Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 februari 2018

Facebook Protect: meer bescherming of meer tracking?

Facebook is begonnen met het uitrollen van een nieuwe optie in zijn app. Steeds meer gebruikers krijgen de optie ‘Protect’ in het menu te zien. Het sociale netwerk van Mark Zuckerbreg raadt een VPN-app genaamd Onavo Protect aan. Dit bedrijf is in 2013 door Facebook overgenomen.

Klikt nobel. Want de VPN-verbinding versleutelt niet alleen al je internetverkeer, er is ook beschermen tegen kwaadwillende websites en phishing. Wie goed naar de kleine lettertjes kijkt ziet iets anders: Onavo Protect verzamelt ook gegevens voor Facebook.

Facebook wil je ook in andere apps volgen

Voor wie niet bekend is met een VPN: deze verbinding stuurt alle internetverkeer via een centrale server van de VPN-provider het internet op. De verbinding tussen jouw apparaat en de server is versleuteld. Dit heeft als voordeel dat je verkeer op bijvoorbeeld een openbaar netwerk niet afgetapt kan worden. De aanbieder van de VPN-verbinding kan echter al je internetgebruik loggen en analyseren. En dat is precies van Onavo Protect doet.

Facebook Protect verschijnt ook in Nederland – Klik/tap voor groter.

Dit is gunstig voor Facebook, want het sociale netwerk kan zo ook analyseren welke andere apps je gebruikt en mogelijk ook wat je precies in die apps doet. Zelfs als die apps hun verbinding versleuteld hebben, zegt de metadata van de verbindingen die je maakt genoeg. Stuurt je telefoon vijf minuten lang data heen en weer naar de Snapchat-servers? Dan is de conclusie dat je aan het Snappen bent snel getrokken, zelfs al kan de inhoud van je Snaps niet gezien worden.

Privacy Policy laat weinig aan de verbeelding over

Een blik op de privacy policy van Onavo Protect laat weinig aan de verbeelding over. Het bedrijf zegt (persoonlijke) informatie te verzamelen en te gebruiken voor eigenlijk alle doeleinden. Bedenk je ook dat de “We” in de privacy policy van Onavo naar Facebook verwijst, want het bedrijf is door het sociale netwerk overgenomen.

We may also receive personally identifying information such as your name, email address, or other contact information. We use the information that we receive to operate and improve the Services, develop new products and services, analyze usage of our Apps and other applications on your device, to support advertising and related activities, and for other purposes.

Facebook Protect. Klinkt mooi, maar we raden het gebruik met klem af.

Reageer op artikel:
Facebook Protect: meer bescherming of meer tracking?
Sluiten