Er is 0 procent kans dat Apple Netflix koopt en hier is waarom

27 reacties

Groot ‘nieuws‘ vandaag! Een analist voorspelt dat er een kans van 40 procent is dat Netflix door Apple gekocht wordt. Als je het ons vraagt is dat onzin die waarschijnlijk de wereld in geslingerd wordt om het aandeel Netflix te beïnvloeden. En dat lukt heel aardig.

Er is precies 0 procent kans dat Apple daadwerkelijk Netflix koopt. Hier zijn vier redenen waarom het niet gaat gebeuren.

1) Apple heeft al een eigen videostrategie

Wie het Apple-nieuws de afgelopen maanden in de gaten heeft gehouden, weet dat Apple aan een eigen videostrategie werkt. Deze is gestart na het floppen van de series Planet of the Apps en Carpool Karaoke. Apple heeft daarna het roer omgegooid en twee topmannen van Sony Pictures aangenomen. Onder hun leiding wordt aan een strategie voor een dienst die mogelijk ‘Apple Video‘ gaat heten gewerkt.

Jamie Erlicht en Zack Van Amburg Apple
Jamie Erlicht en Zack Van Amburg gaan over Apple’s videoprogrammering – Klik/tap voor groter.

De twee topmannen hebben de meeste bouwstenen voor Apple’s eigen video-streamingdienst al verzameld. Zo is er een eigen studio in Hollywood gekocht, een deal met Steven Spielberg en is ook de schrijver van House of Cards aan boord. Het team met leidinggevenden is ook uitgebreid met onder andere een oudgediende van de BBC. Apple’s videostrategie staat vast en wordt uitgevoerd.

2) Te grote vis

Als je de bedrijven bekijkt die Apple de afgelopen jaren heeft gekocht, zie je dat het vooral kleine start-ups zijn. De enige uitzondering was Beats Music dat in 2014 voor 3 miljard dollar werd overgenomen. Eind 2017 werd Shazam voor 400 miljoen dollar gekocht en de afgelopen tien jaar heeft Apple ongeveer 15 miljoen dollar uitgegeven aan acquisities.

Netflix kopen zou gezien de huidige beurswaarde minimaal 90 miljard dollar kosten. Dat is geen probleem, gezien Apple meer dan 250 miljard dollar in het buitenland heeft staan. Dan moet die cash echter wel naar de VS gehaald worden. Door een nieuwe belastingwet kan dat nu tegen een tarief van 15,5% in plaats van de gebruikelijke 35% vennootschapsbelasting. Een interessante deal, maar of Apple hapt is nog maar de vraag.

trump-meeting-16x9
Klik/tap voor groter.

3) Apple bouwt liever zelf

Apple is vooral een bouwer van hardware, maar het bedrijf heeft het de afgelopen tijd ook graag over de omzet die behaald wordt met de verkoop van diensten. Denk aan App Store, iCloud en Apple Music. Ze hebben één ding in het gemeen: ze complementeren Apple’s hardware en worden vooral gebruikt om meer omzet uit bestaande klanten te halen.

Als je de investeringen die Apple heeft gedaan bekijkt, wordt vooral geld gepompt in fundamentele zaken zoals smartphoneglas, lasers voor Face ID en hier en daar een complementaire app zoals Shazam. Netflix past hier niet bij. Apple bouwt zaken die het als belangrijk voor de toekomst ziet liever zelf.

apple werk fabriek medewerker
Apple investeert vooral in fundamentele technologieën – Klik/tap voor groter.

4) Omzet en moeite in perspectief

Zou Netflix een leuke aanvullen op Apple’s omzet uit diensten vormen? Absoluut. Maar als je het grote plaatje bekijkt is het niet de moeite. Het afgelopen kwartaal brachten Apple’s diensten 8,5 miljard dollar op. Netflix had in 2016 een omzet van 8,8 miljard dollar. In één kwartaal verdient Apple grofweg wat Netflix in een jaar verdient.

