Raymon Mens
Raymon Mens App Store 26 februari 2018
Leestijd: 1 minuut

Gifski: nieuwe Mac-app maakt gifjes van hoge kwaliteit

Gifski is een nieuwe, gratis app die video naar GIF converteert. Daarmee wint de app geen originaliteitsprijs, maar met zijn nieuwe manier van comprimeren die voor een hoge kwaliteit zorgt wel.

Onder de motorkap gebruikt Gifski een nieuwe GIF-encoder die is gemaakt door Kornel. Die naam zegt je in eerste instantie misschien niets, maar hij is ook zit ook achter het uitstekende ImageOptim en vele andere tools voor beeld­optimalisatie.

Meer detail in 256 kleuren

GIF-bestanden kunnen mar 256 kleuren bevatten en daarom zien ze er vaak niet uit. Het algoritme van Gifski behandelt gifjes meer als filmpjes. Dat wil zeggen dat niet ieder frame hard naar 256 kleuren wordt omgezet, maar voor frames die op elkaar lijken krijgen steeds een iets verschillend kleurenpallet. Dit wekt de indruk dat er miljoenen kleuren gebruikt worden. Dit algoritme is ook wel bekend als pngquant.

Zien is geloven. Deze GIF is met Gifski gemaakt – Klik/tap voor groter.

Gifski is een erg eenvoudige app die zich alleen op het maken van het gifje richt. Je sleept een filmpje naar de app, kiest de resolutie en het converteren begint. Er is verder niets in te stellen, dus alle bewerkingen zoals inkorten en de resolutie verlagen kun je het beste in een video-editor doen. Een goed gifje hoeft niet meer dan 500 pixels breed te zijn.

Omdat er geen mogelijkheid is om het aantal frames per seconde in te stellen, zijn GIF’jes die je met de app maakt wel wat aan de grote kant. De kwaliteit spreekt echter voor zich en de applicatie is open source. Wie thuis is op de command line kan Gifski ook via HomeBrew gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Gifski: nieuwe Mac-app maakt gifjes van hoge kwaliteit
Sluiten