Real-time samenwerken nu mogelijk in Office voor Mac

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Microsoft heeft een grote update voor Office voor Mac 2016 vrijgegeven. Het versienummer 16.9 zegt vrij weinig, maar de nieuwigheden zijn interessant. Het grote nieuws is de introductie van tools voor real-time samenwerken in Word, PowerPoint en Excel.

De auteur van een document kan het delen met andere gebruikers en de wijzigingen worden gesynchroniseerd. Is er een fout gemaakt? Geen paniek! Je hebt op ieder moment toegang tot de geschiedenis met wijzigingen.

Opslaan in OneDrive of SharePoint verplicht

Om samen aan een document te werken dien je het eerst op te slaan in OneDrive of SharePoint. Vervolgens kun je vanaf je Mac met de Delen-knop bovenaan mensen uitnodigen. Een gedeeld document kan op ieder platform bewerkt worden, dus Windows-gebruikers kunnen met Mac-gebruikers samenwerken en iemand met een Chromebook kan via de browser meedoen.

Office Mac 2016 Delen voorbeeld
Klik/tap voor groter.

Meer vernieuwingen in Office voor Mac versie 16.9

Naast real-time samenwerken is PowerPoint uitgebreid met een visuele laser pointer. Je kunt gewoon je muis gebruiken en die zal als laserpointer op het scherm verschijnen. Daarnaast is het mogelijk om audio- en videofragmenten in de presentatie in te korten met de nieuwe trim tool.

In Excel zijn allerlei nieuwe grafieken toegevoegd en forumletijgers kunnen aan de slag met de nieuwe functies IFS en SWITCH. Ook ondersteunt Excel nu multi-threaded berekeningen, waardoor je grote hoeveelheden data snel kunt verwerken.

In Outlook voor Mac is het nu mogelijk om Google Agenda en Contacten te gebruiken. Microsoft heeft ook aan gebruikers met een trackpad gedaan, want je kunt nu vegen om berichten te verwijderen of archiveren.

Gebruikers van Office voor Mac 2016 kunnen de update installeren via het menu Help → Controleren op updates.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Nu nog de functie in Outlook: ‘empty trash on quit’.

 • Profielfoto
  Night

  Ik denk dat teveel mensen de prullenbak nog steeds gebruiken als aparte opslagmap van mailtjes die ze niet meer willen zien, maar ook niet weg willen gooien.

 • Profielfoto
  Absrnd

  over de nieuwe layout,

  leuk zo’n Engadget.com kopie/clone, maar het is vreselijk irritant dat zo’n wit tekst vlak door de afbeelding staat, ook omdat jullie, net zoals Engadget, totaal niet de afbeelding aanpassen, passend aan dat witte vlak.

  Doe er wat mee…please:)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Absrnd op 19 januari 2018 00:15

  over de nieuwe layout,

  leuk zo’n Engadget.com kopie/clone, maar het is vreselijk irritant dat zo’n wit tekst vlak door de afbeelding staat, ook omdat jullie, net zoals Engadget, totaal niet de afbeelding aanpassen, passend aan dat witte vlak.

  Doe er wat mee…please:)

  Heb er vandaag de hele dag op gelet en bijpassende afbeeldingen gezocht, Maar bij deze kwam het niet anders uit. En dat is juist het artikel dat het langst bovenaan blijft… zal je altijd zien:p

 • Profielfoto
  monty python

  Hopelijk vooral een aanzienlijke verbetering van Excel want dat is voor power users een waar drama. Nooit met zo’n onstabiele en slechte versie gewerkt.

 • Profielfoto
  monty python

  monty python op 19 januari 2018 13:24
  Hopelijk vooral een aanzienlijke verbetering van Excel want dat is voor power users een waar drama. Nooit met zo’n onstabiele en slechte versie gewerkt.

  En zowaar is het nog zover ook ! Op eerste zicht enorme verbetering voor wie veel met grote bestanden, data en draaitabellen werkt. Grootste vervelende bugs lijken ook weg. Ook visual basic is back (versie 2011), mijn dag is goed !

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik ben nooit fan geweest van abonnementen voor software. Daarom kocht ik tot voor kort gewoon mijn Office als stand-alone versie. Niet alle voordelen van de 365 oplossing, maar wel een stuk goedkoper.

  Alleen zitten we tegenwoordig met 2 Mac’s en nog eens zoveel Windows pc’s hier thuis, en dan is het werkelijk bedroevend dat ik én een Windows-versie én een Mac-versie moet aanschaffen. Er zou in dat opzicht een systeem moeten komen dat je een “key” koopt voor pakket X of Y en dat die key gewoon dubbel te gebruiken valt. Een beetje zoals de SERIALs die je op steam koopt voor je games. Sommige van die games zijn gewoon universeel en met dezelfde code kan ik het spel op mijn Mac spelen en op mijn PC.

  Die abonnementsdiensten hebben dat (dacht ik) wél, maar ik ga geen 99 euro/jaar betalen voor huis-, tuin- en keukendocumentverwerking. Opensource-alternatieven zijn er altijd, maar die zijn niet altijd even fijn in gebruik, is mijn ervaring. Nu goed, dat is misschien sinds de laatste keer dat ik LibreOffice (of was het nu OpenOffice) heb geïnstalleerd en dat is eerlijk gezegd ook alweer een aantal jaar geleden.

 • Profielfoto
  monty python

  Na een paar weken is de teleurstelling volop terug. Er zijn een aantal verbeteringen (oa VBA) maar heel wat zaken zijn terug slechter. Excel is zo mogelijk nog meer buggy dan voorheen. Onbegrijpelijk dat men hier mee wegkomt.