Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 12 februari 2018

HomePod bevat niet 6 maar 7 microfoons en een verborgen connector

Hoe mooi de omschrijvingen op Apple’s website ook zijn, je leert pas echt alles over een product als je ook de binnenkant bekijkt. Gelukkig hebben we daar iFixit voor en heeft het bedrijf dat zich in teardowns specialiseert ook de HomePod van binnen bekeken.

Apple’s slimme speaker bevat een aantal verrassingen. Zo zijn niet 6, maar 7 microfoons. De laatste microfoon heeft een speciale functie. Ook bevat de HomePod een verborgen 14-pins connector.

HomePod is gebouwd als een tank

Volgens iFixit is de HomePod gebouwd als een tank. De behuizing is erg stevig en componenten zijn goed vastgeschroefd. De buitenkant bevat bovendien niet één, maar twee lagen stof die beschermend werken. De speaker zou een val of stoot zeker moeten overleven, mede omdat Apple zijn best heeft gedaan om het aantal kwetsbare kabels te beperken. Stroom voor verschillende componenten wordt niet door kabels getransporteerd, maar door de schroeven die op bepaalde punten printplaten raken. Een ingenieus systeem.

Gebouwd als een tank, dus moeilijk open te krijgen – Klik/tap voor groter.

Niet 6 maar 7 microfoons

De HomePod bevat 6 microfoons die ervoor zorgen dat Siri je goed verstaat, maar er zit nóg een microfoon in de speaker verborgen. Het gaat om een speciaal exemplaar die alleen lage tonen oppikt en wordt gebruikt om de woofer doorlopend te kalibreren. De lage tonen worden dus goed in het gareel gehouden en als er vervorming optreedt, kan het audio-algoritme meteen ingrijpen.

De woofer zelf is niet erg groot, zo’n 4-inch, maar heeft wel een enorme magneet. Apple heeft ervoor gekozen om het oppervlak van de conus klein te houden, maar de spreekspoel groot te maken. De speaker kan dus ver omhoog en naar beenden bewegen, wat het mogelijk maakt om diepe lage tonen met een relatief kleine module te produceren.

De woofer – Klik/tap voor groter.

Verborgen 14-pins connector

De HomePod werkt helemaal draadloos, maar heeft toch een fysieke connector. Deze zit verborgen onder een beschermende laag aan de onderkant. Wat deze 14-pins poort precies kan is niet duidelijk, maar waarschijnlijk gebruikt Apple ‘m voor diagnostische doeleinden of het herstellen van het apparaat. De connector is niet toegankelijk voor gebruikers, want je moet de onderkant die vastgelijmd zit verwijderen.

Alle geluid komt langs de boven- en onderkant

Wie de speaker goed bekijkt, ziet dat er in het midden bijna geen openingen voor geluid zitten. Alle geluid komt dus langs de boven- en onderkant. Dit is ook de reden waarom Apple benadrukt dat je de slimme speaker op een vlakke en rechte ondergrond moet plaatsen. Iets van stof zou de onderkant afsluiten en de hoge tonen die uit de tweeters komen blokkeren.

De HomePod bevat een A8-chip, die we nog kennen uit de iPhone 6, 1GB RAM-geheugen en 16GB opslag. Op dat laatste staat een aangepaste iOS-versie, ook wordt het waarschijnlijk gebruikt om muziek te bufferen. iFixit noemt Apple’s slimme speaker een indrukwekkend staaltje hardware-engineering, maar de HomePod is niet goed te repareren. Apple’s speaker scoort op het gebied van repareerbaarheid dan ook een 1/10. Hoe de HomePod klinkt en werkt kun je lezen in de eerste reviews die onlangs verschenen. Apple’s slimme speaker is nog niet in Nederland te koop.

Reageer op artikel:
HomePod bevat niet 6 maar 7 microfoons en een verborgen connector
Sluiten