Apple verbiedt gebruik emoji in apps 🤨

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Eens in de zoveel tijd neemt het review-team van de App Store een onbegrijpelijke beslissing. Vandaag is er weer ophef om zo’n vreemde move van het team dat alle apps keurt voordat ze in de App Store verschijnen. Blijkbaar is het verboden om emoji in apps te gebruiken.

Dat heeft ontwikkelaar Sam Ecket ondervonden. Apple wees een update voor zijn app Bittracker af omdat emoji worden gebruikt in de interface en screenshots voor de App Store. Het gebruik van emoji is volgens Apple alleen toegestaan als de gebruiker ze intypt.

Op emoji zit copyright

Er zijn inmiddels honderden emoji en ontwikkelaars gebruiken ze in hun apps als pictogrammen of als indicatoren in menu’s. Op deze manier hoeven ze geen eigen iconen te ontwerpen, of kunnen ze zoals Ecket hun app wat speelser maken. In feite kunnen beginnende ontwikkelaars op deze manier pictogrammen gebruiken zonder ze van het internet te vissen.

Bittracker emoji screenshot
In Bittracker worden emoji gebruikt om de interface speelser te maken – Klik/tap voor groter.

Dat is nu echter verboden. Volgens Apple schendt dit de auteursrechten op emoji. De pictogrammen zijn door Apple gemaakt en kunnen niet zonder toestemming gebruikt worden. Alleen als gebruikers zelf een emoji intypen, mogen ze getoond worden.

Vreemde regel 🤷🏻‍♀️

Deze beslissing om te gaan handhaven is opmerkelijk. Het was eerder geen probleem en apps als Instagram, Snapchat en Slack gebruiken ook emoji in hun interface of App Store-screenshots. Ontwikkelaars mogen bovendien gewoon lettertypen die eigendom van Apple zijn (zoals San Francisco) gebruiken. Emoji zijn een integraal onderdeel deze lettertypen en de Unicode-standaard.

In wezen beperkt Apple nu welke tekens van een lettertype ontwikkelaars wel en niet mogen gebruiken. Dat is een kromme regel die -zeker nu er volop media-aandacht ontstaat- ongetwijfeld snel verder toegelicht of herzien wordt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Regels zijn regels maar soms draait Apple wel een beetje door. Er zijn ook best wat apps die ze gebruiken (en dan niet in de screenshots staan).

  Apple kan zich beter bezig houden met belangrijkere zaken 😇

 • Profielfoto
  pippen2

  Ach, dat emoji ziet er ook niet uit op die plek. Het komt niet ten goede voor de kwaliteit van de apps als ze overal emoji’s gaan plaatsen. Dat je er geen screenshots van mag plaatsen vind ik overdreven, maar van onnodig gebruik van emoji’s ben ik een voorstander.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik vermoed dat hier meer achter zit, aangezien dit een aan bitcoin-gerelateerde app is en Apple hier zoals we weten strenger tegen optreed, ik gok dat als dit een foto, game of andere soortige app was er niets aan de hand zou zijn en de update gewoon goed gekeurd….

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Apple is weer in de war. Emoji zijn gewoon characters. Raar dat er voor een groepje characters een uitzondering wordt gemaakt. Kunnen ze de Unicode reeks(en) aangeven die je niet meer in titels of labels mag gebruiken?

  Als developers deze emoji’s / fonts op andere platformen, b.v. Android, zouden gebruiken kan ik het me voorstellen.

  Maar dit zijn app’s op die draaien op hun eigen platform. Niet vreemd dat je die dan terug ziet in apps en screenshots van die apps.

  Mogen gebruikers nog we screenshots maken en delen waar Apple’s emoji op staan afgebeeld?

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik denk ook dat dit de helft van het verhaal is

 • Profielfoto
  wensink

  Volgens mij is de helft van alles dat in een willekeurige app te zien is door Apple gemaakt? Of is het toeval dat zoveel sliders, switches en toetsenborden er hetzelfde uitzien?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit gaan ze weer heel snel terugdraaien, let maar op.

