Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 januari 2018

Wifi: WPA3 komt eraan, dit zijn de verbeteringen

We zijn steeds afhankelijker van Wifi, maar technologie staat een beetje stil. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in, want WPA3 staat voor de deur en dat brengt vele verbeteringen.

WPA staat voor Wifi Protected Access en momenteel worden Wifi-netwerken nog door WPA2 beschermd. De opvolger van deze standaard uit 2006 moet eind dit jaar beschikbaar zijn. Dit zijn de vier belangrijkste nieuwigheden.

1) Betere beveiliging publieke netwerken

Als je momenteel een publiek Wifi-netwerk gebruikt, gaat je data onbeschermd de lucht in. Iedereen kan de pakketjes met daarin gevoelige gegevens zoals foto’s en wachtwoorden onderscheppen. Daarom wordt vaak aangeraden om een VPN-verbinding te gebruiken, of in ieder geval alleen https-sites te bezoeken. Met WPA3 wordt de beveiliging van publieke netwerken aangepakt. Ieder apparaat krijgt een eigen, versleutelde verbinding met de router.

De technische term is Opportunistic Wireless Encryption. Het biedt beveiliging die niet zo sterk is als een gesloten netwerk met een wachtwoord, maar iets is beter dan niets.

Veiliger werken in de coffeeshop – Klik/tap voor groter.

2) Apparaten zonder scherm

WPA2 werd in 2006 geïntroduceerd, toen had iedereen nog een computer met een scherm. De iPhone bestond nog niet en slimme apparaten voor in huis al helemaal niet. Anno 2018 hebben we steeds meer kleine, slimme apparaten zonder scherm. Die met je Wifi-netwerk verbinden is soms lastig. Veel apparaten maken een eigen netwerk waar je mee moet verbinden om de gegevens van je Wifi in te voeren. Onhandig en langzaam.

WPA3 moet daar verandering in brengen en het makkelijker maken om apparaten zonder scherm te verbinden. Hoe dat precies gaat werken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk dien je het apparaat in de buurt van een router te houden en wordt de verbinding vanzelf opgezet.

Klik/tap voor groter.

3) Betere bescherming bij zwakke wachtwoorden

Hoewel providers steeds vaker sterke wachtwoorden op hun routers gebruiken, stellen veel mensen nog een wachtwoord in dat niet veel complexer is dan ‘internet123’. Omdat WPA2 dit wachtwoord gebruikt om beveiligingssleutels aan te maken, kunnen kwaadwillenden het wachtwoord raden en de verbinding ontsleutelen.

Met WPA3 wordt dit onmogelijk door een nieuwe manier van beveiligen die Simultaneous Authentication of Equals (SAE) heet. De router en een apparaat maken dan verbinding zonder het wachtwoord expliciet te gebruiken.

4) Versleuteling tot 192-bits

WPA2 ondersteunt verbindingen met een versleuteling van 128-bits en dat is voor normaal gebruik genoeg. Overheden en bedrijven hebben soms hogere eisen en daaraf ondersteunt WPA2 versleuteling van maximaal 192-bits. Zo kunnen instellingen die behoefte hebben aan maximale veiligheid dit activeren.

WPA2 en WPA3 blijven naast elkaar bestaan

Later dit jaar begint de Wifi Alliance met het certificeren van apparaten die WPA3 ondersteunen. Het wordt ook een verplichting om de nieuwe standaard voor beveiliging te ondersteunen om het Wifi-logo te kunnen gebruiken. Het is nog onduidelijk of nieuwe chips nodig zijn of dat WPA3 als software-update uitgerold kan worden. Apple zou zijn AirPort-routers bijvoorbeeld kunnen updaten met nieuwe firmware om WPA3 te ondersteunen. Het bedrijf heeft al gezegd dat er gewoon software-updates voor de routers uit blijven komen.

Om WPA3 te gebruiken, moet zowel de router als het apparaat dat verbinding maakt de standaard ondersteunen. is dat niet het geval? Dan wordt gewoon WPA2 gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wifi: WPA3 komt eraan, dit zijn de verbeteringen
Sluiten