Consumentenbond: ‘Refurbished iPhone vaak slechte deal’

Door: Raymon Mens - 20 reacties
(Afbeelding: AFP/Noah Berger)

Er wordt steeds meer reclame gemaakt voor refurbished iPhones, maar is zo’n gereviseerd toestel ook een goede deal? Volgens de Consumentenbond niet. De organisatie voerde een steekproef uit en concludeert dat de kwaliteit enorm wisselt en de besparing vaak gering is.

De Consumentenbond kocht 18 refurbished iPhones die volgens de aanbieders ‘zo goed als nieuw’ waren. Die belofte werd echter maar bij een derde van de toestellen waargemaakt. Een aantal toestellen had defecten zoals een los scherm of losse home-knop.

Refurbished is een gok

Het kopen van een gereviseerd toestel blijkt een echte gok en de kwaliteit wisselt enorm. Er werden negen aanbieders getest, iedere verkoper leverde twee toestellen en de kwaliteit van de toestellen bleek zelf bij dezelfde aanbieder uiteen te lopen van “prima deal” tot “miskoop”.

De staat van de toestellen was over het algemeen goed. Op het scherm en de camera was vaak niets aan te merken. Slechts één toestel van Leapp had een roze zweem rond het scherm. Forza leverde twee toestellen met defecten. Bij één exemplaar was het vuil niet van het scherm te verwijderen en het andere model had krasjes op het scherm en putjes in de behuizing.

Refurbished iPhones
Klik/tap voor groter.

Geen nieuwe accu

Wat verder opvalt is dat geen van de aanbieders in elke iPhone een nieuwe accu stopt. De batterij wordt vervangen wanneer de partij die de smartphone opknapt dat nodig acht. Uit een test van de accuduur kwam naar voren dat bijna alle aanbieders minimaal een toestel aanbieden waarvan de accu matig presteert. De gemiddelde capaciteit is 87%.

iOS begint bij 80% met het beperken van de snelheid on de accu te sparen, waardoor het maar de vraag is of je nog twee jaar met een refurbished iPhone kunt doen. Het beperken van de snelheid is sinds iOS 11.3 overigens tijdelijk uit te schakelen.

iPhone 6s plus accu
Klik/tap voor groter.

Verschil met nieuwprijs vaak klein

Aanbieders van refurbished toestellen schermen graag met een besparing tot wel 40 procent op de nieuwprijs. Daarbij rekenen ze vaak de prijs die Apple vroeg toen het toestel nieuw was. De prijs van een iPhone zakt echter vaak na het eerste jaar. Daardoor zijn de voorgespiegelde besparingen misleidend.

Op een iPhone 6s van 16GB werd gemiddeld 18% bespaard tegenover het goedkoopste nieuwe exemplaar. Dat scheelt € 72 en is relatief geen heel groot prijsverschil. Op een iPhone 7 met 32GB werd slecht 3% bespaard tegenover de actuele laagste prijs.

Prijzen refurbished consumentenbond
Overzicht van prijzen en besparing – Klik/tap voor groter.

Uiteindelijk vond de Consumentenbond slechts 5 van de 18 toestellen een goede deal. Dat wil zeggen: een toestel met vier of vijf sterren dat € 60 of meer goedkoper is dan het laagst geprijsde nieuwe toestel. Het volledige onderzoek met alle uitslagen per aanbieder is hier in PDF-vorm te lezen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Kobes

  Schrijven jullie nu in ieder artikel alvast alsof 11.3 al is uitgebracht? Is toch niet het geval of wel?
  Zie het hier, maar eerder ook al.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  iOS 11.3 is op moment van schrijven inderdaad nog niet uit, maar gezien artikelen vaak nog dagen na publicatie gelezen worden en ik de update vanavond verwacht, heb ik het alvast met die mindset geschreven.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Ik begrijp die Kassa-tests nooit zo als het om informatica gaat. Wie betaalt 3% onder de nieuwprijs voor een auto of tv etc?

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Voor een tweedehands auto, tv bedoel ik

 • Profielfoto
  Athens56

  Blij het waanzin vinden..een iPhone 6 met 64 gb voor boven de vierhonderd euro bij Leapp! Kleur gold..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Fietsbel op 28 februari 2018 15:00
  Ik begrijp die Kassa-tests nooit zo als het om informatica gaat. Wie betaalt 3% onder de nieuwprijs voor een auto of tv etc?

  Mensen die niet zo op de hoogte zijn van de huidige prijzen, en dus denken dat ze een goede deal maken.

