Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 13 februari 2018

HomePod uit buitenland in Nederland gebruiken: hier moet je op letten

De HomePod is nog niet in Nederland te koop, maar als Nederlander kun je al prima een HomePod uit het buitenland gebruiken. Er zijn wel een aantal dingen om in de gaten te houden. Zo werken niet alle functies van de slimme speaker in Nederland en is Siri beperkt. Wij zetten op een rij waar je op moet letten.

Bestellen in de Duitsland of Frankrijk

Wil je een HomePod? Dan zul je een tripje moeten maken naar de UK, Duitsland of Frankrijk. Je kunt daar op goed geluk naar een Apple Store gaan en een HomePod kopen, maar er een met je Nederlandse Apple ID reserveren is ook mogelijk. Bij het bestellen dient wel een postcode en telefoonnummer uit het desbetreffende land ingevuld te worden. Je kunt hier bijvoorbeeld de gegevens van je hotel invullen, of een willekeurige postcode.

Deze gegevens worden alleen voor de bestelling gebruikt, maar de aankoop komt gewoon op je Nederlandse Apple ID te staan. Bij het ophalen van je bestelling checkt Apple alleen of de naam van de besteller overeenkomt met die op je ID-kaart of paspoort.

Foto: James D. Morgan/Getty Images – Klik/tap voor groter

Verloopstekker bij aankoop in UK nodig

De HomePod werkt met alle vormen van netspanning tussen 100 en 240 volt AC. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de voeding meer of minder netspanning nodig heeft, maar let wel op de stekker. Als je een HomePod in het Verenigd Koninkrijk koopt, heb je een verloopstekker is dus nodig. In Duitsland of Frankrijk gekochte HomePods hebben natuurlijk gewoon een Europese stekker.

Afbeelding: Raymon Mens / OMT – Klik/tap voor groter

Instelprocedure al in het Nederlands

Een in het buitenland gekochte HomePod werkt met een Apple ID uit Nederland. Apple heeft de procedure om de slimmer speaker in te stellen zelfs al naar het Nederlands vertaald. De fabrikant belooft je bij het instellen van de HomePod ook op de hoogte te stellen van wanneer de slimme speaker Nederlands ondersteunt.

Klik/tap voor groter.

Beperkt aantal functies werkt met iPhone op Nederlands

Als je iPhone ingesteld is op Nederlands, kun je maar een beperkt aantal HomePod-functies gebruiken. Deze functies werken met je iPhone op Nederlands:

 • Muziek
 • Podcasts
 • HomeKit
 • Weerbericht
 • Kaarten
 • Verkeer
 • Sport
 • Aandelen
 • Timers
 • Wekker
 • Vertalen
 • Algemene kennisvragen/wiki

Taal iPhone op Engels voor alle functies

Om deze functies te gebruiken, moet je iPhone op Engels (Brits, Amerikaans of Australisch) staan:

 • Berichten versturen
 • Inkomende berichten voorlezen
 • Herinneringen aanmaken en beheren
 • Notities aanmaken en beheren
 • Nieuws voorlezen
 • Externe apps (voor herinneringen, notities en chat)
Afbeelding: Raymon Mens / OMT – Klik/tap voor groter

Siri spreekt nog geen Nederlands

Misschien overbodig om te vermelden, maar Siri spreekt nog geen Nederlands en kan ook geen Nederlandse verzoeken aannemen. Dat heeft ook tot gevolg dat het vragen om bijvoorbeeld Jeroen van den Boom met Jij bent zo of BLØF met Zoutelande gewoon onmogelijk is. Nederlandse woorden worden ook niet altijd goed uitgesproken.

Klik/tap voor groter.

Siri is extreem kuis

Siri houdt zich op het gebied van muziek ook strikt aan Amerikaanse regels. In het vrije Europa vinden we het heel normaal om alle woorden in de nummer van een nummer uit te spreken, maar in de VS zijn woorden als Fuck en Bitch uit den boze. Siri spreekt die dan ook niet uit, ook niet als de assistent ingesteld wordt op Brits-Engels of Australisch-Engels.

https://twitter.com/raymonmens/status/963463968084971520

Vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reacties. Bekijk voor meer informatie over Apple’s slimme speaker ook ons dossier met daarin alles over de HomePod.

Reageer op artikel:
HomePod uit buitenland in Nederland gebruiken: hier moet je op letten
Sluiten