Een kijkje in Apple’s audiolab (foto’s)

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De HomePod komt eraan en Apple heeft de deuren van zijn audiolab geopend voor een aantal Amerikaanse journalisten. Het bedrijf uit Cupertino gebruikt bij het maken van audioproducten namelijk geen standaard-componenten, maar maakt veel zelf en dat moet natuurlijk getest worden.

Het lab wordt niet alleen voor de HomePod gebruikt, maar ook om speakers voor de iPhone, iPad en Mac te testen. Er zijn diverse kamers met verschillende doelen. Aangepaste echovrije kamer voor HomePod.

Zes jaar testen

De grootste kamer is een echovrije kamer die speciaal voor de HomePod is gemaakt. Apple heeft honderden metingen in de huiskamers van werknemers gedaan. In de eerste kamer worden zoveel moeilijk akoestische scenario’s getest. De HomePod scant iedere kamer en past het geluid op de akoestische eigenschappen van de kamer aan. Een van de engineers vertelt aan Loop Insight dat er zes jaar aan het algoritme is gesleuteld en de kamer talloze keren verbouwd is om nieuwe opstellingen te testen.

Apple Audiolab
Klik/tap voor groter.

Stilte meten is ook belangrijk

De kleinste kamer in het lab wordt gebruikt om stilte te meten. Dat klinkt misschien vreemd, maar is het niet. Want je wil immers geen ruisjes of brommetjes uit je iPhone, iPad, Mac of HomePod horen komen. Een bekend verschijnsel bij computers is coil humming. Dit is een elektromagnetisch geluid dat van onder andere de processor komt. Ieder apparaat wordt hier tijdens het ontwerp meermaals op getest.

Apple Audio Lab
Klik/tap voor groter.

80 isolerende verbindingen, 28 ton beton

De kamers bestaan uit 28 ton beton en zijn volledig vrij van trillingen. De panelen op de muur zijn 30 centimeter dik en de kamers zijn gescheiden door 80 isolerende verbindingen. Ze zijn gemaakt om -2 dBA te zijn, wat lager is dan de drempel van het menselijk gehoor. Dit zorgt in feite voor volledige stilte.

homepod audiolab apple
Klik/tap voor groter.

Al dat testen is niet voor niets geweest, want de geluidskwaliteit van de HomePod maakt indruk. Lees daar meer over in onze review round-up.

Loop Insight

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  html-junky

  Ziet er indrukwekkend uit zeg!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is zo fucking indrukwekkend. Al drie keer problemen te gaan slapen maar het lukt gewoon niet. Zoveel spiermassa zit in de weg dat ik niet eens op mijn buik kan slapen.

  Ik kan er gewoon niet bij, dat zoiets bestaat.

 • Profielfoto
  sciletto

  Fucking dope als je dit kan creëren. Ik wil ook zo een kamer 😁

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Met xxx miljard in kas valt een hoop te creëren.

 • Profielfoto
  bartvdv

  De HomePod scant iedere kamer en past het geluid op de akoestische eigenschappen van de kamer aan.

  Dat kon mijn vintage Sony ES al ergens midden jaren 80. Dus zo indrukwekkend is dat niet. Wel dat ze daar ‘zes jaar’ aan geprogrammeerd hebben.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het geluidsalgoritme van de HomePod wordt al zes jaar getest. Lang voordat de Amazon Echo op de markt kwam dus. Toch wel indrukwekkend; de visie bij Apple.

  En alle tekortkomingen die genoemd worden in de reviews zijn op te lossen met software updates… dat beloofd nog wat!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Homepod lijkt wel een staande microfoon zo :’)

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik vraag me toch af hoe de Homepod instaat is om een scan te doen om vervolgens het geluid aan te passen. Worden factoren als temperatuur en luchtvochtigheid meegenomen?  Ik weet uit ervaring dat er geavanceerde materialen en software nodig zijn om de akoestische (on)mogelijkheden van een ruimte te meten. En de oren spelen daar ook een belangrijke rol in.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vraag me af of de homepod wel officieel uitgebracht wordt in Nederland. Dit heeft waarschijnlijk met invoerrechten bullshit te maken.

  De google home is ook nog steeds niet uit en Amazon Echo is ook enkel via Duitsland te kopen omdat die het veel beter doen. Het heeft in ieder geval een reden waarom ze nog steeds niet in Nederland te kopen zijn.

 • Profielfoto
  sciletto

  KarelWillem op 8 februari 2018 08:35
  Met xxx miljard in kas valt een hoop te creëren.

  Daar doelde ik ook op. Wat lijkt me dat lekker zeg zoveel cash op de bank als bedrijf zijnde om te kunnen spelen en uit te brengen wat je wil:P

 • Profielfoto
  zulu

  lijkt me een goed idee voor een slaapkamer, lekker stil