Galaxy S9: hier is Samsung’s antwoord op de iPhone X

Door: Raymon Mens - 42 reacties

Samsung heeft de Galaxy S9 onthuld en geeft daarmee antwoord op de iPhone X. De belangrijkste wapens van het nieuwe vlaggenschip zijn een innovatieve camera, verbeterd ontwerp met nog dunnere schermranden en AR Animoji.

Eerlijk is eerlijk: Samsung was Apple voor met een edge-to-edge-scherm. De Galaxy S8 kreeg in maart van 2017 al een scherm dat bijna randloos was, het zogenaamde infinity display. Apple volgende in september met zijn eigen edge-to-edge-scherm, met notch. Inmiddels hebben bijna alle premium smartphones zo’n scherm.

Achterstand tegenover iPhone X (bijna) weg

Met de Galaxy S9 werkt Samsung zijn achterstand tegenover de iPhone X op een aantal punten weg. Zo heeft het nieuwe topmodel uit Korea nu ook stereospeakers. Daarnaast beschikt de grotere Galaxy S9+ net als de iPhone X over een dubbele camera met groothoek‑ en telelens­.

Toch heeft Samsung niet op alle functies van de iPhone X een antwoord. Zo is er geen gezichtsscanner die met 3D-technologie werkt. Samsung blijft op zijn vingerafdrukscanner vertrouwen en heeft de irisscanner van de S8 niet verbeterd. De vingerafdrukscanner zit niet in het scherm verwerkt, maar aan de achterkant. Samsung heeft ook een praktische plaats uitgekozen: onder de camera. Bij de Galaxy S8 zat de scanner naast de camera wat een onhandige positie was.

Samsung Galaxy S9
Klik/tap voor groter.

Innovatieve camera

De belangrijkste nieuwigheid moet je aan de achterkant van de S9 zoeken. De nieuwe Galaxy heeft namelijk een 12-megapixelcamera met een dubbel diafragma. Dat wil zeggen dat de camera het diafragma op twee manieren kan instellen. Bij voldoende licht heeft de camera een diafragmaopening van ƒ/2,4, maar bij weinig licht is het diafragma ƒ/1,5. De Galaxy S9+ heeft ook een telelens met een diafragma van ƒ/2,4.

Een lager diafragma is beter in donkere omstandigheden, maar zorgt bij veel licht voor verlies van details. Zo werkt Samsung handig om deze beperking heen. Of het echt drastisch betere foto’s oplevert moet nog blijken, maar het is een interessante innovatie. De iPhone X heeft een 12-megapixelcamera met diafragma van ƒ/1,8 (groothoeklens) en ƒ/2,4 (telelens). Bij Samsung heeft alleen de grotere S9+ twee camera’s.

Samsung Galaxy S9+ Camera
De Galaxy S9+ met dubbele camera – Klik/tap voor groter.

Er is ook een nieuwe super slow-motion die video kan opnemen met 960 beelden per seconde (!). Het gaat echter om fragmenten van maximaal 6 seconden en de kwaliteit is beperkt tot 720p.

AR Emoji

Samsung heeft ook een antwoord op Apple’s Animoji. De Galaxy S9 bevat namelijk AR Emoji. Deze karakters volgens ook je gezicht, maar hebben een andere stijl dan Apple. Je zou het kunnen omschrijven als een live bitmoji van Snapchat of Nintendo Mii. Samsung maakt dus een menselijk karakter, maar laat je geen emoji worden.

Er zijn wel andere karakters, zoals dieren en de Koreaanse fabrikant heeft zelfs een deal met Disney. Het is opmerkelijk dat Apple Mickey Mouse niet veilig heeft gesteld als animoji. Tijdens de live demo van de telefoon kregen we de indruk dat Samsung’s AR Emoji minder vloeiend werken dan Apple’s Animoji. Dit komt omdat de Galaxy S9 niet beschikt over een gezichtsscanner met infrarood.

Samsung AR Animoji Galaxy S9
Klik/tap voor groter.
Samsung AR Animoji
Klik/tap voor groter.

