Gifski: nieuwe Mac-app maakt gifjes van hoge kwaliteit

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Gifski is een nieuwe, gratis app die video naar GIF converteert. Daarmee wint de app geen originaliteitsprijs, maar met zijn nieuwe manier van comprimeren die voor een hoge kwaliteit zorgt wel.

Onder de motorkap gebruikt Gifski een nieuwe GIF-encoder die is gemaakt door Kornel. Die naam zegt je in eerste instantie misschien niets, maar hij is ook zit ook achter het uitstekende ImageOptim en vele andere tools voor beeld­optimalisatie.

Meer detail in 256 kleuren

GIF-bestanden kunnen mar 256 kleuren bevatten en daarom zien ze er vaak niet uit. Het algoritme van Gifski behandelt gifjes meer als filmpjes. Dat wil zeggen dat niet ieder frame hard naar 256 kleuren wordt omgezet, maar voor frames die op elkaar lijken krijgen steeds een iets verschillend kleurenpallet. Dit wekt de indruk dat er miljoenen kleuren gebruikt worden. Dit algoritme is ook wel bekend als pngquant.

Gifski demo gif
Zien is geloven. Deze GIF is met Gifski gemaakt – Klik/tap voor groter.

Gifski is een erg eenvoudige app die zich alleen op het maken van het gifje richt. Je sleept een filmpje naar de app, kiest de resolutie en het converteren begint. Er is verder niets in te stellen, dus alle bewerkingen zoals inkorten en de resolutie verlagen kun je het beste in een video-editor doen. Een goed gifje hoeft niet meer dan 500 pixels breed te zijn.

Gifski screenshot

Omdat er geen mogelijkheid is om het aantal frames per seconde in te stellen, zijn GIF’jes die je met de app maakt wel wat aan de grote kant. De kwaliteit spreekt echter voor zich en de applicatie is open source. Wie thuis is op de command line kan Gifski ook via HomeBrew gebruiken.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  gif is toch allang opgevolgd door png??

 • Profielfoto
  jochems

  KR1275 op 26 februari 2018 17:45
  gif is toch allang opgevolgd door png??

  png ondersteunt (helaas) geen bewegende beelden.

 • Profielfoto
  monstergup

  Die kwaliteit van dat gifje is wel heel nice, alleen wel jammer dat ook deze nog steeds 14,4 mb is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bedankt voor het melden. ?

 • Profielfoto
  Jorik

  Hoe groot was de video voordat die omgezet werd naar GIF?

  Het is natuurlijk knap dat ze dit voor elkaar hebben gekregen, maar ik zie geen enkel praktisch nut hiervoor. Zoals de site zelf ook aangeeft: “This is a GIF. It’s hugely inefficient like any GIF, but now at least looks fine!”

 • Profielfoto
  Shmoo

  Een kort (24 seconde) filmpje van 4mb zwaar werd omgezet naar een animated gif van 134mb. En dan moet je ook nog geduld hebben want het programma hijackt gewoon je processor voor 250%

   

  Erg jammer! Het zag er zo veelbelovend uit. Nu begrijp je meteen waarom deze vis uit de kom gratis was. Omdat geen enkele poes ‘m wilt hebben.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De toename in grootte zit ‘m vooral in dat het aantal frames per seconde hoog blijft. Hopelijk komt er in een volgende versie een optie om dit te verlagen.

  Een gifje met 15 frames per seconde gemaakt met 256 kleuren in Gif Brewery is bij mij amper kleiner dan wat deze app produceert. Helaas kun je in de GUI het aantal frames per seconde niet beperken, waardoor ik de suggestie gaf om de resolutie te verkleinen.

 • Profielfoto
  Razend

  Shmoo op 26 februari 2018 18:15
  […]het programma hijackt gewoon je processor voor 250%[…]

  “250%” Impliceert dat de processor dan 2,5 keer meer dan maximaal (100%) belast zou worden. Niet heel waarschijnlijk, mijns inziens.

  […]Omdat geen enkele poes ‘m wilt hebben[…]

  Het werkwoord ‘willen’

  Ik wil

  Jij wilt

  Hij/zij wil… Dus ook: de poes wil

 • Profielfoto
  Razend

  @ Raymon:

  […]maar hij is ook zit ook achter[…]

  ????????

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Omdat er geen mogelijkheid is om het aantal frames per seconde in te stellen…

  ???

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bovenstaand is een 4K film van 1 minuut, die van 398 naar 86MB gaat.
  Mits je er een half uurtje een zeer langzame computer voor over zou hebben.:)