Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 januari 2018
Leestijd: 3 minuten

Er is 0 procent kans dat Apple Netflix koopt en hier is waarom

Groot ‘nieuws‘ vandaag! Een analist voorspelt dat er een kans van 40 procent is dat Netflix door Apple gekocht wordt. Als je het ons vraagt is dat onzin die waarschijnlijk de wereld in geslingerd wordt om het aandeel Netflix te beïnvloeden. En dat .

Er is precies 0 procent kans dat Apple daadwerkelijk Netflix koopt. Hier zijn vier redenen waarom het niet gaat gebeuren.

1) Apple heeft al een eigen videostrategie

Wie het Apple-nieuws de afgelopen maanden in de gaten heeft gehouden, weet dat Apple aan een eigen videostrategie werkt. Deze is gestart na het floppen van de series Planet of the Apps en Carpool Karaoke. Apple heeft daarna het roer omgegooid en twee topmannen van Sony Pictures aangenomen. Onder hun leiding wordt aan een strategie voor een dienst die mogelijk ‘Apple Video‘ gaat heten gewerkt.

Jamie Erlicht en Zack Van Amburg gaan over Apple’s videoprogrammering – Klik/tap voor groter.

De twee topmannen hebben de meeste bouwstenen voor Apple’s eigen video-streamingdienst al verzameld. Zo is er een eigen studio in Hollywood gekocht, een deal met Steven Spielberg en is ook de schrijver van House of Cards aan boord. Het team met leidinggevenden is ook uitgebreid met onder andere een oudgediende van de BBC. Apple’s videostrategie staat vast en wordt uitgevoerd.

2) Te grote vis

Als je de bedrijven bekijkt die Apple de afgelopen jaren heeft gekocht, zie je dat het vooral kleine start-ups zijn. De enige uitzondering was Beats Music dat in 2014 voor 3 miljard dollar werd overgenomen. Eind 2017 werd Shazam voor 400 miljoen dollar gekocht en de afgelopen tien jaar heeft Apple ongeveer 15 miljoen dollar uitgegeven aan acquisities.

Netflix kopen zou gezien de huidige beurswaarde minimaal 90 miljard dollar kosten. Dat is geen probleem, gezien Apple meer dan 250 miljard dollar in het buitenland heeft staan. Dan moet die cash echter wel naar de VS gehaald worden. Door een nieuwe belastingwet kan dat nu tegen een tarief van 15,5% in plaats van de gebruikelijke 35% vennootschapsbelasting. Een interessante deal, maar of Apple hapt is nog maar de vraag.

Klik/tap voor groter.

3) Apple bouwt liever zelf

Apple is vooral een bouwer van hardware, maar het bedrijf heeft het de afgelopen tijd ook graag over de omzet die behaald wordt met de verkoop van diensten. Denk aan App Store, iCloud en Apple Music. Ze hebben één ding in het gemeen: ze complementeren Apple’s hardware en worden vooral gebruikt om meer omzet uit bestaande klanten te halen.

Als je de investeringen die Apple heeft gedaan bekijkt, wordt vooral geld gepompt in fundamentele zaken zoals smartphoneglas, lasers voor Face ID en hier en daar een complementaire app zoals Shazam. Netflix past hier niet bij. Apple bouwt zaken die het als belangrijk voor de toekomst ziet liever zelf.

Apple investeert vooral in fundamentele technologieën – Klik/tap voor groter.

4) Omzet en moeite in perspectief

Zou Netflix een leuke aanvullen op Apple’s omzet uit diensten vormen? Absoluut. Maar als je het grote plaatje bekijkt is het niet de moeite. Het afgelopen kwartaal brachten Apple’s diensten 8,5 miljard dollar op. Netflix had in 2016 een omzet van 8,8 miljard dollar. In één kwartaal verdient Apple grofweg wat Netflix in een jaar verdient.

Een grove berekening: De omzet uit diensten is per jaar 35 miljard zonder Netflix en 43 miljard met Netflix. Als je Apple’s totale jaaromzet van 215 miljard dollar (2016) bekijkt, is dat een verschil van niet eens enkele procenten. Een druppel op een gloeiende plaat.

Klik/tap voor groter.

Zou die kleine plus genoeg zijn om de ingezette strategie te onderbreken en een megaklus zoals het overnemen van Netflix te starten? Wij denken van niet. Zeker niet gezien Netflix al geld oplevert zonder dat Apple er moeite voor hoeft te doen. Apple krijgt namelijk 30 procent van ieder abonnement dat in de Netflix-app op iOS of Apple TV afgesloten wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Er is 0 procent kans dat Apple Netflix koopt en hier is waarom
Sluiten