Een grove berekening: De omzet uit diensten is per jaar 35 miljard zonder Netflix en 43 miljard met Netflix. Als je Apple’s totale jaaromzet van 215 miljard dollar (2016) bekijkt, is dat een verschil van niet eens enkele procenten. Een druppel op een gloeiende plaat.

netflix apple tv
Klik/tap voor groter.

Zou die kleine plus genoeg zijn om de ingezette strategie te onderbreken en een megaklus zoals het overnemen van Netflix te starten? Wij denken van niet. Zeker niet gezien Netflix al geld oplevert zonder dat Apple er moeite voor hoeft te doen. Apple krijgt namelijk 30 procent van ieder abonnement dat in de Netflix-app op iOS of Apple TV afgesloten wordt.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Mee eens Raymon, mij lijkt het eerder voor de hand liggen dat Disney Netflix inlijft, want ik verwacht niet dat ze succes zullen hebben met alleen hun eigen streamingdienst die ze aan het opzetten zijn…

 • Profielfoto
  maconly

  Zou mij niets verbazen als ze netflix wel overnemen, zijn ze gelijk de baas op video content.

  1 apple heeft eigen strategie , dat is leuk maar vergt heel veel tijd en netflix is de baas die men niet gaat verslaan.

  2 waarom moet er geld naar de vs ik denk dat netflix dat geld liever buiten de vs houdt.

  3 apple bouwt liever zelf klinkt mooi maar apple gaat netflix niet verslaan

  4 als men netflix zou kopen dan heeft men gelijk uitbreiding voor ogen dus meer groei , netflix heeft heel veel potentie.

 • Profielfoto
  recoiller

  Apple had ook een eigen strategie met betrekking tot geluid en toch kochten ze Beats tegen de verwachtingen in. Ik acht het niet waarschijnlijk dat Apple Netflix koopt maar zo stellig zeggen dat er 0% kans is lijkt me ook zelfoverschatting.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als Apple en Disney massaal een eigen streaming dienst proberen op te zetten zegt dat maar 1 ding over Netflix.

  “Netflix wil NIET gekocht worden.”

  Netflix heeft nu momentum en is onafhankelijk. Ze kunnen hun eigen content maken, hebben genoeg content deals met derden, ze hebben een wereldwijde afzetmarkt beschikbaar op alle platforms en apparaten die er toe doen. En daarnaast zijn ze bezig met simultaan releases in de bioscoop.

  Ik verwacht dat Netflix gewoon door blijft groeien, en hun bestaansrecht behoud door super vette eigen content de wereld in te slingeren.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Ik gruwel van het overbodige stukje “en hier is waarom” in de titel. Waarom een onnozele linkbait-truc gebruiken voor een anderzijds prima artikel?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Hahaha de analisten zeggen iets, en onze student raymon die matige artikelen schrijf op een nederlandse website. Doet zijn visie even.
  Al jouw punten moet je eens tegen licht aan houden en vergelijken met beat wat overgenomen is door apple.
  Je slaat een hele vlonder mis inplaats van een plank ;).

  Ook sterk staaltje ondernemerschap : We nemen een bedrijf niet over want onze kwartaal winst is al veel meer dan hun jaar omzet :D.

  Nee jij begrijp het helemaal.

 • Profielfoto
  xaddict

  50/50 denk ik. Maar ik hoop dat Netflix gewoon Netflix blijft want als die app nóg eenvoudiger word Kun je hem helemaal niet meer bedienen:p

 • Profielfoto
  MacJelle

  @Meeuw: Ik vind dat jij een akelige en neerbuigende (‘onze student’) reactie geeft. En die staat ook nog eens vol sgreifvouten.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @macjelle, het is niet neerbuigend bedoeld, maar meer om aan te geven dat als je niet zomaar dit neer kan zetten.
  Ik ga dik advocaat toch ook niet zeggen dat hij beter andere opstelling kan doen en hier is waarom.
  Als iemand nu top ondernemer was met veel ervaring en ervaring op overnames. Dan kan me voorstellen dat je nog wel wat in te brengen heb.
  Alle argumenten druisen ook tegen de overname van beats in.

