Meer ruimte voor accu: smartphone-scherm wordt speaker

4 reacties

Eigenlijk zijn smartphones te klein. We willen een goede accuduur, camera en stellen hoge eisen aan het beeld en geluid. Om al die onderdelen in een handzaam toestel te laten passen, wordt miniaturisering toegepast of aansluitingen zoals de minijack geschrapt.

Met een onverwachte maar toch geniale oplossing is er straks nog meer ruimte voor een goede accu of camera. De Britse startup Redux heeft een scherm gemaakt dat ook geluid kan produceren.

Technologie is nu van Google

Google zag zijn kans en heeft Redux overgenomen. De start-up heeft een werkend multitouch-scherm dat geluid produceert. De oppervlakte van het scherm produceert trillingen, net als een luidspreker. De gebruiker kan het scherm gewoon aanraken zonder de kwaliteit van het geluid te beïnvloeden. Het scherm kan ook haptische feedback door trillingen nauwkeurig te positioneren. In onderstaande video zie je een demonstratie.

Ook Apple wil scherm als speaker

Redux is niet de enige fabrikant die van schermen speakers wil maken. LG toonde vorig jaar een vergelijkbare technologie voor in televisies. Sony levert al een TV waarbij geluid ook uit het scherm komt, namelijk de Bravia A1. Dat heeft nog wel wat beperkingen, zo komen alleen de hoge tonen uit het scherm. Voor de lage tonen is een woofer beschikbaar. Apple heeft deze technologie ook op het oog en enige tijd geleden een patent op een scherm dat geluid kan produceren aangevraagd.

Of en wanneer de technologie naar de iPhone komt is nog onbekend. Mogelijk zijn er nog een aantal beperkingen waar Apple omheen moet werken, zoals 3D Touch. Wel duidelijk is dat de smartphone van de toekomst door deze innovatie een stuk meer ruimte voor de accu kan hebben.

sonyA1 sound
De Sony A1-televisie past deze technologie al toe – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  In onderstaande video zie je een demonstratie.

  .
  Kijk, een scherm. En ik hoor geluid.

  Dat overal vandaan kan komen. .;)

 • Profielfoto
  Niels

  Die demo is met een tablet, vraag me echt af of deze technologie genoeg volume geeft op een scherm dat veel kleiner is.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Als ze dit kunnen doen is dat voor ons alleen maar goed! Ik hoop dat het hun lukt en dat we een mooi geluid krijgen. Meer plaats voor accu is uiteraard gewoon goed!

 • Profielfoto
  maconly

  Je kan de phone ook wat dikker maken