Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 24 januari 2018
Leestijd: 2 minuten

500 miljoen actieve gebruikers: Siri populairste virtuele assistent

Als het over virtuele assistenten en slimme speakers gaat, hoor je vooral nieuws over Amazon Echo en Google Home. Tijdens CES 2018 leek iedereen wel een apparaat met Alexa of Google Assistant te maken. Maar vergis je niet: Siri is nog steeds de populairste virtuele assistent.

Apple heeft samen met de verkoopstart van de HomePod bekendgemaakt dat Siri op meer dan 500 miljoen apparaten actief gebruikt wordt. Dat is een forse stijging sinds WWDC 2017, want toen werd de virtuele assistent actief op 375 miljoen apparaten gebruikt.

Google Assistant en Amazon Alexa

Ter vergelijking: Google Assistant is beschikbaar op 400 miljoen apparaten, maar wordt niet actief op al deze apparaten gebruikt. Amazon geeft geen cijfers over het gebruik van Alexa, maar heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat een half miljard actieve gebruikers bereikt wordt. Apple zegt niet wat het verstaat onder ‘actief’ gebruik.

De komende maanden zal het gebruik van Apple’s virtuele assistent alleen maar stijgen, want de HomePod is vanaf 9 februari in een aantal landen de koop. De slimme speaker is -op enkele knoppen voor het afspelen van muziek na- afhankelijk van stembediening.

Siri staat centraal op de HomePod – Klik/tap voor groter.

Siri is niet het slimst

Hoewel Siri de populairste virtuele assistent is, laat de functionaliteit nog wel eens te wensen over. Ontwikkelaars kunnen alleen door middel van een iOS-app op Siri inhaken en de functionaliteit van de virtuele assistent verschilt per platform. Zo kan Siri op de Mac geen HomeKit-apparaten bedienen, terwijl dat op iOS wel mogelijk is.

Gebruikers van slimme speakers verwachten overigens niet heel veel van een virtuele assistent. Uit een recent onderzoek blijkt dat de meest uitgevoerde acties bestaan uit timers zitten, het weer checken, muziek afspelen en slimme apparaten bedienen. Taken die Siri in zijn huidige vorm prima uit kan voeren.

Wat doen mensen met hun slimme speaker? De 25 meest uitgevoerde taken – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
500 miljoen actieve gebruikers: Siri populairste virtuele assistent
Sluiten