Raymon Mens
Raymon Mens App Store 21 februari 2018

Gebruik APFS ook op oudere Macs met gratis driver

Sinds macOS 10.13 High Sierra werkt de Mac met Apple’s nieuwe bestands­systeem genaamd APFS. Schijven en USB-sticks die met dit nieuwe formaat werken, kunnen echter niet door oudere versies van macOS worden gelezen. Gelukkig brengt een nieuwe, gratis driver APFS naar oudere Macs.

De APFS Retrofit Kit is geen vage hack, maar serieuze software van Paragon. De ontwikkelaar die ook al jarenlang stabiele ondersteuning voor Microsoft NTFS en andere bestandssystemen naar de Mac brengt.

Lezen, maar niet schrijven

De gratis driver werkt met macOS 10.12 Sierra, OS X 10.11 El Capitan en OS X 10.10 Yosemite. Je kunt alleen schijven met APFS lezen, maar er niet naar schrijven. Dat is genoeg om bijvoorbeeld bestanden van USB-sticks te halen of een back-up uit te lezen. De Retrofit Kit werkt zowel met mechanische harde schijven als SSD-opslag. buy Instagram likes

Klik/tap voor groter.

Er is momenteel geen ondersteuning voor het formatteren of controleren van APFS-schijven, maar dat volgt binnenkort. Gevorderde gebruikers kunnen naast de grafische interface ook een commandline-module met extra opties gebruiken.

APFS voor Windows en Linux

Paragon heeft ook (betaalde) software om schijven die met Apple’s nieuwe bestandssysteem zijn geformatteerd op Windows en Linux te gebruiken. Dat is ook het verdienmodel van het bedrijf. Ondersteuning voor de Mac is gratis, maar voor Windows en Linux is het betalen geblazen.

Meer over Apple’s nieuwe bestandssysteem? Check hier onze uitleg in simpele taal of experimenteer zelfs met een van de nieuwe functies. In macOS High Sierra kun je namelijk heel makkelijk snapshots maken waarmee je makkelijk wijzigingen terug kunt draaien. Handig bij het installeren van software uit onbekende bron of diepgaande aanpassingen op je Mac.

Reageer op artikel:
Gebruik APFS ook op oudere Macs met gratis driver
Sluiten