5 opmerkelijke punten uit Apple’s kwartaalcijfers

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Donderdagavond presenteerde Apple zijn kwartaalcijfers over het eerste financiële kwartaal van 2018. Dit is de periode met de feestdagen en Apple wist een recordwinst van 20,1 miljard dollar te boeken. De cijfers zeggen echter niet alles. Dit zijn de opmerkelijkste punten achter de cijfers.

1) De ‘Super Cycle’ bestaat niet

Het afgelopen jaar was er onder investeerders een interessante theorie. Er werd gehoopt dat de iPhone X een ‘Super Cycle’ zou veroorzaken. De theorie was dat Apple-fans teleurgesteld waren in het design en de nieuwe functies van de iPhone 6s en 7 en dat er gewacht werd op een radicaal nieuw toestel.

Dat bleek niet zo te zijn. Het aantal verkochte toestellen nam niet spectaculair toe, maar door de hoge prijs van de iPhone X wist Apple wel een recordwinst en omzet te boeken.

2) Apple wil vooral doen wat goed is

Apple is begin dit jaar gestart met een vervangingsprogramma voor de iPhone-accu. Tot en met 31 december 2018 kan iedereen de accu van zijn toestel laten vervangen voor de verlaagde prijs van € 29.

Een analist vroeg Tim Cook of hij niet bang was dat dit ten koste zou aan van het aantal upgrades. Waarom zou je immers een nieuwe iPhone kopen als je de accu kunt laten vervangen en weer een jaartje verder kunt? Cook was resoluut in zijn antwoord: “We hebben hier geen seconde over gedacht en ik weet niet wat de effecten zijn. Het maakt ook niet uit, want we willen doen wat goed is voor onze klanten.”

3) Verwarring over iPhone-verkopen

Er is nogal wat verwarring over de iPhone-verkopen. Als je naar de harde cijfers kijkt, is er een daling van 1,24 procent zichtbaar. Apple verkocht 77,3 miljoen iPhones, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 78,2 miljoen waren.

Dit kwartaal was echter een week korter dan dezelfde periode vorig jaar, namelijk 13 in plaats van 14 weken. Reken je dit terug, dan verkocht Apple 1,24 procent minder iPhones in een kwartaal dat 6 procent korter was. Als het kwartaal wél 14 weken telde, had Apple waarschijnlijk 83 miljoen toestellen verkocht. Hoe dan ook: Apple bleef Samsung ruim voor, want het Koreaanse bedrijf verkocht het afgelopen kwartaal 74,1 miljoen telefoons.

Samsung Galaxy S8
Apple bleef Samsung ruim voor in de wereldwijde smartphonerace – Klik/tap voor groter.

4) Apple gaat Netflix niet kopen

Apple heeft een enorme berg cash. Om precies te zijn 285 miljard dollar, maar het leeuwendeel staat in het buitenland. Door een nieuwe belastingwet komt al die cash naar de Verenigde Staten. Apple-CFO Luca Maestri zei dat het bedrijf ongeveer 38 miljard dollar importbelasting gaat betalen om zijn crashberg naar de VS te halen.

Het geld zal vooral gebruikt worden om leningen die Apple is aangegaan af te lossen. Het bedrijf uit Cupertino gaat ook meer aandelen terugkopen, maar een enorme overname zit er niet in. Maestri zegt dat Apple vooral kleine bedrijven koopt en niet van plan is de cash die over is meteen uit te geven. Netflix kopen zit er dus niet in, iets dat wij al eerder schreven.

5) Groei in alle regio’s

In eerdere kwartalen had Apple moeite om in China en andere delen van Azië te groeien, maar dit kwartaal is er groei in alle regio’s. Zo steeg de opbrengt uit China met 11 procent, was Europa goed voor een stijging an 14 procent en in Apple’s thuisland steeg de opbrengst 10 procent. In Japan ging het echter het best, want Apple boekte daar 26 procent meer omzet.

De volledige kwartaalcijfers zijn hier te bekijken.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  “2) Apple wil vooral doen wat goed is” Het is maar wat je ‘goed’ noemt.. Er zullen mensen overgehaald worden hun accu te laten vervangen terwijl dat helemaal nog niet hoeft; Niet erg milieuvriendelijk.

 • Profielfoto
  Bonte

  Mac Erger Je Niet op 2 februari 2018 17:21
  “2) Apple wil vooral doen wat goed is” Het is maar wat je ‘goed’ noemt.. Er zullen mensen overgehaald worden hun accu te laten vervangen terwijl dat helemaal nog niet hoeft; Niet erg milieuvriendelijk.

  Dat was niet hun eerste plan, het is enkel een prijsverlaging en die accu wordt goed gerecycleerd. Er zijn genoeg problemen met Apple maar dit is er geen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ‘Goed gerecycled’ is niet hetzelfde als ‘100% milieuvriendelijk’.

