Weekend poll: Heb je ooit malware op je Mac gehad?

44 reacties

We horen de afgelopen tijd steeds vaker over beveiligingsproblemen. Er zaten meerdere root-bugs in macOS en Intel heeft met de beveiligingslekken Meltdown en Spectre een serieus probleem te pakken. Heb jij al wel eens te maken gehad met malware op je Mac? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Yes, gewonnen. ✊

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Waar is de optie: geen idee ? en hoe kan je erachter komen? Haha

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja hoor. Allemaal onnozele dingen (zoals meegekomen extensies, waar ik een vinkje vergat uit te zetten), maar met mijn downloadgedrag ontkom je daar niet aan.

  …hoe kan je erachter komen?….

  .
  Malwarebytes draaien.

 • Profielfoto
  Nord

  Waarom is de poll niet zichtbaar in Firefox? Alle tekst wel, maar de poll zelf helaas niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom is de poll niet zichtbaar in Firefox? Alle tekst wel, maar de poll zelf helaas niet.

  .
  https://www.onemorething.nl/community/topic/firefox-toont-niet-omt-poll/

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik blijf 24/7 Malware tools proberen, maar Siri is behoorlijk resistent.

 • Profielfoto
  steveb

  Waarschijnlijk wel maar weet ik het nog niet.

 • Profielfoto
  steveb

  Zo veel reclame op internet. En wat verkopen ze? Brol?
  Als dat geen malware is

 • Profielfoto
  freewel

  Ja heb ooit de malware windows erop gehad. Wat een gedoe was dat zeg

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik, vrienden en kennissen zijn er zelf allemaal al wel eens mee geconfronteerd geweest. Gelukkig bestaat er Malwarebytes. Wie zegt nooit malware gehad te hebben draait best toch eens dat programma.
  https://nl.malwarebytes.com/

 • Profielfoto
  Nord

  Waarom is de poll niet zichtbaar in Firefox? Alle tekst wel, maar de poll zelf helaas niet.

  .
  https://www.onemorething.nl/community/topic/firefox-toont-niet-omt-poll/

  Bedankt voor de verwijzing, maar deze heeft helaas bij mij niet het gewenste effect gehad.
  Zijn er meer bezoekers met dit probleem? En wat is hun oplossing geweest?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wie zegt nooit malware gehad te hebben draait best toch eens dat programma.

  .
  Dat is gewoon complete BS en een angstcultuur proberen te creëren zonder fundament.


  Zo en nu weer snel dit programma volledig verwijderen voordat ze je iets proberen te verkopen dat je niet nodig hebt wanneer je gewoon je verstand gebruikt achter de computer!

  Ik zou het eerder omdraaien. Mensen die wel al eens last van Malware hebben gehad zouden misschien online eens iets voorzichtiger moeten zijn en nadenken waar ze overal op klikken.

  Mogelijk eens kritisch naar jezelf durven te kijken, en ja dat is extreem moeilijk.
  Vraag jezelf eens af, wat doe ik met de computer op het internet en wanneer is het voor het laatst geweest dat ik iets nieuws heb geleerd op de computer. Ben ik nog wel helemaal bij de tijd of zijn mijn kinderen/jongere mensen in mijn omgeving al vele malen handiger met de computer dan ik zelf ben?
  Als je dat soort vragen kritisch over jezelf kunt beantwoorden en je weet dat het probleem bij jezelf zit als je aan de verkeerde kant van de lijn zit dan komt het vanzelf wel goed want dan weet je ook de weg op internet te vinden om jezelf een heel klein beetje ‘bij te scholen’ zodat je dingen weer gaat begrijpen vanuit de basis.

  Wij leven in een geweldige tijd waar je via YouTube en vergelijkbare platformen zo’n beetje alles kunt leren zolang er maar een beetje passie is.

 • Profielfoto
  Dick de Roos


  Ik dacht dat ik, na heel lang dit programma niet gedraaid te hebben, toch maar eens moet kijken of er iets niet goed mocht zijn.
  Blijkbaar klik ik met verstand wel/niet* op links van verschillende sites. ? ☺️

  *( invullen wat niet van toepassing is

 • Profielfoto
  MEEUW

  Mis nogal wat opties.
  Weet niet wat malware is.
  nooit getest.
  het interesseer me niet

 • Profielfoto
  WpV

  Had wel een interessant sub-antwoord geweest als je had kunnen selecteren of je anti-malware of virus programma’s op je Mac hebt. Ik vraag me oprecht af hoeveel Mac gebruikers eens antivirus of malware draaien….