 • Profielfoto
  Chytin

  Ik gruwel van het overbodige stukje “en hier is waarom” in de titel. Waarom een onnozele linkbait-truc gebruiken voor een anderzijds prima artikel?

  Mee eens. Prima artikel voor de rest maar graag niet dezelfde weg inslaan als Boy Genius Report.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Volgens mij lees ik juist vier redenen waarom Apple het wel zou kunnen doen.
  1) Dit zou juist voor Netflix ideaal zijn, een eigen studio, ervaren topmensen en een infrastructuur.
  2) Geld moet rollen en door het uit te geven, maakt Apple zijn basis breden en zichzelf dus aantrekkelijker voor aandeelhouders, maar juist minder voor kopers en hedgefunds. Daarnaast kan apple Netflix ook gewoon in het buitenland kopen en hoeft er dan niet mer de Amerikaanse fiscus afgerekend te worden.
  3) Apple heeft vaker concepten off the shelf gekocht, zoals CoverArt, Creative MusicBox en niet te vergeten Beats en Shazam. Vervolgens maakt Apple deze concepten beter door ze te intergreren in het eigen ecosysteem.
  4) Juist deze cijfers geven aan dat Apple er niet veel moeite voor hoeft te doen en dat daarmee wel een grotere klantenkring bereiken (voor al hun andere producten uiteraard). Biedt Netflix Premium aan op de AppleTV en zie hoe de verkopen omhoog gaan.

  Kortom: helemaal niet zo onlogisch en zeker meer dan 0% kans… ik geef het 15% kans.

 • Profielfoto
  Di May

  En wat met gerucht dat ondertussen weeral weggedeemsterd is ?

  Het gerucht heette : ‘ Apple koopt Disney ‘ …

 • Profielfoto
  Antaeus

  Apple Video??? Apple Music???
  Steeds meer vindt apple het wiel opnieuw uit..
  Nee ik blijf heerlijk bij Netflix!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1) Dit zou juist voor Netflix ideaal zijn, een eigen studio, ervaren topmensen en een infrastructuur….

  .
  Dit zou juist voor Apple ideaal zijn…

  Ik neem aan dat je dat bedoelde?

 • Profielfoto
  SvS

  Zolang Netflix zich sportief en onafhankelijk blijft opstellen, is het echt prima zo. Niet veranderen, het zit in de lift en hun eigen content is vaak van een goed kwaliteit qua verhaallijn en opzet. Zolang ze niet van eigenaar verandert, gaat het goed.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Uitstekend artikel Raymon! Gewaagd, maar daarom heel goed en onderhoudend.

 • Profielfoto
  jorusz_

  Prima opiniestuk. Een paar aannames weliswaar en dat argument over dat cash uit het buitenland klopt niet. Dit gaat meestal met gesloten beurs dmv aandelenruil. Benieuwd hoe dit af gaat lopen

 • Profielfoto
  SvS

  Ja.

  Ps nog steeds wil ik dat witte smartcase wel hebben;-)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Apple heeft een video strategie? Ze lopen op dit gebied echt achter. Youtube en Netflix zijn de leiders. Op eigen kracht is geen optie want duurt veel te lang zelfs met grote zak geld.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Heel mooi artikel Raymon! De titel vind ik, verschrikkelijk, net zo’n stereotype clickbaittitel die mij koude rillingen geeft, maar dat zal wel persoonlijk.;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed artikel en prima beargumenteerd Raymon! Apple haalt wel een paar topmensen naar zich toe, maar moet nog maar bewijzen dat er echt wat uit komt. Ook bij de ontwikkeling van de Apple Watch werden (medische) specialisten in dienst genomen. De verwachtingen waren hoog, maar Apple heeft de toen verwachte functies in dd Watch nog nooit waargemaakt. Ook voor het megaproject AppleCar werden veel specialisten aangenomen. Ook dat lijkt een mislukking te worden of in elk geval niet wat Apple van plan was. Er lijkt sprake van een zwalkend beleid onder Tim Cook.

