Android omarmt de notch, Samsung komt met eigen Animoji

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Binnenkort start het Mobile World Congress en daarna volgt Google I/O. Dat betekent dat Google en andere Android-fabrikanten volop van zich laten horen. Apple is dit jaar een belangrijke inspiratiebron voor Android.

De volgende Android-versie heeft namelijk ondersteuning voor telefoons met een notch. De bekende inham in het scherm van de iPhone X die de camera en sensors voor Face ID bevat, blijkt in de mode. Samsung gaat naar verluidt niet voor de notch, maar komt met zijn eigen variant op Apple’s animoji.

Android P: Notch, notch, notch

De volgende Android-update gaat Android P(istache) heten. Volgens Bloomberg doet Google alvast het voorwerk voor fabrikanten die hun toestel graag een iPhone X-look willen geven. Het besturingssysteem van Google gaat namelijk rekening houden met inkepingen aan de bovenkant van het scherm. Chinese klonen zijn al druk bezig met het maken van toestellen met iPhone X-looks, maar bij het notch gaat nogal eens wat mis. Bij de Outkitel U18 verdwijnt bijvoorbeeld regelmatig content achter de inham.

Een render van de aankomende Huawei P20 Lite – Klik/tap voor groter.

De eerste, grote fabrikant die een telefoon met notch gaat onthullen is Huawei. De P20 Lite verschijnt eind maart en heeft net als de iPhone X een inham voor de frontcamera. Huawei moet Android wel zelf aanpassen, want Android P komt pas in mei uit als beta.

Samsung Galaxy S9: gezichtsscanner en animoji

Nog voordat het Mobile World Congress begint, doet Samsung de Galaxy S9 uit de doeken. Het nieuwe vlaggenschip uit Korea wordt al een van de belangrijkste concurrenten van de iPhone X gezien en Samsung heeft niet stilgezeten. De Galaxy S9 krijgt naar verluidt ook een gezichtsscanner die met infrarood werkt. Vorig jaar zette Samsung een irisscanner in voor ontgrendeling, maar die bleek niet bepaald veilig. In tegenstelling tot Apple zou Samsung de vingerafdrukscanner behouden.

De Koreaanse smartphonebouwer komt ook met zijn eigen variant op animoji. Gebruikers kunnen een 3D-emoji van zichzelf maken en die naar vrienden sturen. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar in onderstaande teaser is te zien dat Samsung voor een cartoon-achtige variant gaat. Apple gebruikt bestaande emoji en heeft deze geanimeerd zodat ze op gezichten reageren.

https://www.youtube.com/watch?v=GthDneoSuSI

De Galaxy S9 wordt op 26 februari aangekondigd. Android P wordt tijdens Google I/O op dinsdag 8 mei onthuld tijdens Google I/O.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Mike Vos

  Als Samsung Galaxy telefoons zo erg voorlopen op de iPhone, waarom klonen ze dan alle nieuwe functies van de x? Dan zal er toch wel iets innovatiefs in zitten die de meeste android gebruikers niet durfen toe te geven…

 • Profielfoto
  App69

  Maar we doen Apple niet na! Ik herhaal: we doen Apple niet na!

  Wat een gedoe was dat toen bij Apple de koptelefoonuitgang overboord ging. Hoeveel merken doen het nu zonder?

  Wat een drama toen de iPhone X renders op het net kwamen en zelfs toen hij effectief werd voorgesteld. Boe-geroep van jewelste. Enkele maanden later: Android omarmt de notch, Samsung komt met eigen Animoji. Apple word nu al jaren verweten dat ze niet meer innoveren. De iPhone hetzelfde model blijft. Kijk dan maar eens goed naar de Samsung toestellen. Alleen de bezels werden smaller. Wat een innovatie.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  WTF is het toch met tech bedrijven die “Animoji” als een premium feature beschouwen? Ik betaal $1000 voor een telefoon die een geanimeerd gezichtje kan laten zien. Seriously whats wrong with people?! Ik weet het technisch gezien is t allemaal erg fancy maar Animoji als een OS feature beschouwen?!

 • Profielfoto
  imathijs

  Waar komt die emoji-fetisj toch vandaan?