 • Profielfoto
  Jeffry

  Het antwoord is alle Mac gebruikers sinds Snow Leopard. XProtect is de scanner van OSX zelf en zit ingebakken maar draait geruisloos.

  https://www.howtogeek.com/217043/xprotect-explained-how-your-macs-built-in-anti-malware-works/

 • Profielfoto
  Bonte

  Eens een chinees appje geïnstalleerd en vergeten bepaalde vinkjes af te zetten, dan krijg je natuurlijk een paar extensies op je bord die verrekt hard te verwijderen zijn.

  JAVA is ook zo ene, eenmaal geïnstalleerd krijg je het niet verwijderd zonder een eeuwigdurend nagging van java apps die lastig te vinden zijn omdat je niet weet welk programma de popup veroorzaakt.

 • Profielfoto
  sedikit

  Firefox 57.0.4. Weer hetzelfde als bij de vorige poll: krijg niet het Poll-formulier hier te zien. Hoewel ik Adblock Hyper, Disconnect en Popup Blocker heb uitgeschakeld. Met Safari geen probleem. Wat is dat toch?!

 • Profielfoto
  html-junky

  @meeuw de vraag is niet of mensen weten wat malware is, ik wil niet weten of iemand de vraag begrijpt of interessant genoeg vind in de resultaten. De vraag is of je het al eens gehad hebt op een mac, de antwoorden zijn duidelijk genoeg.

 • Profielfoto
  Joid

  Ook ik heb de boel weer eens een check gegeven. En wat denk je? Inderdaad,
  weer niets.

  Ik zag trouwens dat zo’n abonnement op Malwarebytes Premium nog behoorlijk prijzig is. En het enige wat het doet is de boel continue scannen toch?

  Maar goed er zijn zat mensen die graag geld weggeven aan placeboware zoals Bitdefender, dus zullen die jongens en meisjes van Malwarebytes er ook wel een leuk zakcentje aan overhouden. Het is ze gegund.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Wat is dat toch?!

  .
  Malware misschien?:smile:

 • Profielfoto
  Eprom

  Voor het eerst in lange tijd Malwarebytes maar eens getest… en verdorie wéér geen malware op mijn Mac.:-(

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik draai mijn malware in Paralel Desktop…

 • Profielfoto
  Osirison

  Want malware kan nooit ontsnappen uit de VM natuurlijk:evil:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hij doelt op Windows. Windows is zijn Malware. ?

 • Profielfoto
  Petje

  Gebruik nu al meer dan 25 jaar de Mac, privé en professioneel en heb nog nooit mailware, virussen of andere shit gehad. Ik heb diverse programma’s gebruikt om daar zeker van te zijn. Helaas kan ik dat niet zeggen van Windows in het verleden, hoe dat nu is weet ik niet want van windows heb ik privé afscheid genomen zo’n 20 jaar geleden ?

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  NOOIT! ???

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Wel gehad maar eenvoudig re verwijderen, tot op heden geen ekele mac plat zien gaan door een virus of malware, en sorry to say wel menig windows pc…

 • Profielfoto
  therocker

  Weer niets gevonden:nerd:

 • Profielfoto
  apple-man

  IK moet eerlijk gezegd toe geven dat ik Best wel verbaast ben over de uitkomst van de poll tot nu toe. Van de 2786 mensen die tot nu toe gestemd hebben geeft ruim 84 procent aan nog nooit malware op hun mac heeft gehad. En minder dan 13% zegt wel malware te hebben gehad. Terwijl ik juist had begrepen dat het malware probleem op een mac de afgelopen 4 jaar explosief was gegroeid. Daarbij Heb ik van een apple store medewerker onlangs nog begrepen dat hun steeds vaker walware tegenkomen op macs die bij hun binnen gebracht worden. Het gaat dan in de meeste gevalen wel om de zelfde soort malware die al bekend is die hun tegen komen. Maar dat het nu vaker gebeurd dan vroeger dat kan niet meer ontkend worden. Maar het komt nog altijd bijlange na niet eens in de buurt van de hoeveelheid malware die voor windows rond dwaalt op internet.

  Nee 84.21% (2,346 stemmen)

  Ja 12.81% (357 stemmen)

  Ik gebruik geen Mac 2.98% (83 stemmen)

  Totaal aantal stemmen: 2,786

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je nooit iets illegaal download dan neemt de kans op Malware ook meteen al met 300% af.

  In tijden dat mensen overstappen of de Spotify’s en Netflixe van deze wereld is dat dus helemaal niet zo raar.

  Je kunt natuurlijk oo het forum kijken. De mensen die zich daar elke week melden met dit soort problemen zijn vaak niet de meest doorgewinterde computergebruikers.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @meeuw de vraag is niet of mensen weten wat malware is, ik wil niet weten of iemand de vraag begrijpt of interessant genoeg vind in de resultaten. De vraag is of je het al eens gehad hebt op een mac, de antwoorden zijn duidelijk genoeg.

