Raymon Mens
Raymon Mens App Store 15 februari 2018

Google Chrome nu met ingebouwde adblocker

Google heeft zijn Chrome-browser uitgebreid met een heuse adblocker. De browser blokkeert vanaf vandaag standaard de meest irritante banners op websites. Dit werkt op Mac, Windows en Android, maar niet op iOS.

De adblocker zat al een tijdje in Chrome, maar is vandaag wereldwijd door Google geactiveerd. De browser rekent alleen af met de meest hardnekkige advertenties, zoals sticky banners en pop-ups. Op Android worden ook banners die een pagina voor meer dan 30 procent bedekken geblokkeerd.

Grootste deel niet geblokkeerd

Google is zelf een van de grootste verkopers van advertenties op het internet en het implementeren van een adblocker in zijn eigen browser klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Door het gebruik van de meest storende advertenties te ontmoedigen, hoopt de zoekgigant dat minder mensen naar een adblocker die alles blokkeert grijpen. Chrome blokkeert het grootste deel van de advertenties niet.

Google Chrome Ad Blocker vormen
Deze advertenties worden vanaf nu door Chrome geblokkeerd – Klik/tap voor groter.

Welke advertenties onacceptabel zijn, is bepaald door de Coalition for Better Ads. Dit is een werkgroep die door Google is opgericht. Er zijn inmiddels meer dan 120 uitgevers en advertentienetwerken aangesloten. Of dit is omdat ze

Geen iOS en geen bescherming tegen trackers

De adblocker werkt niet op iOS. Dat komt omdat Chrome voor iOS eigenlijk gewoon Safari met een ander jasje is. Apple verbiedt het gebruik van alle browser-engines behalve zijn eigen webview op iOS.

Bedenk je ook goed dat Chrome alleen banners en geen trackers blokkeert. De zoekgigant zou zichzelf hiermee in de vingers snijden, want het bedrijf gebruikt zelf tracking om gebruikers relevante advertenties te tonen.

Het blokkeren van trackers zet ook kwaad bloed bij advertentienetwerken. Safari heeft sinds iOS 11 en macOS High Sierra bescherming tegen trackers ingebouwd. Advertentienetwerken schreeuwen sindsdien moord en brand en schrijven open brieven aan Apple, uiteraard zonder resultaat.

Tracking prevention in Safari – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Google Chrome nu met ingebouwde adblocker
Sluiten