  Als Apple succesvolle Apple Video kanalen wil realiseren met populaire content zal er nog veel moeten gebeuren. En naar mijn mening zou dat samen moeten gaan met een éigen grootbeeld Apple Smart TV, draaiend op tvOS en compatible met al je Apple devices. Dan pas zou Apple de wereld weer eens verbazen.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Zeg nooit nooit, maar ik acht een overname ook niet reël.

 • Profielfoto
  Victor96

  Ik acht een overname zeer zeker reëel. In een klap kunnen ze de markt voor on-demand films grotendeels in handen hebben.

  3) Apple bouwt liever zelf
  Apple is vooral een bouwer van hardware, maar het bedrijf heeft het de afgelopen tijd ook graag over de omzet die behaald wordt met de verkoop van diensten. Denk aan App Store, iCloud en Apple Music. Ze hebben één ding in het gemeen: ze complementeren Apple’s hardware en worden vooral gebruikt om meer omzet uit bestaande klanten te halen.

  Als je de investeringen die Apple heeft gedaan bekijkt, wordt vooral geld gepompt in fundamentele zaken zoals smartphoneglas, lasers voor Face ID en hier en daar een complementaire app zoals Shazam. Netflix past hier niet bij. Apple bouwt zaken die het als belangrijk voor de toekomst ziet liever zelf.

  Waar slaat dit op?

  Op het ontwerpen na is Apple JUIST een bedrijf van overnemen en bepaalde processen uitbesteden. Software/technologieën/businessmodellen/patenten in handen krijgen om het te implementeren en het bouwen van hardware weer overlaten aan de bedrijven die dat beter en efficiënter kunnen: Samsung, LG, NXP, Foxconn en dergelijke.

  Ook qua software; ze mogen iOS en macOS dan volledig zelf schrijven, de helft van de code is bij wijze van spreken overgenomen. Zie hier, hoppa. Weer een softwarebedrijf overgenomen – en geïmplementeerd!

  Al met al een teleurstellend artikel met veel niet-kloppende beweringen. Jammer!

 • Profielfoto
  polansky

  Hilarisch artikel – Een en al aannames zonder strategische en financiele onderbouwing en toch weet Raymon 100% zeker dat er 0% kans is op een overname van Netflix.

  Knap hoor! Je hebt vast het boek over Steve Jobs gelezen en gedacht dat je net zo’n visionair bent….

 • Profielfoto
  Bonte

  Door Netflix te kopen hebben ze niets in handen behalve de eigen producties en klantenbestand, dan is het beter een Disney te slaan en de back catalog van een grote filmmaatschappij te kopen, daar zijn ze meer mee.

 • Profielfoto
  MacJelle

  @meeuw: Je schrijft: ‘het is niet neerbuigend bedoeld’. Dat kan, maar naast eerder genoemde ‘student-opmerking’ zeg je dat Raymon ‘matige artikelen schrijft’ , ‘de vlonder misslaat’ en sluit af met ‘nee, jij begrijpt het helemaal’. Dat komt op mij neerbuigend over.
  Inhoudelijk: Het artikel is een opiniestuk op idd een Nederlandse website. Het is dus niet gericht aan de directie van Apple. Daar gaat jouw vergelijking met jouw advies aan Dick Advocaat mank. Het artikel is gericht aan bezoekers van OMT die uitgenodigd worden om er inhoudelijk op te reageren. Dat doe jij pas (een heel klein beetje) in je tweede reactie, maar niet nadat je nóg een keer de schrijver persoonlijk aanpakt door hem ongeloofwaardig te verklaren omdat hij bv ‘geen topondernemer’ is.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ja en ?! so what…
  dat vind jij ik niet.