Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 7 februari 2018

Een kijkje in Apple’s audiolab (foto’s)

De HomePod komt eraan en Apple heeft de deuren van zijn audiolab geopend voor een aantal Amerikaanse journalisten. Het bedrijf uit Cupertino gebruikt bij het maken van audioproducten namelijk geen standaard-componenten, maar maakt veel zelf en dat moet natuurlijk getest worden.

Het lab wordt niet alleen voor de HomePod gebruikt, maar ook om speakers voor de iPhone, iPad en Mac te testen. Er zijn diverse kamers met verschillende doelen. Aangepaste echovrije kamer voor HomePod.

Zes jaar testen

De grootste kamer is een echovrije kamer die speciaal voor de HomePod is gemaakt. Apple heeft honderden metingen in de huiskamers van werknemers gedaan. In de eerste kamer worden zoveel moeilijk akoestische scenario’s getest. De HomePod scant iedere kamer en past het geluid op de akoestische eigenschappen van de kamer aan. Een van de engineers vertelt aan Loop Insight dat er zes jaar aan het algoritme is gesleuteld en de kamer talloze keren verbouwd is om nieuwe opstellingen te testen.

Klik/tap voor groter.

Stilte meten is ook belangrijk

De kleinste kamer in het lab wordt gebruikt om stilte te meten. Dat klinkt misschien vreemd, maar is het niet. Want je wil immers geen ruisjes of brommetjes uit je iPhone, iPad, Mac of HomePod horen komen. Een bekend verschijnsel bij computers is coil humming. Dit is een elektromagnetisch geluid dat van onder andere de processor komt. Ieder apparaat wordt hier tijdens het ontwerp meermaals op getest.

Klik/tap voor groter.

80 isolerende verbindingen, 28 ton beton

De kamers bestaan uit 28 ton beton en zijn volledig vrij van trillingen. De panelen op de muur zijn 30 centimeter dik en de kamers zijn gescheiden door 80 isolerende verbindingen. Ze zijn gemaakt om -2 dBA te zijn, wat lager is dan de drempel van het menselijk gehoor. Dit zorgt in feite voor volledige stilte.

Klik/tap voor groter.

Al dat testen is niet voor niets geweest, want de geluidskwaliteit van de HomePod maakt indruk. Lees daar meer over in onze review round-up.

Reageer op artikel:
Een kijkje in Apple’s audiolab (foto’s)
Sluiten