Probleem Chromecast legt wifi-netwerken lam

11 reacties

Heb je een Chromecast, Google Home of televisie met Cast-functionaliteit en is je Wi-Fi-netwerk de laatste tijd niet vooruit te branden? Dan is Google de schuldige. Een fout in het Cast-protocol van de zoekgigant legt wifi-netwerken lam.

Dat heeft een alerte gebruiker van het productforum van Google ontdekt. De Chromecast en Google Home versturen normaal gezien iedere 20 seconden een pakketje om de verbinding te checken, maar door een fout worden soms honderdduizenden pakketten verzonden.

Chromecast veroorzaakt packet flood

Dit overspoelt netwerken met Multicast DNS pakketjes die het normale netwerkverkeer in de weg zitten. Het lijkt te gebeuren wanneer een Chromecast-apparaat in slaapstand staat. Hoe langer je het apparaat niet gebruikt, hoe meer pakketjes verzonden worden. Zo ontstaat een Packet Flood die in sommige gevallen het hele netwerk onbruikbaar maakt.

wifirouter-16x9
Klik/tap voor groter.

Google heeft nog niet gereageerd, maar een aantal routerfabrikanten is begonnen met het uitrollen van firmware-updates. Deze updates filteren de overbodige Cast-pakketjes zodat je netwerk bereikbaar blijft. Op moment van schrijven hebben Linksys, Netgear, TP-Link en Synology updates uitgebracht die de Google-apparaten in toom houden. Apple heeft nog geen update voor de AirPort uitgebracht.

Nog geen oplossing van Google

Eigenlijk is dit ook niet de verantwoordelijkheid van je routerfabrikant. We verwachten dat Google snel van zich laat horen en een update pusht. In de tussentijd kun je ook je Chromecast, Google Home of Android TV van het netwerk halen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, geen last van met de Chromecast Ultra.

 • Profielfoto
  Groentenboer
 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Is het nu chomecast of chromecast ?:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geen van beide. Het is Chromecast.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En ChromeCast als het echt een geweldig product was geweest.

 • Profielfoto
  polansky

  Lekker overdreven verhaal weer zeg!
  Heel genuanceerd ook!!!

  Overigens werkelijk totaal nergens last van, maar dat terzijde.

  Houdt toch eens op met dat kinderachtige bashen van andere producten. Apple is ook niet altijd zo geweldig, maar dat wordt hier graag onder het tapijt geschoven.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  haha it’s what we do…everything else is useless

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De Apple Time Capsule en Google Chromecast Ultra hangen hier in hetzelfde netwerk en op 30 centimeter van elkaar.

  En ze vinden elkaar best lief, want allebei doen ze het uitstekend.

  …maar door een fout worden soms honderdduizenden pakketten verzonden…

  .
  Het zal vooral het soms zijn wat hier van belang is.

 • Profielfoto
  Night

  Ik ook niet met het oude(re) type.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Volgens mij zit het artikel ernaast. Het zijn niet de Cast-capable apparaten die het probleem veroorzaken maar Android-apparaten die het netwerk flooden om op zoek te gaan naar die apparaten. Als je alleen iOS-apparaten gebruikt moet je dus nergens last van hebben.