Advertorial
Advertorial Gesponsord 3 januari 2018

Van 4G naar 5G: Vandaag en morgen het snelste internet op je iPhone

Apple voorziet de iPhone ieder jaar van een snellere chip, maar voor toepassingen als Augmented en Virtual Reality is snel mobiel internet ook van belang. Je ervaring wordt immers behoorlijk verpest als een object in de virtuele wereld maar blijft laden.

Vandaag is 4G de snelste vorm van mobiel internet, maar 5G staat in de startblokken. De nieuwe standaard voor mobiele netwerken komt in twee fases.

Vandaag: 4G (LTE Advanced)

De iPhone 8 en iPhone X bieden een downloadsnelheid van maximaal 600mbit/s en kan uploaden met 150mbit/s. De smartphones gebruiken 4G LTE Advanced en kan 4G-signalen op meerdere frequenties combineren tot één snelle verbinding. Dit heet carrier aggregation. De iPhone kan data verzenden en ontvangen via twee verschillende antennes en ondersteunt vier verschillende frequenties.

De iPhone gaat daarmee sneller dan de netwerken van Nederlandse providers. Uit een recent onderzoek van speedtest.net blijkt dat T-Mobile met een snelheid van gemiddeld 64mbit/s het snelste mobiele netwerk heeft. Zeker weten dat je telefoon snel genoeg is om in de toekomst te pieken? Dan kun je het beste een nieuwe iPhone kopen, die gegarandeerd de maximale 4G-snelheid haalt.

iphone speedtest t-mobile 16x9
Klik/tap voor groter.

Morgen: Gigabit 4G (LTE Advanced Pro)

De uitrol van 5G kent twee fases. De eerste fase nadert snel en heet LTE Advanced Pro. Dit is 4G op basis van 5G-technieken en wordt gezien als opstapje naar 5G. De maximale snelheid gaat hiermee naar minimaal een gigabit per seconde, oftewel 1000mbit/s.

Die snelheid wordt bereikt door een geavanceerde vorm van frequenties combineren. Zie het als een snelweg waar steeds meer banen beschikbaar zijn en waar je ook harder op mag rijden. Er komt bovendien een extra baan bij op 5GHz. Dat is de frequentie die ook gebruikt wordt voor Wi-Fi, maar providers kunnen die straks ook inzetten voor 4G. Om te zorgen dat er geen storing optreedt, luistert een telefoon eerst of de frequentie vrij is voordat deze gebruikt wordt.

De iPhone ondersteunt nog geen gigabit 4G en Nederlandse providers hebben ook nog geen gigabit 4G-netwerken in de lucht, al wordt er wel getest. Of je in commercials ooit de term ‘Gigabit 4G’ gaat horen is twijfelachtig, want dit wordt vaak al 5G genoemd. De volgende iPhone ondersteunt dit naar verwachting. Zo zorgt Apple dat je ook morgen over het snelste internet kunt beschikken.

t-moible glasvezel 16x9
Klik/tap voor groter.

De toekomst: Echt 5G (New Radio)

De tweede fase van 5G brengt een compleet nieuwe standaard. Dit heet 5G New Radio en werkt fundamenteel anders dan 4G LTE. Het meest opvallende is dat 5G op zowel extreem hoge als lage frequenties werkt. Denk aan 700MHz tot 100GHz.

Hoe dit precies ingericht wordt is nog onduidelijk, maar nieuw is dat frequenties flexibel inzetbaar zijn. Je kunt een frequentie inzetten voor downloaden én uploaden, maar ook aparte frequenties voor down- en uploaden. Gebruiken. Deze flexibiliteit zorgt dat verbindingen niet op elkaar hoeven te wachten waardoor de snelheid omhoog kan.

Klik/tap voor groter.

Iedere 5G-verbinding heeft bovendien een gegarandeerde bandbreedte van 100mbit/s en kan tot maximaal 20 gigabit/s pieken. Zo heb je in drukke gebieden altijd een meer dan acceptabele snelheid en kan 5G vaste verbindingen vervangen. In plaats van een koperkabel door de grond, kan een gerichte antenne op een hoge frequentie voor een snelle verbinding thuis zorgen. In tegenstelling tot 4G zit dit de verbindingen voor je smartphone -die op een lagere frequentie werkt- niet in de weg.

De eerste demonstratie van 5G zal tijdens de olympische spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea zijn. Het land wil zijn technische spierballen laten zien, maar de daadwerkelijke uitrol zal nog jaren in beslag nemen. De mogelijkheden zijn in ieder geval enorm en het is aan providers om die waar te maken.

In samenwerking met T-Mobile

Reageer op artikel:
Van 4G naar 5G: Vandaag en morgen het snelste internet op je iPhone
Sluiten