Gebruik APFS ook op oudere Macs met gratis driver

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Sinds macOS 10.13 High Sierra werkt de Mac met Apple’s nieuwe bestands­systeem genaamd APFS. Schijven en USB-sticks die met dit nieuwe formaat werken, kunnen echter niet door oudere versies van macOS worden gelezen. Gelukkig brengt een nieuwe, gratis driver APFS naar oudere Macs.

De APFS Retrofit Kit is geen vage hack, maar serieuze software van Paragon. De ontwikkelaar die ook al jarenlang stabiele ondersteuning voor Microsoft NTFS en andere bestandssystemen naar de Mac brengt.

Lezen, maar niet schrijven

De gratis driver werkt met macOS 10.12 Sierra, OS X 10.11 El Capitan en OS X 10.10 Yosemite. Je kunt alleen schijven met APFS lezen, maar er niet naar schrijven. Dat is genoeg om bijvoorbeeld bestanden van USB-sticks te halen of een back-up uit te lezen. De Retrofit Kit werkt zowel met mechanische harde schijven als SSD-opslag. buy Instagram likes

APFS oude macOS
Klik/tap voor groter.

Er is momenteel geen ondersteuning voor het formatteren of controleren van APFS-schijven, maar dat volgt binnenkort. Gevorderde gebruikers kunnen naast de grafische interface ook een commandline-module met extra opties gebruiken.

APFS voor Windows en Linux

Paragon heeft ook (betaalde) software om schijven die met Apple’s nieuwe bestandssysteem zijn geformatteerd op Windows en Linux te gebruiken. Dat is ook het verdienmodel van het bedrijf. Ondersteuning voor de Mac is gratis, maar voor Windows en Linux is het betalen geblazen.

Meer over Apple’s nieuwe bestandssysteem? Check hier onze uitleg in simpele taal of experimenteer zelfs met een van de nieuwe functies. In macOS High Sierra kun je namelijk heel makkelijk snapshots maken waarmee je makkelijk wijzigingen terug kunt draaien. Handig bij het installeren van software uit onbekende bron of diepgaande aanpassingen op je Mac.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Apple had dit zelf al lang moeten leveren, inclusief de schrijf optie. Het is belachelijk dat ik een backup van mijn MacBook niet kan uitlezen op mijn oudere Mac Pro.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  wensink op 21 februari 2018 12:19
  Apple had dit zelf al lang moeten leveren, inclusief de schrijf optie. Het is belachelijk dat ik een backup van mijn MacBook niet kan uitlezen op mijn oudere Mac Pro.

  Je bent toch niet verplicht om je externe schijf of usb-tje met APFS te formatteren?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  /dev/enschede op 21 februari 2018 13:39

  wensink op 21 februari 2018 12:19
  Apple had dit zelf al lang moeten leveren, inclusief de schrijf optie. Het is belachelijk dat ik een backup van mijn MacBook niet kan uitlezen op mijn oudere Mac Pro.

  Je bent toch niet verplicht om je externe schijf of usb-tje met APFS te formatteren?

  Klopt , op zich wel handig voor je mac in thunderbolt disk mode.

 • Profielfoto
  wensink

   

  Je bent toch niet verplicht om je externe schijf of usb-tje met APFS te formatteren?

  Nee, dat snap ik ook wel, maar kom op zeg. Apple rolt een nieuwe standaard uit, zorg gewoon dat je gebruikers niet tegen problemen aanlopen. Ik snap wel dat die twee niet compatibel zijn en jij ook, maar ik denk dat 90% van de Apple gebruikers dat niet weet en zo tegen een probleem aan zou kunnen lopen. Misschien formatteert iemand zijn USB stickje met APFS en probeert dan zijn/haar powerpoint presentatie te openen op een computer die geformatteerd is op HSF+. Dat lukt gewoon niet en ik vind dat ronduit belachelijk, zeker als die andere computer gewoon een Mac is op High Sierra.

  Gewoon een gebruiksvriendelijkheid van niks.

 • Profielfoto
  xaddict

  @wensink: de situatie die jij schetst zou niet voor problemen zorgen. Of een computer met High Sierra nou wél of niet een APFS schijf heeft, High Sierra zelf ondersteunt APFS gewoon.

  Het probleem ontstaat pas bij het opnieuw formatteren van een USB stick in High Sierra (voorzover mensen dat doen?) mét de selectie APFS en die dan proberen te openen op een Mac zonder High Sierra (of een Windows of Linux Computer)

  Mensen die vaker bestanden delen tussen Mac en Windows weten allang dat je daarbij goed moet letten op welk bestandssysteem de USB stick heeft (HSF+ werkt ook niet op Windows, FAT werkt ook slecht tot niet op een Mac, exFAT werkt soms op een Mac)

 • Profielfoto
  TheBigZ

  xaddict op 21 februari 2018 16:17
  … FAT werkt ook slecht tot niet op een Mac, exFAT werkt soms op een Mac.

  Zowel FAT32 als exFAT werken al jaren probleemloos op de Mac.

  (Enige beperking is de 4GB maximale filesize van FAT32. exFAT heeft dat probleem niet.)

 • Profielfoto
  argonex

  Weet iemand al wanneer diskwarrior en al die andere programma’s eindelijk weer goed te gebruiken zijn sinds 10.12

  APFS is al helemaal nog niet aan de orde lijkt het wel

 • Profielfoto
  GoeieDag

  xaddict op 21 februari 2018 16:17
  FAT werkt ook slecht tot niet op een Mac, exFAT werkt soms op een Mac.

  Zou ‘xaddict’ zo’n internettrol zijn die bewust fake-news verspreid?!