Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 februari 2018

Galaxy S9: hier is Samsung’s antwoord op de iPhone X

Samsung heeft de Galaxy S9 onthuld en geeft daarmee antwoord op de iPhone X. De belangrijkste wapens van het nieuwe vlaggenschip zijn een innovatieve camera, verbeterd ontwerp met nog dunnere schermranden en AR Animoji.

Eerlijk is eerlijk: Samsung was Apple voor met een edge-to-edge-scherm. De Galaxy S8 kreeg in maart van 2017 al een scherm dat bijna randloos was, het zogenaamde infinity display. Apple volgende in september met zijn eigen edge-to-edge-scherm, met notch. Inmiddels hebben bijna alle premium smartphones zo’n scherm.

Achterstand tegenover iPhone X (bijna) weg

Met de Galaxy S9 werkt Samsung zijn achterstand tegenover de iPhone X op een aantal punten weg. Zo heeft het nieuwe topmodel uit Korea nu ook stereospeakers. Daarnaast beschikt de grotere Galaxy S9+ net als de iPhone X over een dubbele camera met groothoek‑ en telelens­.

Toch heeft Samsung niet op alle functies van de iPhone X een antwoord. Zo is er geen gezichtsscanner die met 3D-technologie werkt. Samsung blijft op zijn vingerafdrukscanner vertrouwen en heeft de irisscanner van de S8 niet verbeterd. De vingerafdrukscanner zit niet in het scherm verwerkt, maar aan de achterkant. Samsung heeft ook een praktische plaats uitgekozen: onder de camera. Bij de Galaxy S8 zat de scanner naast de camera wat een onhandige positie was.

Klik/tap voor groter.

Innovatieve camera

De belangrijkste nieuwigheid moet je aan de achterkant van de S9 zoeken. De nieuwe Galaxy heeft namelijk een 12-megapixelcamera met een dubbel diafragma. Dat wil zeggen dat de camera het diafragma op twee manieren kan instellen. Bij voldoende licht heeft de camera een diafragmaopening van ƒ/2,4, maar bij weinig licht is het diafragma ƒ/1,5. De Galaxy S9+ heeft ook een telelens met een diafragma van ƒ/2,4.

Een lager diafragma is beter in donkere omstandigheden, maar zorgt bij veel licht voor verlies van details. Zo werkt Samsung handig om deze beperking heen. Of het echt drastisch betere foto’s oplevert moet nog blijken, maar het is een interessante innovatie. De iPhone X heeft een 12-megapixelcamera met diafragma van ƒ/1,8 (groothoeklens) en ƒ/2,4 (telelens). Bij Samsung heeft alleen de grotere S9+ twee camera’s.

De Galaxy S9+ met dubbele camera – Klik/tap voor groter.

Er is ook een nieuwe super slow-motion die video kan opnemen met 960 beelden per seconde (!). Het gaat echter om fragmenten van maximaal 6 seconden en de kwaliteit is beperkt tot 720p.

AR Emoji

Samsung heeft ook een antwoord op Apple’s Animoji. De Galaxy S9 bevat namelijk AR Emoji. Deze karakters volgens ook je gezicht, maar hebben een andere stijl dan Apple. Je zou het kunnen omschrijven als een live bitmoji van Snapchat of Nintendo Mii. Samsung maakt dus een menselijk karakter, maar laat je geen emoji worden.

Er zijn wel andere karakters, zoals dieren en de Koreaanse fabrikant heeft zelfs een deal met Disney. Het is opmerkelijk dat Apple Mickey Mouse niet veilig heeft gesteld als animoji. Tijdens de live demo van de telefoon kregen we de indruk dat Samsung’s AR Emoji minder vloeiend werken dan Apple’s Animoji. Dit komt omdat de Galaxy S9 niet beschikt over een gezichtsscanner met infrarood.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

En verder…

Onder de motorkap heeft de Galaxy S9 een Exynos 9810 acht-core 64-bits-chip (4×2,7 GHz en 4×1,7 GHz). De opslagruimte is 64 of 256 GB en de S9 krijgt 4 GB RAM, terwijl de S9+ over 6 GB RAM beschikt. De opslag is uit te breiden met een microSD-kaartje. De minijack blijft, net als de USB-C-poort.

De capaciteit van de batterij is afhankelijk van het model: 3000 mAh voor de S9 en 3500 mAh voor de S9+. Dat is meer dan de 2716 mAh van de iPhone X, maar de accuduur is van vele factoren afhankelijk.

Op het gebied van 4G hebben beide apparaten ondersteuning voor de LTE-categorie 18 dat snelheden tot 1,2Gbit/s mogelijk maakt. De iPhone X moet het doen met LTE-categorie 12 en een maximale snelheid van 600Mbit/s. Verder is er Wi-Fi 802.11ac en Bluetooth 5.0.

Galaxy S8 (links) en Galaxy S9 (rechts) – Afbeelding via: Tom’s Hardware – Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Galaxy S9 heeft net als de iPhone X een OLED-scherm van 5,8-inch en een beeldverhouding van 18,5:9. De resolutie is 2960 x 1440 pixels met 529 pixels per inch (ppi). Apple doet het met 2436 x 1125 pixels en 458 ppi. De vraagprijs is 849 euro en daar krijg je 64GB opslag voor.

De Galaxy S9+ heeft een OLED-scherm van 6,2-inch. De resolutie blijft 2960 x 1440 pixels en dat zorgt voor 570ppi. De verkoop start op 16 maart 2018 en de toestellen komen in vier kleuren: Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. Toestellen met 256GB opslag volgen later.

De beschikbare kleuren: Lilac Purple, Coral Blue en Midnight Black – Klik/tap voor groter.

Word jij warm van the new hotness (niet-ontvlambaar) uit Korea? ?

Reageer op artikel:
Galaxy S9: hier is Samsung’s antwoord op de iPhone X
Sluiten