Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 januari 2018

Meer ruimte voor accu: smartphone-scherm wordt speaker

Eigenlijk zijn smartphones te klein. We willen een goede accuduur, camera en stellen hoge eisen aan het beeld en geluid. Om al die onderdelen in een handzaam toestel te laten passen, wordt miniaturisering toegepast of aansluitingen zoals de minijack geschrapt.

Met een onverwachte maar toch geniale oplossing is er straks nog meer ruimte voor een goede accu of camera. De Britse startup Redux heeft een scherm gemaakt dat ook geluid kan produceren.

Technologie is nu van Google

Google zag zijn kans en heeft Redux overgenomen. De start-up heeft een werkend multitouch-scherm dat geluid produceert. De oppervlakte van het scherm produceert trillingen, net als een luidspreker. De gebruiker kan het scherm gewoon aanraken zonder de kwaliteit van het geluid te beïnvloeden. Het scherm kan ook haptische feedback door trillingen nauwkeurig te positioneren. In onderstaande video zie je een demonstratie.

Ook Apple wil scherm als speaker

Redux is niet de enige fabrikant die van schermen speakers wil maken. LG toonde vorig jaar een vergelijkbare technologie voor in televisies. Sony levert al een TV waarbij geluid ook uit het scherm komt, namelijk de Bravia A1. Dat heeft nog wel wat beperkingen, zo komen alleen de hoge tonen uit het scherm. Voor de lage tonen is een woofer beschikbaar. Apple heeft deze technologie ook op het oog en enige tijd geleden een patent op een scherm dat geluid kan produceren aangevraagd.

Of en wanneer de technologie naar de iPhone komt is nog onbekend. Mogelijk zijn er nog een aantal beperkingen waar Apple omheen moet werken, zoals 3D Touch. Wel duidelijk is dat de smartphone van de toekomst door deze innovatie een stuk meer ruimte voor de accu kan hebben.

De Sony A1-televisie past deze technologie al toe – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Meer ruimte voor accu: smartphone-scherm wordt speaker
Sluiten