Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 januari 2018

Thunderbolt 3 krijgt twee belangrijke verbeteringen

Apple was een van de eerste grote bedrijven die Thunderbolt 3 omarmde. Misschien was het te vroeg, want de beslissing om alleen USB-C en Thunderbolt 3 op de MacBook Pro te ondersteunen kreeg veel kritiek. Toch is Thunderbolt de toekomst. Intel komt vandaag met twee belangrijke verbeteringen.

Nieuw: 8K en meer comptabiliteit

Hoewel je Thunderbolt 3 vooral aan Apple linkt, is het een technologie van Intel. De chipfabrikant heeft een nieuwe serie Thunderbolt 3-controllers aangekondigd met twee belangrijke verbeteringen. Allereerst is er ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en dat maakt het aansluiten van 8K-schermen mogelijk. De maximale resolutie is 7680 x 4320 pixels met 60 frames per seconde.

De tweede verbetering is de belangrijkste. Thunderbolt 3 wordt beperkt compatibel met USB-C. De twee standaarden gebruiken dezelfde connector, maar als je een Thunderbolt-apparaat op een USB-C-poort aansluit, gebeurt er niets. Fabrikanten van bijvoorbeeld hubs en schermen kunnen de nieuwe controllers gebruiken en een Thunderbolt-apparaat ook laten werken met een gewone USB-C-poort. De prestaties zullen niet zo goed zijn en de maximale resolutie is beperkt tot 4K in plaats van 8K, maar het werkt wel. Een belangrijke stap richting volledige compatibiliteit.

Klik/tap voor groter.

En andere fabrikanten?

Apple is nog steeds de enige fabrikant die al zijn laptops uitrust met Thunderbolt 3, maar dat lijkt langzaam te veranderen. Tijdens CES 2018 werden meerdere laptops, computers en schermen onthuld die met de nieuwste Thunderbolt-aansluiting werken. Intel heeft de licentie die voorheen nodig was om de snelle aansluiting te gebruiken onlangs afgeschaft en Windows 10 is volledig compatibel met Thunderbolt. Apple was misschien vroeg, maar heeft wel de juiste poort te pakken.

(Bron: Intel)

Reageer op artikel:
Thunderbolt 3 krijgt twee belangrijke verbeteringen
Sluiten