Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 januari 2018

Spotify voor 1,6 miljard dollar aangeklaagd

Sinds de komst van Spotify is de muziekwereld niet meer wat het geweest is. Artiesten zijn daar niet altijd blij mee. Vooral de oude garde, die gewend was vele dollars en euros binnen te harken met de verkoop van albums vindt de inkomsten van Spotify maar peanuts.

Daardoor is niet alle muziek beschikbaar op Spotify. Althans, niet officieel. Er zijn echter een hoop nummers op de dienst te vinden waar geen duidelijke licentie voor is afgegeven. Daarom wordt er in de VS nu een rechtszaak aangespannen tegen de streamingdienst.

Geen licentie voor tienduizend nummers

Het is het muziekbedrijf Wixen Music Publishing die deze zaak aanspant. Wixen is verantwoordelijk voor de muziekrechten van een groot aantal artiesten. Het is daarbij zeer gevarieerd en gaat van Neil Young tot aan Zach de la Rocha. Wixen Music Publishing beweert dat de streamingdienst meer dan tienduizend nummers in zijn archief heeft staan, zonder dat daar een licentie voor is. En daar moet de muziekdienst nu volgens Wixen voor betalen.

Spotify-CEO Daniel EK – Klik/tap voor groter.

Schikking niet geaccepteerd

Spotify wilde eerder in deze zaak al 43 miljoen dollar aanbieden om zo voor compensatie te zorgen, maar dat is volgens Wixen Music Publishing dus niet genoeg. Als tegenweer stelt Spotify dat het betwijfelt dat Wixenhet recht heeft om voor vele artiesten op te komen. Daarnaast stelt de muziekdienst dat streamen niet hetzelfde is als distributie van muziek. De regels waar Wixen Music Publishing zich op baseert zouden niet van toepassing zijn.

De toekomst van Spotify

Mocht deze rechtszaak er op één of andere manier toe leiden dat Wixen Music Publishing in het gelijk wordt gesteld en het bedrag moet worden opgehoest, dan zou dat wel eens het einde van de muziekdienst kunnen betekenen. Ondanks dat het bedrijf miljarden aan omzet genereert, lukt het nog niet echt om winst te maken. Iets dat te maken heeft met de hoge kosten voor licenties. (Zie ook → Apple’s Jimmy Iovine voorspelt de ondergang van Spotify)

Reageer op artikel:
Spotify voor 1,6 miljard dollar aangeklaagd
Sluiten