  Wat dat verder te maken heeft met ‘Kassa-tests’ is me niet helemaal duidelijk.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja ik heb het al vaker gezegd ehm getypt.

  En iedereen schrijf dan uitgebreid wat ze van mij vinden.

  Maar refurbished is niet ” eigenlijk nieuw”.
  Zoals ik iemand dat hoorde zeggen.

  En zoals het verkocht word en zoals veel mensen denken.

  Refurbished kan goed zijn, maar dan moet alles maar dan ook alles getest worden.

  Trust me, ik heb ooit op z’n afdeling gewerkt.

  En als iemand even drupje waterschade over hoofd ziet na avond stappen.
  Is de koper gewoon ouderwets : De lul.

  simpel

  vind wel stoer (eigenlijk gewoon maar laat ik over positief zijn) dat OMT en Raymon dit artikel schrijven.

   

   

  Nog even voor de duidelijkheid

  Refurbished toestel is :

  een 2de hands telefoon dan wel met of zonder defect.
  De buitenkant word volledig vernieuwd.

  Defecten verholpen. software en firmware update.

  Buitenkant nieuw, binnenkant 2dehands.

 • Profielfoto
  SvS

  Refurbished iPhone is een beschaafd woord voor “gewoon” een gebruikte iPhone, maar dan gecheckt en verkocht vanuit winkel ipv particulier. Risico’s voor de koper.

 • Profielfoto
  Matanza

  MEEUW op 28 februari 2018 18:51
  Refurbished toestel is :

  een 2de hands telefoon dan wel met of zonder defect.
  De buitenkant word volledig vernieuwd.

  Defecten verholpen. software en firmware update.

  Buitenkant nieuw, binnenkant 2dehands.

  Dat is niet correct. Je beschrijft hier bijna remanufactured (ik zeg wel bijna)

  remanufactured: Alle gebruiksonderdelen worden vervangen door nieuwe: Buitenkant, batterij, knoppen, connector, etc … Maar bijvoorbeeld Logic Board of sensors waar de gebruiker niet aan kan worden herbruikt.

  Dat is btw ook wat Apple doet voor zijn herstellingen ( minder en minder).

  Refurbished: Een defecte telefoon wordt hersteld en gebruikt voor verkoop of vervanging. bijvoorbeeld: Ik breng een toestel binnen met een defecte batterij en krijg een toestel dat hersteld is.

  Dit heeft Apple nooit gedaan.

   

 • Profielfoto
  MEEUW

  @ Matanza wat ik zeg is wel correct. Je moet wel goed lezen en weten waar je over heb inplaats van even google’n./

  En dat heeft apple wel gedaan, daar is zelfs een rechtzaak over geweest.

  weet waar je over praat of zeg niks.

  Wat ik omschrijf is niet alle onderdelen vervangen word …. pfff moet ik uitleggen hoe kip een ei leg ?

   

 • Profielfoto

  Kobes op 28 februari 2018 14:35
  Schrijven jullie nu in ieder artikel alvast alsof 11.3 al is uitgebracht? Is toch niet het geval of wel?
  Zie het hier, maar eerder ook al.

  Dit soort gasten op deze site zeg! Kan er iemand met moderator pet op niet eens met een virtuele hakbijl rondgaan?

 • Profielfoto
  Jorik

  Wat ik een beetje mis in deze nieuwsvoorziening (ook van de Consumentenbond) is dat Apple zelf ook refurbished toestellen uitlevert bij garantie-zaken. In mijn ervaring zijn die 100% in orde en niet van nieuw te onderscheiden.

  Ik denk dat het wellicht verstandig is onderscheid te maken tussen Apple Refurbished en 3rd party Refurbished?

 • Profielfoto
  AT024

  Raymon ik mis jullie OMT live… ik weet dat jullie gestopt zijn maar kunnen jullie misschien weer met omt live beginnen… please? 😄

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  jorikcaljouw op 28 februari 2018 22:03
  Wat ik een beetje mis in deze nieuwsvoorziening (ook van de Consumentenbond) is dat Apple zelf ook refurbished toestellen uitlevert bij garantie-zaken. In mijn ervaring zijn die 100% in orde en niet van nieuw te onderscheiden.

  Ik denk dat het wellicht verstandig is onderscheid te maken tussen Apple Refurbished en 3rd party Refurbished?

  Dat klopt helemaal. Refurbished bij Apple betekent vrijwel nieuw, getest met apparatuur en middelen waar alleen Apple toegang toe heeft, en met originele onderdelen in plaats van nagemaakte onderdelen die bij AliBaba gekocht zijn.