  Nu willen ze gewoon bepaalde apps even tegenwerken maar ze hebben waarschijnlijk niet nagedacht over het feit dat dit een feature is voor sommige apps zoals bij Slack. Dit is gewoon een vorm van marketing hoor. Dit spreekt mensen aan, dit maakt het veel persoonlijker dan ‘strings’ uit code.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik begrijp trouwens niet waarom OMT mensen plaatjes laat uploaden als avatar die vervolgens scheef staan, niet uitzien en ook nog eens geen Retina exemplaren bevatten.

  Daar zou je gewoon een emoji-picker (input field) van moeten maken zodat iedereen zijn/haar ‘favoriete’ emoji als avatar kan kiezen. Het is gewoon Unicode dus je hoeft ook veel minder plaatjes te laden.

   

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik wist dat er een app is die ik dagelijks gebruik en die heavy op emoji was. Dat bleek Slack te zijn. Artikel aangepast, dank @Shmoo!

 • Profielfoto
  Buzz

  Gebruikt Slack wel de Apple emoji dan? Het lijkt mij dat ze niks kunnen zeggen over zelf ontworpen of open source emoji.

 • Profielfoto
  pippen2

  Cybertopian op 5 februari 2018 09:04
  Apple is weer in de war. Emoji zijn gewoon characters. Raar dat er voor een groepje characters een uitzondering wordt gemaakt. Kunnen ze de Unicode reeks(en) aangeven die je niet meer in titels of labels mag gebruiken?

  Als developers deze emoji’s / fonts op andere platformen, b.v. Android, zouden gebruiken kan ik het me voorstellen.

  Maar dit zijn app’s op die draaien op hun eigen platform. Niet vreemd dat je die dan terug ziet in apps en screenshots van die apps.

  Mogen gebruikers nog we screenshots maken en delen waar Apple’s emoji op staan afgebeeld?

  In dit geval is het geen character. Wanneer je in de ontwikkelomgeving XCode in een label een emoji character zet, zie je geen afbeelding, maar gewoon de characters. Er is dus hier echt een afbeelding gebruikt. Blijkbaar staat in de voorwaarden dat emoji’s alleen d.m.v. het toetsenbord te gebruiken zijn. Dan heb je daar als ontwikkelaar aan te houden. No big deal lijkt me. Dan zoek je toch gewoon even een ander icoontje. Ik vind het er persoonlijk ook gewoon lelijk en heel goedkoop eruit zien. Dus ontwikkelaars, niet doen…

 • Profielfoto
  Cybertopian

  pippen2 op 5 februari 2018 16:29

  Cybertopian op 5 februari 2018 09:04

  In dit geval is het geen character. Wanneer je in de ontwikkelomgeving XCode in een label een emoji character zet, zie je geen afbeelding, maar gewoon de characters. Er is dus hier echt een afbeelding gebruikt. Blijkbaar staat in de voorwaarden dat emoji’s alleen d.m.v. het toetsenbord te gebruiken zijn. Dan heb je daar als ontwikkelaar aan te houden. No big deal lijkt me. Dan zoek je toch gewoon even een ander icoontje. Ik vind het er persoonlijk ook gewoon lelijk en heel goedkoop eruit zien. Dus ontwikkelaars, niet doen…

  Ja zeker zie je in Xcode ook gewoon emoji’s. Je kan ze gewoon in je code copy/pasten. En in Swift zijn (sommige ranges) zelfs geldige identifiers. En als je Interface Builder gebruikt kan je ze daar gewoon in plaatsen. En dat is ook logisch, want ze zijn gewoon onderdeel van de unicode characterset.

  Daarnaast kun je in Xcode, net zoals de talen uit de oudheid, gebruik maken van character escaping met een unicode scalar. En dat bedoel je waarschijnlijk. Maar dat hoeft niet (meer).

 • Profielfoto
  Shmoo

  🐙 🍠 🐴 👋🏽

  Ja dat zijn gewoon de Apple emoji’s in Slack.