Van 4G naar 5G: Vandaag en morgen het snelste internet op je iPhone

Door: Advertorial - 16 reacties

Apple voorziet de iPhone ieder jaar van een snellere chip, maar voor toepassingen als Augmented en Virtual Reality is snel mobiel internet ook van belang. Je ervaring wordt immers behoorlijk verpest als een object in de virtuele wereld maar blijft laden.

Vandaag is 4G de snelste vorm van mobiel internet, maar 5G staat in de startblokken. De nieuwe standaard voor mobiele netwerken komt in twee fases.

Vandaag: 4G (LTE Advanced)

De iPhone 8 en iPhone X bieden een downloadsnelheid van maximaal 600mbit/s en kan uploaden met 150mbit/s. De smartphones gebruiken 4G LTE Advanced en kan 4G-signalen op meerdere frequenties combineren tot één snelle verbinding. Dit heet carrier aggregation. De iPhone kan data verzenden en ontvangen via twee verschillende antennes en ondersteunt vier verschillende frequenties.

De iPhone gaat daarmee sneller dan de netwerken van Nederlandse providers. Uit een recent onderzoek van speedtest.net blijkt dat T-Mobile met een snelheid van gemiddeld 64mbit/s het snelste mobiele netwerk heeft. Zeker weten dat je telefoon snel genoeg is om in de toekomst te pieken? Dan kun je het beste een nieuwe iPhone kopen, die gegarandeerd de maximale 4G-snelheid haalt.

iphone speedtest 16x9
Klik/tap voor groter.

Morgen: Gigabit 4G (LTE Advanced Pro)

De uitrol van 5G kent twee fases. De eerste fase nadert snel en heet LTE Advanced Pro. Dit is 4G op basis van 5G-technieken en wordt gezien als opstapje naar 5G. De maximale snelheid gaat hiermee naar minimaal een gigabit per seconde, oftewel 1000mbit/s.

Die snelheid wordt bereikt door een geavanceerde vorm van frequenties combineren. Zie het als een snelweg waar steeds meer banen beschikbaar zijn en waar je ook harder op mag rijden. Er komt bovendien een extra baan bij op 5GHz. Dat is de frequentie die ook gebruikt wordt voor Wi-Fi, maar providers kunnen die straks ook inzetten voor 4G. Om te zorgen dat er geen storing optreedt, luistert een telefoon eerst of de frequentie vrij is voordat deze gebruikt wordt.

De iPhone ondersteunt nog geen gigabit 4G en Nederlandse providers hebben ook nog geen gigabit 4G-netwerken in de lucht, al wordt er wel getest. Of je in commercials ooit de term ‘Gigabit 4G’ gaat horen is twijfelachtig, want dit wordt vaak al 5G genoemd. De volgende iPhone ondersteunt dit naar verwachting. Zo zorgt Apple dat je ook morgen over het snelste internet kunt beschikken.

t-mobile-glas-16x9
Klik/tap voor groter.

De toekomst: Echt 5G (New Radio)

De tweede fase van 5G brengt een compleet nieuwe standaard. Dit heet 5G New Radio en werkt fundamenteel anders dan 4G LTE. Het meest opvallende is dat 5G op zowel extreem hoge als lage frequenties werkt. Denk aan 700MHz tot 100GHz.

Hoe dit precies ingericht wordt is nog onduidelijk, maar nieuw is dat frequenties flexibel inzetbaar zijn. Je kunt een frequentie inzetten voor downloaden én uploaden, maar ook aparte frequenties voor down- en uploaden. Gebruiken. Deze flexibiliteit zorgt dat verbindingen niet op elkaar hoeven te wachten waardoor de snelheid omhoog kan.

5g mm wave
Klik/tap voor groter.

Iedere 5G-verbinding heeft bovendien een gegarandeerde bandbreedte van 100mbit/s en kan tot maximaal 20 gigabit/s pieken. Zo heb je in drukke gebieden altijd een meer dan acceptabele snelheid en kan 5G vaste verbindingen vervangen. In plaats van een koperkabel door de grond, kan een gerichte antenne op een hoge frequentie voor een snelle verbinding thuis zorgen. In tegenstelling tot 4G zit dit de verbindingen voor je smartphone -die op een lagere frequentie werkt- niet in de weg.

De eerste demonstratie van 5G zal tijdens de olympische spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea zijn. Het land wil zijn technische spierballen laten zien, maar de daadwerkelijke uitrol zal nog jaren in beslag nemen. De mogelijkheden zijn in ieder geval enorm en het is aan providers om die waar te maken.

In samenwerking met T-Mobile

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zo hè. .;)
  Misschien is het knopje ‘Meer’ bij zo’n reclameblok ook wel een idee?

 • Profielfoto
  Harley

  Heb bij KPN al een 180Mb verbinding.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  “De maximale snelheid gaat hiermee naar minimaal een gigabit per seconde, oftewel 1000mbit/s.”

