Thunderbolt 3 krijgt twee belangrijke verbeteringen

5 reacties

Apple was een van de eerste grote bedrijven die Thunderbolt 3 omarmde. Misschien was het te vroeg, want de beslissing om alleen USB-C en Thunderbolt 3 op de MacBook Pro te ondersteunen kreeg veel kritiek. Toch is Thunderbolt de toekomst. Intel komt vandaag met twee belangrijke verbeteringen.

Nieuw: 8K en meer comptabiliteit

Hoewel je Thunderbolt 3 vooral aan Apple linkt, is het een technologie van Intel. De chipfabrikant heeft een nieuwe serie Thunderbolt 3-controllers aangekondigd met twee belangrijke verbeteringen. Allereerst is er ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en dat maakt het aansluiten van 8K-schermen mogelijk. De maximale resolutie is 7680 x 4320 pixels met 60 frames per seconde.

De tweede verbetering is de belangrijkste. Thunderbolt 3 wordt beperkt compatibel met USB-C. De twee standaarden gebruiken dezelfde connector, maar als je een Thunderbolt-apparaat op een USB-C-poort aansluit, gebeurt er niets. Fabrikanten van bijvoorbeeld hubs en schermen kunnen de nieuwe controllers gebruiken en een Thunderbolt-apparaat ook laten werken met een gewone USB-C-poort. De prestaties zullen niet zo goed zijn en de maximale resolutie is beperkt tot 4K in plaats van 8K, maar het werkt wel. Een belangrijke stap richting volledige compatibiliteit.

Thunderbolt 3 Hero
Klik/tap voor groter.

En andere fabrikanten?

Apple is nog steeds de enige fabrikant die al zijn laptops uitrust met Thunderbolt 3, maar dat lijkt langzaam te veranderen. Tijdens CES 2018 werden meerdere laptops, computers en schermen onthuld die met de nieuwste Thunderbolt-aansluiting werken. Intel heeft de licentie die voorheen nodig was om de snelle aansluiting te gebruiken onlangs afgeschaft en Windows 10 is volledig compatibel met Thunderbolt. Apple was misschien vroeg, maar heeft wel de juiste poort te pakken.

(Bron: Intel)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  joram

  Betekent dat ook dat er een firmware update komt voor bestaande apparaten met Thunderbolt 3, zoals de MacBooks uit 2016? Of is het geen software of firmware update, maar echt een hardwarematige aanpassing?

  Trouwens, Thunderbolt 3 wás toch al (deels) compatibel met USB-C 3.1? Er zijn genoeg USB-C adapters zoals die van Sharkoon of Satechi toch?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @joram In dit geval gaat het specifiek over apparaten die uitsluitend de Thunderbolt 3 standaard gebruiken voor gegevens overdracht, zoals bijvoorbeeld een Promise Pegasus3 raid unit, als je die op bijvoorbeeld een willekeurige windhoos computer aansluit met USB-C en die computer heeft geen ondersteuning voor Thunderbolt in de USB chipset, dan gaat het niet werken, het bericht van nu wijst er op dat Intel de eisen voor Thunderbolt 3 afzwakt en ook thunderbolt ondersteuning gaat toestaan in algemene USB chipsets..

 • Profielfoto
  cids

  Beetje knullig geschreven artikel… even zoeken op Wikipedia geeft al meer accurate info…

  Thunderbolt is the brand name of a hardware interface developed by Intel (in collaboration with Apple)

 • Profielfoto
  Jorik

  Betekent dat ook dat er een firmware update komt voor bestaande apparaten met Thunderbolt 3, zoals de MacBooks uit 2016?

  De Early 2016 12″ MacBook heeft geen Thunderbolt, wel USB-C.

 • Profielfoto
  bugboy

  Volgens mij hebben alleen de MacBook Pro laptops de beschikking over Thunderbolt 3. De MacBook Air en MacBook hebben toch helemaal geen Thunderbolt 3? Ik ben van mening dat Apple het helemaal niet zo omarmt, want anders hadden ze wel een dock of display gehad met fatsoenlijke TB3 functionaliteit. Zowel Dell als HP hebben een prima Thunderbolt 3 dock voor hun zakelijke lijn.

  Het is prima dat er op OMT met een wat roze Apple-bril wordt geschreven, maar het valt me tegenwoordig op dat er steeds meer fouten zijn. Sinds de andere drie OMT vaarwel hebben gezegd, vind ik het niveau erg omlaag gegaan. Allemaal tendentieus en ook vaak feitelijk onjuist.