En verder…

Onder de motorkap heeft de Galaxy S9 een Exynos 9810 acht-core 64-bits-chip (4×2,7 GHz en 4×1,7 GHz). De opslagruimte is 64 of 256 GB en de S9 krijgt 4 GB RAM, terwijl de S9+ over 6 GB RAM beschikt. De opslag is uit te breiden met een microSD-kaartje. De minijack blijft, net als de USB-C-poort.

De capaciteit van de batterij is afhankelijk van het model: 3000 mAh voor de S9 en 3500 mAh voor de S9+. Dat is meer dan de 2716 mAh van de iPhone X, maar de accuduur is van vele factoren afhankelijk.

Op het gebied van 4G hebben beide apparaten ondersteuning voor de LTE-categorie 18 dat snelheden tot 1,2Gbit/s mogelijk maakt. De iPhone X moet het doen met LTE-categorie 12 en een maximale snelheid van 600Mbit/s. Verder is er Wi-Fi 802.11ac en Bluetooth 5.0.

Galaxy S8 en Galaxy S9
Galaxy S8 (links) en Galaxy S9 (rechts) – Afbeelding via: Tom’s Hardware – Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Galaxy S9 heeft net als de iPhone X een OLED-scherm van 5,8-inch en een beeldverhouding van 18,5:9. De resolutie is 2960 x 1440 pixels met 529 pixels per inch (ppi). Apple doet het met 2436 x 1125 pixels en 458 ppi. De vraagprijs is 849 euro en daar krijg je 64GB opslag voor.

De Galaxy S9+ heeft een OLED-scherm van 6,2-inch. De resolutie blijft 2960 x 1440 pixels en dat zorgt voor 570ppi. De verkoop start op 16 maart 2018 en de toestellen komen in vier kleuren: Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. Toestellen met 256GB opslag volgen later.

Galaxy S9 kleuren
De beschikbare kleuren: Lilac Purple, Coral Blue en Midnight Black – Klik/tap voor groter.

Word jij warm van the new hotness (niet-ontvlambaar) uit Korea? 🔥

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Jeffrey

  Allemaal leuk en aardig, maar het zal nooit een iPhone zijn met dat met bloatware gevulde OS van ze.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ze blijven kopiëren.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wordt tijd dat mensen zich realiseren dat arbeiders van Samsung behandeld worden als slaven. Als je over slaven beschikt, dan laat je ze heel lang werken en kun je zo die snufjes van Apple kopiëren.

 • Profielfoto
  RoyB

  Niet aan mij besteed heb liever de X alleen hebben ze één ding wel beter voor elkaar dan Apple en dat is de prijs.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Er worden altijd misstanden in Chinese fabrieken naar boven gebracht. En ja, dat is niet fraai. Maar als je kijkt hoeveel zelfmoorden er door medewerkers van Samsung dan valt dat in het niet.
  Als je een Samsung telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan.

 • Profielfoto
  monty python

  De beste kopie. Maar even duur en met een puur op advertising gericht OS. Geen enkele reden dus om de kopie boven het origineel te verkiezen.

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn eerlijke, spontane reactie ? …

  Spuuglelijk !
  Typisch Aziatische tierlantijn.

  Maar ja, smaken verschillen.
  Dat blijkt ook nu weer.

 • Profielfoto
  proXify

  Mooi ! Waar bestel ik eentje ?:p

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Prima toestel lijkt me. Maar ja, hij daait Android en geen iOS. Dus een no go voor mij

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  No notch, no glory.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik weet wel wat ik ga willen…. en dat is zeker geen sSamsung (of een iPhone:) )

  https://youtu.be/gpBStLyzLmk

 • Profielfoto
  RJG

  Nee, brakke OS
  Hardware komt pas tot zijn recht als er een goede OS op draait. Dat in combinatie met een betrouwbare Appstore en cloud integratie zal ik niet snel overstappen.

 • Profielfoto
  Minoe

  Te laat ik heb al een iPhone X gekocht 😜

 • Profielfoto
  Night

  Technologie staat niet stil en alles wordt op de markt komt is al bijna bij uitkomen alweer verouderd.

