500 miljoen actieve gebruikers: Siri populairste virtuele assistent

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Als het over virtuele assistenten en slimme speakers gaat, hoor je vooral nieuws over Amazon Echo en Google Home. Tijdens CES 2018 leek iedereen wel een apparaat met Alexa of Google Assistant te maken. Maar vergis je niet: Siri is nog steeds de populairste virtuele assistent.

Apple heeft samen met de verkoopstart van de HomePod bekendgemaakt dat Siri op meer dan 500 miljoen apparaten actief gebruikt wordt. Dat is een forse stijging sinds WWDC 2017, want toen werd de virtuele assistent actief op 375 miljoen apparaten gebruikt.

Google Assistant en Amazon Alexa

Ter vergelijking: Google Assistant is beschikbaar op 400 miljoen apparaten, maar wordt niet actief op al deze apparaten gebruikt. Amazon geeft geen cijfers over het gebruik van Alexa, maar heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat een half miljard actieve gebruikers bereikt wordt. Apple zegt niet wat het verstaat onder ‘actief’ gebruik.

De komende maanden zal het gebruik van Apple’s virtuele assistent alleen maar stijgen, want de HomePod is vanaf 9 februari in een aantal landen de koop. De slimme speaker is -op enkele knoppen voor het afspelen van muziek na- afhankelijk van stembediening.

homepod
Siri staat centraal op de HomePod – Klik/tap voor groter.

Siri is niet het slimst

Hoewel Siri de populairste virtuele assistent is, laat de functionaliteit nog wel eens te wensen over. Ontwikkelaars kunnen alleen door middel van een iOS-app op Siri inhaken en de functionaliteit van de virtuele assistent verschilt per platform. Zo kan Siri op de Mac geen HomeKit-apparaten bedienen, terwijl dat op iOS wel mogelijk is.

Gebruikers van slimme speakers verwachten overigens niet heel veel van een virtuele assistent. Uit een recent onderzoek blijkt dat de meest uitgevoerde acties bestaan uit timers zitten, het weer checken, muziek afspelen en slimme apparaten bedienen. Taken die Siri in zijn huidige vorm prima uit kan voeren.

slimme speaker meest uitgevoerde taken
Wat doen mensen met hun slimme speaker? De 25 meest uitgevoerde taken – Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Yep. Klein detail: ‘Okay Google’ (niet de Assistant dus) werkt al minstens net zo goed als Siri. En is op een oneindig aantal apparaten actief.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  “visuele assistent”

  Dat zal wel een virtuele assistent zijn.

  (Ook niet heel handig dat ik mijn reactie hier dan weer NIET kan bewerken.)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Typo hersteld. Bedankt voor het melden! Reacties onder artikelen kunnen bewerken staat op de lijst om te implementeren.

 • Profielfoto
  sciletto

  Het is dat ik niks met Google heb maar ik vind de lichtjes wel erg leuk op de speaker.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Die stijging komt waarschijnlijk voor rekening van het ‘bedienen’ van de AirPods.  😉

 • Profielfoto
  smacdab

  mijn kleinkinderen van 4, 6, 8 jr ‘we hebben het helemaal met je gehad, doei’. Siri: ‘na alles wat ik voor je heb gedaan?’ Stelden vragen als ‘welke kleur heeft mijn dekbed’ en antwoord was een waslijst met hoteladressen. Siri is dom is de conclusie.

 • Profielfoto
  smacdab

  SJ zou het gevalletje ook nog wat audiofiele eigenschappen toedichten. Apple music.

   

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Ik gebruik Siri wel regelmatig, maar verder dan een timer zetten, iemand bellen of muziek opzetten gaat het hier verder ook niet. Vervolgens word je eigenlijk nog gedwongen een keuze te maken tussen die laatste 2, want muziek opzetten met NL Siri of iemand bellen met de Engelse versie is zachtst gezegd nogal een uitdaging 😅
  Aangezien ik in de auto altijd muziek luister en vrijwel nooit bel was die keuze dus snel gemaakt. En dan nog moet ik vaak met creatieve woordspelingen komen om het juiste nummer afgespeeld te krijgen.