  Ik weet wat de vraag is.
  En wat jij wel of niet wil weten is niet van belang.
  Het gaat om statistische 100.
  En als je niet weet wat het is, kan je ook geen antwoord geven op de poll.
  En gaat niet om of de antwoorden duidelijk genoeg zijn, het gaat erom dat iedereen antwoord (eerlijk) kan geven
  En is dat er niet, dan is je 100 er niet meer.

  De optie is wel degelijk interessant. Want als x % niet weet wat malware is, dan sluit je die stemmen uit en heb je geen volledige stemming.
  Zelfde bij een referendum, als alleen de mensen stemmen die voor iets tegen zijn of interesse erin hebben. Dan is het niet volledige fear referendum.
  Wel blijven nadenken…

 • Profielfoto
  apple-man

  Shmoo Het staat als een paal boven water dat de kans op virussen malware toe neemt als mensen dingen van sits downloaden die illegaal zijn. En dat mensen die minder bedreven zijn met computers vaker last hebben van virussen en malware die menig deel ik ook. Deze groep mensen begrijpen bepaalde computertermen zoals wat een malware of trojan horse en computer worm precies inhoud minder goed Vandaar dat deze groep dus vaker last heeft van dit soort problemen. Zeker als mensen die tot deze groep behoren vaak downloaden van illegaale sites niet wetende wat voor troep ze hier mee binnen kunnen halen. Sterker nog je kunt zelfs een malware of een virus binnen halen die verstop zitten in de avi of divx codec die je media speler nodig heeft om films af te kruinen spelen. Als je dit als computer leek dit niet weet kun je een hoop problemen verwachten als je films download. Dus download je niet met verstand dan gaat de walware niet aan de kant.

 • Profielfoto
  Henque

  In het verleden via thepiratebay iets gedownload en te enthousiast op dat rar-bestand geklikt. (er werd wat geïnstalleerd.., stom van me?)
  Wijzigde m’n voorkeur zoekmachine in Yahoo en nog wat ongein.
  Viel handmatig goed te verwijderen.

  Dit is wel de enige malware die ik door m’n eigen stomme onoplettendheid heb binnen gekregen.

 • Profielfoto
  apple-man

  henque Dan mag je blij zijn dat het hier bij is gebleven. En je het gemakkelijk hebt kunnen verhelpen. Ik heb echter ooit iets veel ergers mee gemaakt. Heb ooit voor een kennis van mij iets gedownload was ook een rare bestand. Na dat ik dit bestand had gedownload had ik dit meteen op een usb stick gezet. Vervolgens opende ik dit rar bestand en mijn hele PC is vervolgens gecrasht met het gevolg de ik die hele windows zooi helemaal opnieuw heb moeten installeren. Het geluk was wel dat een een paar dagen er voor gelukkig een backup had gemaakt van mijn bestanden. Maar nu komt het een paar maanden na dit debacle waar ik zelf de oorzaak van was kocht ik een nieuwe PC. Wat ik echter vergeten was dat ik het raar bestand wat ik een paar maanden daarvoor had gedownload nog op die usb stick stond. Ik Dus denkende dat ik die sick Hat geformaateerd stop die stick dus in mijn nieuwe pc en ja hoor mijn tweede PC crasht was een fijt. En ik kan je wel vertellen dat ik daar echt wel iets van geleerd hebt. Ik zal dus nooit meer iets downloaden als ik niet voor 100% zeker weet wat ik binnen haal. althans 100% zekerheid heb je tegenwoordig met niets meer. Maar ik kijk tegenwoordig wel uit.

 • Profielfoto
  Bart119

  op iTunes na, geen malware op mijn Mac;-)

 • Profielfoto
  Jeffry

  Geen malware trouwens, wel meegemaakt dat ‘iets’ op de Mac de DNS had gewijzigd naar onbeduidende servers in China. Niet bij mijzelf maar ook niet bij mensen die je zou duiden als fervente downloaders. En dit is eigenlijk niet gelijk malware maar nog steeds bijzonder kwalijk.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wie zegt nooit malware gehad te hebben draait best toch eens dat programma.

  .
  Dat is gewoon complete BS en een angstcultuur proberen te creëren zonder fundament.


  Zo en nu weer snel dit programma volledig verwijderen voordat ze je iets proberen te verkopen dat je niet nodig hebt wanneer je gewoon je verstand gebruikt achter de computer!

  Ik zou het eerder omdraaien. Mensen die wel al eens last van Malware hebben gehad zouden misschien online eens iets voorzichtiger moeten zijn en nadenken waar ze overal op klikken.