 • Profielfoto
  ozzie X

  dat geloof je toch niet? De notch als feature ipv een noodzakelijk kwaad. Hele diepe zucht. Om over die pratende drollen maar te zwijgen. Er schijnen zelfs mensen te zijn die dat innovatie noemen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gelukkig liggen de eerste full-screen Android-telefoons al op de plank die het op een mooie manier (vrijwel) zonder notch gaan doen.

   

  Even geduld, en het is weer Apple die achter de feiten aan hobbelt, totdat…

 • Profielfoto
  Ken

  Wat een belachelijk ontwerp heeft die Outkitel U18 zeg. Een telefoon met een notch ontwerpen maar vervolgens alsnog een zwarte balk onder het scherm plaatsen… 😓

 • Profielfoto
  KR1275

  Dat Chinese klonen de iPhone imiteren en Android als besturingssysteem gebruiken, is niet nieuw. Ik zie high end merken in het Android domein geen telefoon met een hap uit het scherm lanceren. Ik blijf het een grote misser van Apple vinden. En het zou me niets verbazen als Apple op zoek is naar een technologische oplossing hiervoor. Samsung en Apple en Android en iOs doen niets voor elkaar onder. Ik gebruik beide en ik ga geen voorkeur aangeven. Android is more fun, dat wel.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hilarisch, iets wat ‘k zelf nogal onacceptabel vindt voor ieder scherm wordt neergezet als “design” en zelfs overgenomen 

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Uiteraard kopieert ‘China’ alles wat goed verkoopt en populair is. Hoe raar dat ontwerp ook is. En aangezien Android toch lekker moet draaien op al die uitwassen, krijg je dus zaken zoals “Android omarmt de notch”.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Android Pastiche

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  ‘Android ondersteunt de notch’ was een betere titel geweest lijkt me.

 • Profielfoto
  sciletto

  My god, wat een triest gedoe begint Android en zijn discipelen te worden. Ik ben al vanaf dag 1 geen fan geweest van Android maar ik begin steeds meer vraagtekens te zien waarom dit heel gedoe is ontstaan.

  Eerst innoveert Apple niet meer, we zijn iSheeps,  audiojack en bending gate, the notch story en de iPhone heeft als laatste een bazel terwijl men weet dat een iPhone 1x per jaar uitkomt in september.

  Van mij mag Android gebruikt worden voor Robin uit Bassie & Adriaan en wegrotten in die kut caravan van ze.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @Gijs Raggers +1:D

 • Profielfoto
  Petje

  KR1275 op 14 februari 2018 18:14
  Dat Chinese klonen de iPhone imiteren en Android als besturingssysteem gebruiken, is niet nieuw. Ik zie high end merken in het Android domein geen telefoon met een hap uit het scherm lanceren. Ik blijf het een grote misser van Apple vinden. En het zou me niets verbazen als Apple op zoek is naar een technologische oplossing hiervoor. Samsung en Apple en Android en iOs doen niets voor elkaar onder. Ik gebruik beide en ik ga geen voorkeur aangeven. Android is more fun, dat wel.

  Er is geen hap uit het scherm bij de iPhone x maar er is extra beeld links en rechts van de censorbalk, dat is een heel ander verhaal. Bij andere merken zit dat extra beeld er helemaal niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Maar puntje bij paaltje zie je gewoon toch echt een scherm met zo’n rare hap er uit. Dan kan d’r nog zo’n mooi verhaal achter zitten, dat veranderd ’t feit niet echt volgens mij.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Wacht. Zijn er nog steeds mensen die denken dat Apple overal de eerste mee is, en dat wanneer er toestellen komen die iets soortgelijks doen, dat ze dan Apple nadoen? Wow.

  Apple was niet de eerste met een notch, mensen. Apple was niet de eerste met een notch. En Apple was ook niet de eerste die de headphone jack wegliet. Echt niet.

  Ik begin het idee te krijgen dat mensen zó gefocused zijn op Apple, dat ze ook nooit meekrijgen wat andere bedrijven doen TENZIJ het op OMT genoemd wordt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Petje op 15 februari 2018 08:14
  Er is geen hap uit het scherm bij de iPhone x maar er is extra beeld links en rechts van de sensorbalk, dat is een heel ander verhaal. Bij andere merken zit dat extra beeld er helemaal niet.

  Precies.

  Het totale beeldscherm is 19.5:9.

  Onder de notch blijft daar 18.5:9 van over, wat dus nog steeds meer is dan de gebruikelijk 18:9 van de flagship Android telefoons.