   

  Voorlopig blijkt dat zelfs het nieuwste vlaggeschip van Samsung niet opkan tegen de prestaties van de Bionic chip in Apple’s ‘X’.

   

  Natuurlijk is het voor ons als consument alleen maar goed dat de twee tech-giganten elkaar zo op de hielen blijven zitten. Zo blijven we producten zien waarbij tot het uiterste wordt gegaan om top-notch prestaties en innovaties te leveren.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik bash niet zo snel maar Samsung kopieert Apple al vanaf het begin. Gewoon schaamteloos, inspiratieloos en zelfs tot aan de marketing kopieëren. Het ergste is nog dat mensen het kopen.

  Dat Samsung de eer krijgt van de eerste bezelloze phone vind ik ook niet terecht. Hij is namelijk gebouwd op de geruchten van de iPhone X. Ze weten ook nog eens dat de iPhone altijd in september uitkomt dus brengen ze hem eerder uit.

  Niks anders dan carbage, vooral Android 👎 ik heb daar echt niks mee.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Prijs: mooi. Rest: het is geen iPhone met iOS dus leuk ter info, maar verder oninteressant.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mooi ding, maar dat ik op mijn werktoestel verplicht Android moet gebruiken is al erg genoeg, prive toch maar een iPhone.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zow, die ziet er mooi uit, maar is ‘ie ook betrouwbaar? 3 dagen terug bijna een S8 gekocht, ware het niet dat het demo model hij volledig crashte toen ik het scherm aanraakte lolz.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  RJG op 25 februari 2018 23:16
  Nee, brakke OS
  Hardware komt pas tot zijn recht als er een goede OS op draait. Dat in combinatie met een betrouwbare Appstore en cloud integratie zal ik niet snel overstappen.

  Lol. Brak OS. Yep. Als jarenlang iOS-aanhanger en inmiddels alweer een paar jaar Android-gebruiker, kan ik je vertellen dat het met dat ‘brak’ wel meevalt.

  De cloud-integratie op een Android-device is b.t.w. een stuk verder dan dat puberale iCloud van Apple.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  sciletto op 26 februari 2018 02:12
  …Dat Samsung de eer krijgt van de eerste bezelloze phone vind ik ook niet terecht. …

  Samsung heeft geen bezelless smartphones. Dus ik weet niet helemaal waar je het over hebt.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  sciletto op 26 februari 2018 02:12
  Ik bash niet zo snel maar Samsung kopieert Apple al vanaf het begin. Gewoon schaamteloos, inspiratieloos en zelfs tot aan de marketing kopieëren. Het ergste is nog dat mensen het kopen.

  Dat Samsung de eer krijgt van de eerste bezelloze phone vind ik ook niet terecht. Hij is namelijk gebouwd op de geruchten van de iPhone X. Ze weten ook nog eens dat de iPhone altijd in september uitkomt dus brengen ze hem eerder uit.

  Dat kopiëren van Samsung klopt wel, niet alleen van Apple. Maar hoe bedoel je dat het Galaxy’s scherm gebouwd is op geruchten? Samsung maakt immers het scherm van de iPhone X.

   

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Swiftly:

  Toch nog iemand die opkomt voor de slaven van Samsung. De Foxconn-slaven die de iPhone X in elkaar steken en ongeveer 130 dollar per maand verdienen, zijn niet belangrijk, Chinezen genoeg. Ongeveer 22 zelfmoorden per 100.000 Foxconn-slaven: “Als je een Apple telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan”. (Dixit Swiftly).