  Mogelijk eens kritisch naar jezelf durven te kijken, en ja dat is extreem moeilijk.
  Vraag jezelf eens af, wat doe ik met de computer op het internet en wanneer is het voor het laatst geweest dat ik iets nieuws heb geleerd op de computer. Ben ik nog wel helemaal bij de tijd of zijn mijn kinderen/jongere mensen in mijn omgeving al vele malen handiger met de computer dan ik zelf ben?
  Als je dat soort vragen kritisch over jezelf kunt beantwoorden en je weet dat het probleem bij jezelf zit als je aan de verkeerde kant van de lijn zit dan komt het vanzelf wel goed want dan weet je ook de weg op internet te vinden om jezelf een heel klein beetje ‘bij te scholen’ zodat je dingen weer gaat begrijpen vanuit de basis.

  Wij leven in een geweldige tijd waar je via YouTube en vergelijkbare platformen zo’n beetje alles kunt leren zolang er maar een beetje passie is.

  Ik ben het hier volledig met Shmoo eens!

  Ikzelf heb op (mijn Mac computers) nooit geen virus of andere malware gehad. Ik heb deze test al meerdere malen gedaan eigenlijk, gewoon om eens te kijken:-D Ik denk dat dit bij de meeste onder ons trouwens wel goed zit:-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Vervolgens opende ik dit rar bestand en mijn hele PC is vervolgens gecrasht met het gevolg de ik die hele windows zooi helemaal opnieuw heb moeten installeren. … en ja hoor mijn tweede PC crasht was een feit….

  .
  Het is wel een mazzeltje dat we hier niet op een Windows-site zitten. Dus dat dergelijke ellende ons over het algemeen bespaart blijft.

  Af en toe een extensie, of een gewijzigde zoekpagina; dat zijn de dingen waar wij op moeten letten. Overigens heeft dat niets met het downloaden van “illegale content” te maken. Het zijn in 99% van de gevallen legale apps die op een minder klantvriendelijke manier alvast wat vinkjes voor je hebben aangezet. Die veel mensen over het hoofd zien, waardoor je dus mag gaan zoeken via Yahoo, en meer van die ongein. Dat is DE hoofdmoot van malware op een Mac.

  Zoals hieronder. Als je Customize niet aanvinkt, wordt alles geïnstalleerd. En geloof me, dat wil je niet.

 • Profielfoto
  Cursor

  Zoals hieronder. Als je Customize niet aanvinkt, wordt alles geïnstalleerd. En geloof me, dat wil je niet.

  En waar was dat dan wel?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het voorbeeld komt uit het beroemde/beruchte Vuze.

  Maar dit komt vaker voor.

 • Profielfoto
  apple-man

  KarelWillem ik ben echt blij dat dit geen windows forum is want daar heb ik een ellende mee gehad dat wil je niet weten met die windows zooi. Maar wat je zegt over die apps die alvast een vinkjes voor je aan zetten daar erger ik mij soms groen en geel aan. Heb trouwens een vraag? ik weet niet of ik dit nu goed uitleg. Heb jij of iemand hier ooit mee gemaakt dat bij het installeren van software de ja en nee knop van plaats verwisselden. IK heb ooit toen ik software opnieuw moest installeren gemerkt dat de ja knop niet links maar ineens rechts stond. Ik dus te gehaast die software geïnstalleerd en vervolgens kwam ik er achter dat ik niet op nee maar op ja had geklikt en er dus iets mee geïnstalleerd werd wat ik dus niet wilde. Dus moest ik dus weer opnieuw beginnen zeer irritant.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. Dat is wel bijzonder, het verwisselen van ja en nee. Maar daar had ik nog nooit van gehoord.

 • Profielfoto
  apple-man

  KarelWillem Dan heb ik nog een vraag. Je bent neem ik aan bekend met het programma mackeeper dat irritante programma waar je veel geld voor moet betalen en vervolgens zegt dat je mac vol met troep zit terwijl er eigenlijks niets aan de hand is. Ik heb ooit gehad dat ik een bestand downloaden van een File Sharing Site. Het ging toen om een filmpje toen ik dat bestand vervolgens opende werd er zonder waarschuwing mackeeper geïnstalleerd. Mackeeper had zich gewoon als een wolf in Schaaps kleren vermomt als iets anders. En het is niet de eerste keer dat ik iets van zo een site af haal dat ik gewoon Mackeeper binnen haal echt zeer irritant. Maar ook daar heb ik weer van geleerd om in de toekomst nog voorzichtiger te werk te gaan op dit soort sites. Het krioelt overigens van op het internet van dat soort sites maar of ze allemaal even betrouwbaar zijn daar heb ik echt zo mijn twijfels over aangezien mijn ervaring met mackeeper daar echt wel een voorbeeld van is.