Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 februari 2018
Leestijd: 2 minuten

Consumentenbond: ‘Refurbished iPhone vaak slechte deal’

Er wordt steeds meer reclame gemaakt voor refurbished iPhones, maar is zo’n gereviseerd toestel ook een goede deal? Volgens de Consumentenbond niet. De organisatie voerde een steekproef uit en concludeert dat de kwaliteit enorm wisselt en de besparing vaak gering is.

De Consumentenbond kocht 18 refurbished iPhones die volgens de aanbieders ‘zo goed als nieuw’ waren. Die belofte werd echter maar bij een derde van de toestellen waargemaakt. Een aantal toestellen had defecten zoals een los scherm of losse home-knop.

Refurbished is een gok

Het kopen van een gereviseerd toestel blijkt een echte gok en de kwaliteit wisselt enorm. Er werden negen aanbieders getest, iedere verkoper leverde twee toestellen en de kwaliteit van de toestellen bleek zelf bij dezelfde aanbieder uiteen te lopen van “prima deal” tot “miskoop”.

De staat van de toestellen was over het algemeen goed. Op het scherm en de camera was vaak niets aan te merken. Slechts één toestel van Leapp had een roze zweem rond het scherm. Forza leverde twee toestellen met defecten. Bij één exemplaar was het vuil niet van het scherm te verwijderen en het andere model had krasjes op het scherm en putjes in de behuizing.

Klik/tap voor groter.

Geen nieuwe accu

Wat verder opvalt is dat geen van de aanbieders in elke iPhone een nieuwe accu stopt. De batterij wordt vervangen wanneer de partij die de smartphone opknapt dat nodig acht. Uit een test van de accuduur kwam naar voren dat bijna alle aanbieders minimaal een toestel aanbieden waarvan de accu matig presteert. De gemiddelde capaciteit is 87%.

iOS begint bij 80% met het beperken van de snelheid on de accu te sparen, waardoor het maar de vraag is of je nog twee jaar met een refurbished iPhone kunt doen. Het beperken van de snelheid is sinds iOS 11.3 overigens tijdelijk uit te schakelen.

Klik/tap voor groter.

Verschil met nieuwprijs vaak klein

Aanbieders van refurbished toestellen schermen graag met een besparing tot wel 40 procent op de nieuwprijs. Daarbij rekenen ze vaak de prijs die Apple vroeg toen het toestel nieuw was. De prijs van een iPhone zakt echter vaak na het eerste jaar. Daardoor zijn de voorgespiegelde besparingen misleidend.

Op een iPhone 6s van 16GB werd gemiddeld 18% bespaard tegenover het goedkoopste nieuwe exemplaar. Dat scheelt € 72 en is relatief geen heel groot prijsverschil. Op een iPhone 7 met 32GB werd slecht 3% bespaard tegenover de actuele laagste prijs.

Overzicht van prijzen en besparing – Klik/tap voor groter.

Uiteindelijk vond de Consumentenbond slechts 5 van de 18 toestellen een goede deal. Dat wil zeggen: een toestel met vier of vijf sterren dat € 60 of meer goedkoper is dan het laagst geprijsde nieuwe toestel. Het volledige onderzoek met alle uitslagen per aanbieder is te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Consumentenbond: ‘Refurbished iPhone vaak slechte deal’
Sluiten