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Ik ben al heeeeel lang een groot Apple fan, maar ik moet eerlijk zijn: iOS loopt niet meer voor op Android. En Siri loopt enorm achter op Google. Mijn iPad begrijpt me niet (klaag ik in de kroeg) en mijn Android toestel meestal wel. iOS kan heel veel niet mee, terwijl Android meer open is (soms dus ook gevaarlijker), hoewel er bij installatie precies verteld wordt welke toegang en gegevens je moet verstrekken. Dat vind ik een pluspunt. Verder vind ik het design van de iPhone echt veel mooier, maar dat is slechts een mening.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bartvdv op 26 februari 2018 09:23
  @Swiftly:

  Toch nog iemand die opkomt voor de slaven van Samsung. De Foxconn-slaven die de iPhone X in elkaar steken en ongeveer 130 dollar per maand verdienen, zijn niet belangrijk, Chinezen genoeg. Ongeveer 22 zelfmoorden per 100.000 Foxconn-slaven: “Als je een Apple telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan”. (Dixit Swiftly).

  bartvdv en swiftly….stelletje domme kleuters!

  Alsof jullie je in het dagelijkse leven daadwerkelijk ook maar iets aantrekken van de arbeidsomstandigheden van welk product dan ook wat jullie kopen. Ga ff je moeder voor de gek houden.

   

  Nutteloos artikel. Het geleuter over zogenaamde concurrentie is lachwekkend. Ik lees zelden tot nooit iets over zogenaamde overstappers van Samsung naar iPhone of andersom. De OS wat iemand de laatste jaren gebruikt heeft is over het algemeen bepalend voor welk toestel iemand weer kiest. Ja, Samsung en Apple moeten jaarlijk goed hun best doen om ervoor te zorgen dat ze toptoestellen hebben als zijn hun huidige consumenten ontevreden maar ik geloof er helemaal niets van dat veel SGS8 gebruikers afgelopen maanden zijn overgestapt naar de iPhone 8/X of dat nu veel iPhone gebruikers overstappen naar de de SGS9.

  Aardige opsomming van de features van de SGS9, meer ook niet en nu weer over op Apple nieuws svp.

   

 • Profielfoto
  Night

  Beste @ruwepit: Zou je je taalgebruik iets kunnen matigen? Dat je het met sommige uitlatingen absoluut niet eens bent is een ieders goed recht, maar men hoeft zich niet te verlagen dit soort banale uitingen. Alvast dank.

 • Profielfoto
  ernst.

  Jeffrey op 25 februari 2018 19:59
  Allemaal leuk en aardig, maar het zal nooit een iPhone zijn met dat met bloatware gevulde OS van ze.

  Swiftly op 25 februari 2018 20:01
  Ze blijven kopiëren.

  Swiftly op 25 februari 2018 20:03
  Wordt tijd dat mensen zich realiseren dat arbeiders van Samsung behandeld worden als slaven. Als je over slaven beschikt, dan laat je ze heel lang werken en kun je zo die snufjes van Apple kopiëren.

  Heerlijk weer die zelfingenomen en vijandigheid gebaseerd op niets.  Geen wonder dat Apple al jaren een volgmerk is geworden van met name ‘schapen” alias hipsters, terwijl andere merken ze links en rechts voorbij streven qua innovatie. En dat terwijl Apple’s iPhone’s mede met Samsung onderdelen is opgebouwd. Maar goed, dat kan je aan “sheeps” niet bijbrengen want die komen dan aanzetten met allerlei drogreden om vooral, zoals ware cultuur/politieke correcte activisten, geen tegengeluid te horen.

  Ik ga dus wel een SS 9+ aanschaffen, gewoon omdat ik van kwaliteit houd.

 • Profielfoto
  puccini

  @ernst

  “Ik ga dus wel een SS 9+ aanschaffen, gewoon omdat ik van kwaliteit houd.”

  Niemand houdt je tegen !

 • Profielfoto
  Elduderino

  bartvdv op 26 februari 2018 09:23
  @Swiftly:

  Toch nog iemand die opkomt voor de slaven van Samsung. De Foxconn-slaven die de iPhone X in elkaar steken en ongeveer 130 dollar per maand verdienen, zijn niet belangrijk, Chinezen genoeg. Ongeveer 22 zelfmoorden per 100.000 Foxconn-slaven: “Als je een Apple telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan”. (Dixit Swiftly).

  gossie, daar hebben we er weer één. Waarschijnlijk het hele huis vol staan met dingen welke onder discutabele arbeidsomstandigheden gemaakt zijn en geleverd worden door fabrikanten die er absoluut geen controle over hebben.

  maarja, het is natuurlijk alleen Apple die bij Foxconn iets laat maken.