  Ik denk zelfs dat je met een door Apple refurbished iPhone vaak beter af bent dan met een nieuwe: dan weet je zeker dat alles gecontroleerd is en er geen kwetsbare onderdelen meer in zitten; iets dat bij een nieuwe zomaar het geval kan zijn (maandagmorgen model).

  En @MEEUW: de rechtszaak waar je het over hebt ging niet over het feit dat Apple refurbished iPhones verkocht, maar refurbished iPhones teruggaf als een klant binnen de garantie met een defecte iPhone aankwam.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  mvmaastricht op 28 februari 2018 23:00

  jorikcaljouw op 28 februari 2018 22:03
  Wat ik een beetje mis in deze nieuwsvoorziening (ook van de Consumentenbond) is dat Apple zelf ook refurbished toestellen uitlevert bij garantie-zaken. In mijn ervaring zijn die 100% in orde en niet van nieuw te onderscheiden.

  Ik denk dat het wellicht verstandig is onderscheid te maken tussen Apple Refurbished en 3rd party Refurbished?

  Dat klopt helemaal. Refurbished bij Apple betekent vrijwel nieuw, getest met apparatuur en middelen waar alleen Apple toegang toe heeft, en met originele onderdelen in plaats van nagemaakte onderdelen die bij AliBaba gekocht zijn.

  Ik denk zelfs dat je met een door Apple refurbished iPhone vaak beter af bent dan met een nieuwe: dan weet je zeker dat alles gecontroleerd is en er geen kwetsbare onderdelen meer in zitten; iets dat bij een nieuwe zomaar het geval kan zijn (maandagmorgen model).

  En @MEEUW: de rechtszaak waar je het over hebt ging niet over het feit dat Apple refurbished iPhones verkocht, maar refurbished iPhones teruggaf als een klant binnen de garantie met een defecte iPhone aankwam.

   

  Ik heb het nu net met m’n Apple Watch gehad… Ik was gevallen en dat vond m’n Watch nog nét iets minder leuk dan ik. Gelukkig had ik AppleCare+, waardoor ook schade direct bij Apple geclaimd kon worden (een val zit normaal niet in de garantie en wordt ook niet binnen consumentenwetgeving gedekt). Dus ik een claim ingediend. Binnen een volle week had ik mijn Apple Watch weer (ehm… Dat wil zeggen: een Apple Refurbished Apple Watch. 100% in ordnung; geen enkel issue mee. Het lijkt zelfs of-ie íets sneller is dan m’n vorige Series 2, terwijl ook dit gewoon een Series 2 is. Het serienummer is wel van ver na de introductie van de Series 3, maar volgens mij is er sindsdien niets veranderd aan de specs van de Series 2…

  Enfin, ik denk inderdaad net als @jorikcaljouw en @mvmaastricht dat er hier een onderscheid gemaakt dient te worden tussen first party refurbished (lees: door Apple) enerzijds en third party refurbished (door andere, derde partij) anderzijds.

  Ik denk dat je voor wat Apple Refurbished betreft gerust kunt stellen dat dat zo goed als nieuw is, en als ik mee ga in de stelling van @mvmaastricht kan het zelfs beter zijn. Voor third party refurbished zou ik me aan zulke uitspraken absoluut niet willen wagen. Zelfs niet als het gedaan wordt door betrouwbaar ogende partijen zoals Leapp…

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Als het geen de Consumentenbond schrijft waar is, de betreffende partijen trekken dat in twijfel, wat is dan het voordeel van third party refurbished t.o.v. Marktplaats..

 • Profielfoto
  Bart119

  Tja losstaand van de kwaliteit van deze gereviseerde telefoons had ik altijd al twijfels hierbij.

   

  De prijs van zo een veredeld 2dehands toestel is vaak maar een fractie lager dan dat van een nieuw. Waarom dan geen nieuw kopen?

 • Profielfoto
  UtregCity

  Raymon op 28 februari 2018 14:37
  iOS 11.3 is op moment van schrijven inderdaad nog niet uit, maar gezien artikelen vaak nog dagen na publicatie gelezen worden en ik de update vanavond verwacht, heb ik het alvast met die mindset geschreven.

  Maar goed, nog steeds geen iOS 11.3 dus.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik heb hier twee geviseerde iPads.

  Twee Macbooks, geviseerd.

  Eén demo 17′ Laptop.

  Geviseerde iPods 3.

  Met geen enkel van deze toestellen ooit maar één hapering gehad. Beste kopen ooit.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Beter kun je voor dat geld gewoon nieuwe spullen van de concurrent kopen, zeker in het geval van een iPhone of iPad.