Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Siri heeft in veel Europese landen momenteel eigenlijk geen concurrentie. Apple’s virtuele assistent is namelijk de enige met een grote talenknobbel. Amazon Alexa en Google Assistant ondersteunen slecht enkele talen. Daar komt nog dit jaar verandering in.

Google Assistant gaat nog dit jaar Nederlands ondersteunen. Dat wil ook zeggen dat de Google Home-speaker in Nederlandse huizen bruikbaar wordt. Siri spreekt op de iPhone en Apple TV al Nederlands, maar de HomePod ondersteunt alleen Engels.

Van 8 naar 25 talen

Dat heeft Google bekend gemaakt tijdens een conferentie met journalisten. De zoekgigant toonde een wereldkaart met daarop de landen waar zijn assistent nog dit jaar beschikbaar zal zijn. Daar zitten ook Nederland, België en de rest van West-Europa bij. Het aantal ondersteunde talen stijgt van 8 naar 25. Het aantal landen waarin de assistent werkt, stijgt naar 52.

Google Assistant Nederland
Afbeelding via: @Elger (Twitter) – Klik/tap voor groter.

Er waren al langer geruchten over de komst van Google Assistant naar Nederland. In 2017 bleek de zoekgigant bijvoorbeeld al op zoek naar een nieuwe werknemer die Nederlandse teksten ging schrijven. Wanneer Amazon’s Alexa Nederlands gaat spreken en naar Nederland komt is onduidelijk.

Ook goed nieuws voor Sonos-bezitters

De komst van Google Assistant naar Nederland is ook goed nieuws voor bezitters van een Sonos-speaker. Omdat de fabrikant van multiroom-speakers zowel Alexa als Google Assistant ondersteunt, is er straks echt wat te kiezen. Een Google Home, een Sonos of (wanneer Apple ‘m naar Nederland brengt) een HomePod.

 

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Marcel

  Ik heb alvast een Google mini , ik dus erg blij

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb al enkele maanden een Amazon Echo Dot en een Google Home mini in de woonkamer, en een Tichome Mini in de slaapkamer of de badkamer (google assistent die tegen water kan, een betere speaker heeft dan de google home mini, én een ingebouwde batterij). Dat ik Engels moet spreken stoort me niet. De Echo wordt het meeste gebruikt, voor oa Philips Hue, Logitech Harmony, smart plugs, Spotify (audio via externe bluetoothspeaker),… de google home mini in de woonkamer enkel voor bediening van de chromecast. Moest ik moeten kiezen zou ik enkel voor de Echo gaan, maar dan verlies ik de chromecastfunctionaliteit (veel makkelijker dan via iPhone), en voor zover ik weet is er ook geen betaalbare waterdichte (third party)Echo-variant voor de badkamer.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Google, Amazon, ben ik dan echt de enige die dat spul niet wil omdat ik mijn privacy waardeer?

 • Profielfoto
  plonserd

  Ruud Ravenhorst op 15 februari 2018 19:05
  Google, Amazon, ben ik dan echt de enige die dat spul niet wil omdat ik mijn privacy waardeer?

  Maar wel onder je eigen naam met foto op fora rondhangen… Hoezo privacy?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Netjes. Laat maar komen. Die Google Home Mini staat regelmatig voor minder dan 30 euro in Duitsland te koop. Dus dat is te doen.

 • Profielfoto
  iCrazy

  Straks belt google home naar politie als huiselijke geweld is. Of belt je partner op als je vreemdgaat. 😂😂

 • Profielfoto
  Marcel

  Klopt, ik heb hem bij de MM gekocht in Kiel. Even zijn Duits afgeleerd en nu spreek hij vloeiend Amerikaans.

 • Profielfoto
  arno1975

  KarelWillem op 15 februari 2018 19:45
  Netjes. Laat maar komen. Die Google Home Mini staat regelmatig voor minder dan 30 euro in Duitsland te koop. Dus dat is te doen.

  En waar zou Google dan hun winst maken??

  https://tweakers.net/nieuws/133513/google-en-amazon-verkochten-speakers-vermoedelijk-onder-kostprijs.html

  Mij niet gezien, geen google hier.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Bij Amazon hopen we hier ook al een dik jaar op, maar dat wil nog niet erg…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  arno1975 op 15 februari 2018 20:11

  KarelWillem op 15 februari 2018 19:45
  …Die Google Home Mini staat regelmatig voor minder dan 30 euro in Duitsland te koop…

  En waar zou Google dan hun winst maken??…

  Dat is gebruikelijk in die business. Zo verloor Microsoft ook geld op elke verkochte gameconsole. Maar als je het grootste marktaandeel wilt, is elke truc veroorloofd. Het cashen komt later wel.

 • Profielfoto
  kasuja

  Siri loopt functioneel zo erg achter op Google en Alexa, dat Siri voor hun in ieder geval geen concurrentie is.

 • Profielfoto
  mekkeronly

  Al die grijze privacy gekkies hier op hun zolderkamer. Vooral lekker blijven mailen via jullie POP3 mailserver bij Ziggo.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Nee hoor Ruud volgens mij is het ook niet zo’n slim idee om nota bene in je eigen huis vrijwillig een apparaat met meerdere microfoons  te laten plaatsen maar zoals je al uit de reacties hier zult merken zijn de  geleerden hier te vergelijken met Indianen die je met spiegeltjes en kralen hun goud in kunt laten leveren. Ik had de mensheid intelligenter ingeschat maar de realiteit laat zien dat we snel worden verblind door de reclamemachines

  persoonlijke consumentengegevens zijn namelijk letterlijk goud waard voor deze bedrijven vandaar deze keiharde wedloop tussen Google en Apple etc. om de huizen binnen te dringen.Met deze ontwikkelingen worden IP-adressen straks vergelijkbaar met de gele oorlabels van melkkoeien. En de consument is letterlijk de melkkoe.

  Ze vinden jou waarschijnlijk dom en ouwewets en hooghartig maar ik denk dat onze overheid dit soort apparaten per direct moet verbieden want in combinatie met de huidige ontwikkelingen op het gebied van AI heb je hier het scenario van een horrorfilm. Helaas zal onze overheid zoals gewoonlijk wel weer liggen te slapen.

 • Profielfoto
  Swiftly

  @plonserd fuck off met je reclame blok.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En nu naar hopen dat die Google Home speakers géén kringen op het hout achterlaten.

 • Profielfoto
  MLVC

  Bij Apple is de HomePod het product, bij Google ben jij, de gebruiker, het product. Geen denken aan dat ik Google in mijn huis laat mee luisteren.