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Nog even wachten op Sony’s introductie…

  Kan wel eens afscheid iPhone worden. Als alle nieuwe modellen ook zo’n hap uit het scherm krijgen, kijk ik wel verder. iOS is niets beter dan Android. Ik ben niet religieus en heb met beide ervaring en beide zijn prima.

 • Profielfoto
  KR1275

  Elduderino op 26 februari 2018 12:00

  bartvdv op 26 februari 2018 09:23
  @Swiftly:

  Toch nog iemand die opkomt voor de slaven van Samsung. De Foxconn-slaven die de iPhone X in elkaar steken en ongeveer 130 dollar per maand verdienen, zijn niet belangrijk, Chinezen genoeg. Ongeveer 22 zelfmoorden per 100.000 Foxconn-slaven: “Als je een Apple telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan”. (Dixit Swiftly).

  gossie, daar hebben we er weer één. Waarschijnlijk het hele huis vol staan met dingen welke onder discutabele arbeidsomstandigheden gemaakt zijn en geleverd worden door fabrikanten die er absoluut geen controle over hebben.

  maarja, het is natuurlijk alleen Apple die bij Foxconn iets laat maken.

   

  Volgens mij nuanceert hij juist het kulbericht van Swifty.

 • Profielfoto
  ricjuh

  Swiftly op 25 februari 2018 20:01
  Ze blijven kopiëren.

  Noem 1 ding dat ze gekopieerd hebben van de iPhone?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  ricjuh op 26 februari 2018 12:49

  Swiftly op 25 februari 2018 20:01
  Ze blijven kopiëren.

  Noem 1 ding dat ze gekopieerd hebben van de iPhone?

  De iPhone zelf, voor de iPhone zagen de telefoons van Samsung eruit als een Blackberry. 🙂

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voor de iPhone hadden we al legio devices die er uitzagen als een iPhone.

  Dat Apple zo slim was eindelijk een nette integratie van telefoon en PDA te maken is dan weer een ander verhaal.

  Maar de vormfactor hebben ze natuurlijk net zo hard ‘gejat’. .;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  sciletto op 26 februari 2018 02:12
  Ik bash niet zo snel maar Samsung kopieert Apple al vanaf het begin. Gewoon schaamteloos, inspiratieloos en zelfs tot aan de marketing kopieëren. Het ergste is nog dat mensen het kopen.

  Dat Samsung de eer krijgt van de eerste bezelloze phone vind ik ook niet terecht. Hij is namelijk gebouwd op de geruchten van de iPhone X. Ze weten ook nog eens dat de iPhone altijd in september uitkomt dus brengen ze hem eerder uit.

  Niks anders dan carbage, vooral Android 👎 ik heb daar echt niks mee.

  Geweldig. “Gebaseerd op de geruchten van de iPhone”. Dat als je eerder met een product uitkomt als je concurrent beschuldigd wordt van het namaken van een gerucht. Geen van beiden heeft de beste bezelloze telefoon, daar zijn andere Chinezen die dat beter voor elkaar hebben, maar Samsung heeft dit zeker eerder geintroduceerd als Apple en daarmee is Apple IMHO de namaker.

  Ik ben geen Samsung fan, maar Samsung heeft hier zeer zeker een erg mooi toestel gemaakt. Android draait niet zo perfect als iOS, maar heeft zeker op andere fronten ook voordelen t.o.v. iOS. Zo gebruik ik sinds 2 jaar Android op mijn Oneplus3 en ben erg gecharmeerd van de manier zoals alles synchroniseert via je Google account. Foto’s syncen is echt vele malen gebruiksvriendelijker als met een iCloud account en je hebt veel minder gezeik met het steeds opnieuw moeten intoetsen van je wachtwoord.

  De iPhone is en blijft mooi, maar is al lang geen alleenheerser meer op het topmerk smartphone front.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  KarelWillem op 26 februari 2018 14:00
  Dat Apple zo slim was eindelijk een nette integratie van telefoon en PDA te maken is dan weer een ander verhaal.

