Photoshop: personen selecteren nu fluitje van een cent

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Photoshop black friday deal aanbieding

Adobe Photoshop CC heeft een update gehad die je een hoop werkt gaat besparen. De nieuwe functie Select Subject laat je met één klik personen, objecten of dieren in een afbeelding selecteren. Adobe gebruikt kunstmatige intelligentie om voor- en achtergrond van elkaar te onderscheiden.

Onder de naam Sensei werkt Adobe aan functies die machine learning gebruiken. Het softwarebedrijf pakt het lekker praktisch aan. Eerder werd bijvoorbeeld al het automatisch geven van namen aan lagen geïmplementeerd.

Minder handmatig selecteren

Voorheen was het automatisch en nauwkeurig selecteren van objecten alleen mogelijk met plug-ins zoals Akvis SmartMask en Fluid Mask. Wie die niet had, moest de pen-tool of lasso gebruiken en dat is veel klikwerk. Nu hoef je zelf geen ruwe selectie te maken, dat doet Photoshop voor je.

photoshop mac Select Subject screenshots
Klik/tap voor groter.

Naast de automatische selectie is het natuurlijk mogelijk om verfijningen toe te passen. Je kunt hier de bekende selectiegereedschappen van Photoshop voor gebruiken. De functie is te vinden onder het menu Select en dan Subject.

Ook bugs opgelost

Naast Select Subject werkt Photoshop nu ook beter samen met Adobe XD. Bij het importeren van SVG-bestanden uit Adobe XD worden nu alle stijlen en effecten gekopieerd. Eerst werd alleen het eerste effect overgenomen. Daarnaast is een irritante bug die het onmogelijk maakte om sneltoetsen in het dialoogvenster voor Exports te gebruiken opgelost. Je kunt nu dus gewoon weer bestandsnamen kopiëren en plakken.

De nieuwe functies en bugfixes zitten in Photoshop 19.1. Deze update kan vanaf nu door alle Creative Cloud-abonnees worden gedownload.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een irritante bug die het onmogelijk maakte om in het dialoogvenster voor Exports … … is opgelost.

  Daar mist wat?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nog even en iedereen kan zijn/haar leven in twee of drie keer klikken kleurrijker maken. Maar goed dan zal je vast wel weer zien dat dit soort frikandellen hun Mac vol Malware hebben zitten tijdens het installeren van dit soort software.

   

 • Profielfoto
  computer space

  Bovenstaande voorbeelden zijn niet heel veel nauwkeuriger dan een grove lassoselectie.

 • Profielfoto
  Night

  Goed werk blijft altijd mensenwerk. Ik zie dan ook nauwelijks voordelen.

 • Profielfoto
  eugy

  Ik heb er even mee zitten spelen en kan zeggen dat het verbluffend goed werkt! Misschien wel beter dan dat je het handmatig doet, althans met de afbeeldingen die ik heb gebruikt. Het is absoluut een goede functie.

 • Profielfoto
  Bman

  “Wie die niet had, moest de pen-tool of lasso gebruiken en dat is veel klikwerk.” De meesten gebruiken de quick selection tool.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Een goede selectie van bv personen en haar, dat is en blijft manueel werk hoor, maar als snelle beginselectie is het wel handig

 • Profielfoto
  Maikelw

  Night op 24 januari 2018 20:21
  Goed werk blijft altijd mensenwerk. Ik zie dan ook nauwelijks voordelen.

  Als ik de voorbeelden zie, zie ik die inderdaad ook niet. Wat is het verschil met de toverstaf? Ik bedoel, het scheelt wellicht 6 klikken maar daar kan ik ook niet echt wakker van liggen…

 • Profielfoto
  koen

  Objecten selecteren, en dan op een andere achtergrond plakken. Doet me denken aan MySpace. Lachûh!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Shmoo op 24 januari 2018 19:56
  Nog even en iedereen kan zijn/haar leven in twee of drie keer klikken kleurrijker maken. Maar goed dan zal je vast wel weer zien dat dit soort frikandellen hun Mac vol Malware hebben zitten tijdens het installeren van dit soort software.

   

  Mmm, frikandellen… Njam njam:P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er gaat toch wel heel veel niet goed daar volgens mij.

 • Profielfoto
  knekkie

  De leukste updates (naast deze mac updates) zitten in de Windows 10 versie.
  Touch en surface dail gerelateerde features.

 • Profielfoto
  polansky

  Een nauwkeurige selectie met de nieuwe ‘select’ tool?

  Niet echt, maar het scheelt je wel tijd.