 • Profielfoto
  knekkie

  Super cycle had prima gelukt voor €500,- per iPhone X

 • Profielfoto
  Festen

  Apple-CFO Luca Maestri zei dat het bedrijf ongeveer 38 miljard dollar importbelasting gaat betalen om zijn crashberg naar de VS te halen.

  Toch knap dat Trump dit in een jaar lukt, terwijl Obama acht jaar op z’n handen heeft gezeten qua economie.

 • Profielfoto
  apple-man

  Knekkie iPhone X voor 500 euro droom jij maar lekker verder een. De kans dat apple dat gaat doen is net zo klein als de kans dat jij de Yeti in het bos tegenkomt. Dus nooit.  De goedkoopste iPhone de iPhone SE kost bij apple al 420,45 wat moet die dan gaan kosten 99 euro dan zouden het geen realistische prijzen meer zijn.  

   

 • Profielfoto
  steveb

  Vind iemand de lijsten van iohone verkoop
  Hoeveel 8 en 7 en se werd er verkocht

 • Profielfoto
  whaha

  Kunnen de typfouten er uit? Anders coin ik: #crashberg

  Of dat moet een grap zijn.;)

   

  Inhoudelijk:

  Ik vind het verstandig dat Apple geen grote(re) bedrijven op gaat kopen. Dat hebben ze helemaal niet nodig, de #crashberg verdelen over veel veelbelovende games zou tof zijn, alhoewel Valve opkopen wel grappig zou zijn.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  steveb op 2 februari 2018 20:14

  Vind iemand de lijsten van iohone verkoop
  Hoeveel 8 en 7 en se werd er verkocht

  Die cijfers maakt Apple helaas niet bekend. Alleen het totaal.

 • Profielfoto
  Frans

  Mac Erger Je Niet op 2 februari 2018 17:21
  “2) Apple wil vooral doen wat goed is” Het is maar wat je ‘goed’ noemt.. Er zullen mensen overgehaald worden hun accu te laten vervangen terwijl dat helemaal nog niet hoeft; Niet erg milieuvriendelijk.

  Je commentaar is een beetje tendentieus. Je trekt een citaat uit zijn context. Wat Tim Cook letterlijk gezegd heeft is ‘[…] we willen doen wat goed is voor onze klanten’.

  Dan is het nog maar de vraag of je bewering over het milieu correct is. Het gaat hier om een oudere generatie iPhones waarvan de accu in veel gevallen wel aan vervanging toe zal zijn. Maar zelfs als dat niet zo zou zijn, wat is beter voor het milieu, het vroegtijdig recyclen van alleen een accu of het, enige tijd later, vervangen van een hele telefoon? Ik heb daar mijn twijfels over en zou daarom niet zo’n boude uitspraak willen doen.

 • Profielfoto
  html-junky

  Linksom of rechtsom, Apple kan het sowieso niet goed doen, enige wat Apple kan doen is proberen haar eigen ding en visie naleven

 • Profielfoto
  gsmaster

  Zie ik hier nu al 4 reclameboodschappen bij het naar beneden scrolllen op 1 nieuwsbericht?!

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  polansky

  Festen op 2 februari 2018 19:10

  Apple-CFO Luca Maestri zei dat het bedrijf ongeveer 38 miljard dollar importbelasting gaat betalen om zijn crashberg naar de VS te halen.

  Toch knap dat Trump dit in een jaar lukt, terwijl Obama acht jaar op z’n handen heeft gezeten qua economie.

  Jij snapt heel weinig van economie.
  De groei van de economie is niet te wijten aan Trump.
  Juist het beleid van Obama heeft er nu voor gezorgd dat die groei nu te zien is.

  De wereld verander je niet in één dag.
  Trump is de grootste ramp die de wereld in jaren heeft gezien.

  Hopelijk gaan we de beelden waar vrouwen over hem heen plassen nog ooit zien. Die vernedering heeft hij namelijk wel verdient!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Met punt 4 ben ik het niet eens.
  Er werd gezegd dat ze niets uitsluiten. Ze kijken naar alle bedrijven klein en groot. Ook gaan ze dit kwartaal nadenken over wat ze met het geld gaan doen. Ze komen aan het eind van dit kwartaal met concretere invulling.
  Ze gaven aan dat de wetgeving erg ingewikkeld is en ze willen alle opties goed checken voordat ze besluiten het te doen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Festen op 2 februari 2018 19:10

  Apple-CFO Luca Maestri zei dat het bedrijf ongeveer 38 miljard dollar importbelasting gaat betalen om zijn crashberg naar de VS te halen.

  Toch knap dat Trump dit in een jaar lukt, terwijl Obama acht jaar op z’n handen heeft gezeten qua economie.

  Tja, het is natuurlijk schandelijk weinig belasting. Obama wilde een normaal tarief. Trump is niet van de belasting en Apple zou natuurlijk gek zijn al het daar niet van profiteert, hoe idioot het ook is.