  Precies, je zegt het zelf, dát gekoppeld aan een bediening met je vingers ipv. een toetsenbordje of pennetje.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Swiftly op 25 februari 2018 20:06
  Er worden altijd misstanden in Chinese fabrieken naar boven gebracht. En ja, dat is niet fraai. Maar als je kijkt hoeveel zelfmoorden er door medewerkers van Samsung dan valt dat in het niet.
  Als je een Samsung telefoon koopt ben je mede schuldig daar aan.

  Apple maakt zijn tleefoons daar ook. Dus ben jij net zo schuldig eraan. Geef me trouwens eerst de cijfers maar. Dit is gewoon Samsung bashen, doen alsof Apple zo heilig is en niets fout.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Swiftley je hebt ergens de bel horen luiden, maar je weet niet waar de klepel hangt

  zoveel onzin heb ik in een lange tijd niet meer gelezen

  Gr

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik vind het nogal een grove beschuldiging, eigenlijk aan iedereen die een Samsung product bezit (dus iedereen met een iPhone of Apple Computer).

  Zo’n opmerking kun je pas doen als je daar bewijs voor hebt.

  Samsung kan Swiftly al aanspreken voor smaad en daar staan zware straffen op. Desondanks zoals ik al zei, het is een grove beschuldiging en dergelijke uitlatingen getuigen niet van fatsoen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  ernst. op 26 februari 2018 10:31

  Jeffrey op 25 februari 2018 19:59
  Allemaal leuk en aardig, maar het zal nooit een iPhone zijn met dat met bloatware gevulde OS van ze.

  Swiftly op 25 februari 2018 20:01
  Ze blijven kopiëren.

  Swiftly op 25 februari 2018 20:03
  Wordt tijd dat mensen zich realiseren dat arbeiders van Samsung behandeld worden als slaven. Als je over slaven beschikt, dan laat je ze heel lang werken en kun je zo die snufjes van Apple kopiëren.

  Heerlijk weer die zelfingenomen en vijandigheid gebaseerd op niets.  Geen wonder dat Apple al jaren een volgmerk is geworden van met name ‘schapen” alias hipsters, terwijl andere merken ze links en rechts voorbij streven qua innovatie. En dat terwijl Apple’s iPhone’s mede met Samsung onderdelen is opgebouwd. Maar goed, dat kan je aan “sheeps” niet bijbrengen want die komen dan aanzetten met allerlei drogreden om vooral, zoals ware cultuur/politieke correcte activisten, geen tegengeluid te horen.

  Ik ga dus wel een SS 9+ aanschaffen, gewoon omdat ik van kwaliteit houd.

  Die laatste regel –> contradictio in terminus

 • Profielfoto
  goldoni

  Gelukkig kan Samsung de S9 op tijd leveren aangezien ze niet meer zo veel X Oled schermen hoeven te leveren aan Apple!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  goldoni op 26 februari 2018 20:22
  Gelukkig kan Samsung de S9 op tijd leveren aangezien ze niet meer zo veel X Oled schermen hoeven te leveren aan Apple!

  Dat zou ook het enige voordeel zijn. Ze verkopen namelijk al jaren veel minder toptoestellen en zullen minder snel tegen dat probleem aan lopen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik keek net even op Engadget naar de S9 review/preview. Wat me opviel was dat die AR emoji 100 keer nuttiger zijn dan die pratende drollen van Apple. Echt, hier heeft Samsung een enorme voorsprong op Apple die – itt wat meestal het geval is – nu juist met een zinloze gimmick komt terwijl Samsung er een logische dimensie aan heeft gegeven door je eigen gezicht te gebruiken.

  En voor de Android haters, ik heb zelf naast de iPhone een Nexus met de laatste Android draaien en dat is echt wel ok te noemen. Dat grote verschil dat er ooit was, is er echt niet meer.

  Een samsung zal ik nooit kopen, al was het maar vanwege het spuuglelijke design, maar er zijn genoeg andere merken die prachtige Android phones maken waar je echt wel blij van kunt worden.