar is, maar dat eraan gewerkt wordt is duidelijk. Het voordeel van dit soort diensten is dat je maar één gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden.

Interne naam: SecureChannel

De interne naam voor Apple’s single sign-on-dienst is SecureChannel. De Amerikaanse website 9to5Mac ontdekte het bestaan in de broncode van iOS 11.3. Hoeveel gegevens Apple deelt bij het inloggen met een Apple ID op een andere website is nog niet duidelijk, maar het zou in ieder geval om je e-mailadres en voor- en achternaam kunnen gaan.

Taalbestanden van iOS 11.3 wijzen op het bestaan van de functie – Klik/tap voor groter.

Apple heeft al een vergelijkbare dienst, maar die werkt niet in Nederland. Amerikaanse Apple TV-gebruikers kunnen met hun Apple ID inloggen bij kabelmaatschappijen en zo betaalkanalen streamen.

Vanaf desktop met QR-code

De dienst lijkt vooral gericht op iOS-apparaten, maar de desktop wordt niet vergeten. Beheerders van sites kunnen naar verluidt een QR-code op hun site plaatsen, die kun je vervolgens met je iOS-apparaat scannen en zo inloggen.

Hoewel verwijzingen naar inloggen met je Apple ID in iOS 11.3 zitten, is het niet bekend of de functie ook snel beschikbaar zal zijn. Mogelijk gaat het om een beginnetje en komt Apple’s single sign-on later beschikbaar. Weten wat er wél nieuw in iOS 11.3 is? Dat lees je in ons dossier iOS 11.3.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Inloggen met Apple ID straks ook op andere sites mogelijk’
Sluiten