  Wauw! Dat wil ik wil! Minimaal de maximale snelheid halen!

 • Profielfoto
  Koezel

  Hopelijk gaan we niet meer van dit soort verkapte advertenties krijgen….

 • Profielfoto
  veenbeest

  Verkapt? Er staat Advertorial bij?

 • Profielfoto
  Patrick S

  Blijft allemaal leuk maar niemand maar dan ook niemand weet wat de gevolgen zullen zijn van deze straling/frequentie op onze omgeving danwel op het menselijk lichaam. Nu zegt men het kan allemaal geen kwaad maar men kan het simpelweg niet weten of bestuderen. Dus aan de ene kant leuk, die snelheid en mogelijkheden aan de andere kant joh… het zal wel.

 • Profielfoto
  wacon

  Is sommige delen van oa Zeeland/Zeeuws-Vlaanderen haalt bv Vodafone soms slechts GPRS! en soms 3G. Heel vaak van 4G naar GPRS en andersom.

 • Profielfoto
  Melle

  Qua reclame vind ik dit heel goed meevallen! Het is vooral een vrij technisch artikel over verbindingen. Je kan ook zeggen. Het wordt altijd allemaal sneller. Tegelijk wordt ook altijd alles groter en meer, waardoor sneller meestal gewoon betekent: het gaat niet trager dan voorheen werken… ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Misschien is het knopje ‘Meer’ bij zo’n reclameblok ook wel een idee?

  .
  Yup. Beter zo. Bedankt!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Blijft allemaal leuk maar niemand maar dan ook niemand weet wat de gevolgen zullen zijn van deze straling/frequentie op onze omgeving danwel op het menselijk lichaam. Nu zegt men het kan allemaal geen kwaad maar men kan het simpelweg niet weten of bestuderen. Dus aan de ene kant leuk, die snelheid en mogelijkheden aan de andere kant joh… het zal wel.

  Ik weet wel dat de gevolgen waarvoor in dit dossier wordt “gevreesd”, bij 3G erger waren dan bij 4G. Dit vanwege een andere manier van werken waar het gaat om communicatie tussen de masten enerzijds en de draagbare toestellen anderzijds. Bij 3G werd er continue gecommuniceerd; ook wanneer het toestel ogenschijnlijk niet werd gebruikt. Alleen al om de verbinding met het netwerk in stand te houden, was constante communicatie met het netwerk nodig.
  Bij 4G is deze vereiste er niet. Alleen wanneer het nodig is, wordt er gecommuniceerd tussen toestel en netwerk. Dit maakt het een en ander veel energiezuiniger. 5G zet deze ontwikkelingen verder voort en zal dus alleen maar energiezuiniger zijn. Daardoor kan het bijna niet anders dan dat het ook voor het menselijk lichaam alleen maar een goede ontwikkeling is. Helemáál geen netwerk zou beter zijn natuurlijk, maar dat wil denk ik geen mens…

  Is sommige delen van oa Zeeland/Zeeuws-Vlaanderen haalt bv Vodafone soms slechts GPRS! en soms 3G. Heel vaak van 4G naar GPRS en andersom.

  De switch van 4G naar GPRS/EDGE of andersom (zonder tussenkomst van 3G) is een fenomeen dat je in de toekomst alleen maar vaker zult zien. Met de komst van technieken als 4G en 5G, wordt 3G op steeds meer plaatsen úitgeschakeld. Vodafone stopt in 2020 volledig met 3G.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Leuk en aardig die cijfers. Maar als de #telecommaffia doodleuk de snelheid beperking erop zet moeten we daar over praten.
  niet over de theoretische haalbaarheid.
  Want de praktijk is 4g nog verdomd traag….

 • Profielfoto
  veenbeest

  Ik persoonlijk merk weinig van traagheid op 4G. Ik stream radio in de auto zonder hickups en haal thuis en op kantoor snelheden van 45-90 Mbit/s. Voldoende voor mij hoor.

  Ik kan mij voorstellen dat als je dagelijks met de trein langs Weesp rijdt je minder blij bent. Maar geen enkele provider heeft daar dekking als de trein door het natuurgebied rijdt.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik word niet zo blij van al die reclame en nu ook advertorials… De onafhankelijke positie van OMT dreigt zo steeds meer naar de achtergrond te geraken.:-(

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Verdome, achterlijk gezeik altijd dat mensen niet blij worden, wel gratis hier rondhangen, posten en informatie verkrijgen.

  Misschien moeten ze hier maar eens een maandbedrag vragen voor toegang, o nee, dat kost geld, dat mag natuurlijk ook niet………… Krentenkakkers.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik klaag nog steeds dat de servers van de websites de bottleneck is.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Uit een recent onderzoek van speedtest.net blijkt dat T-Mobile met een snelheid van gemiddeld 64mbit/s het snelste mobiele netwerk heeft.

  Dat is iig niet op de Veluwe gemeten!!