Apple werkt aan nieuwe functies voor ouderlijk toezicht

9 reacties

De iPhone, iPad en Mac hebben al veel functies voor ouderlijk toezicht, maar Apple gaat ze uitbreiden om kinderen beter tegen excessief smartphonegebruik te beschermen. Vorige week kreeg het bedrijf felle kritiek van twee aandeelhouders. Ze zijn van mening dat Apple niet genoeg doet om het smartphonegebruik in toom te houden.

Activistische aandeelhouders dwingen verandering af

De belofte van Apple is een reactie op een open brief van twee activistische aandeelhouders. Ze bezitten samen voor twee miljard aandelen en riepen Apple op om iets aan de groeiende smartphone-verslaving bij kinderen te doen. In een persbericht zegt de iPhone-maker er gehoor aan te geven. 

Op iOS is het al mogelijk om beperkingen aan het gebruik op te leggen. Het gaat dan vooral om het uitschakelen van functies zoals de App Store, Camera en het doen van in-app-aankopen. De aandeelhouders willen dat Apple ook tijdslimieten inbouwt. Dit is op de Mac wel mogelijk, maar op iOS vreemd genoeg niet. Dat gaat nu veranderen.

ouderlijk toezicht 001
Ouderlijk toezicht / beperkingen op iOS – Klik/tap voor groter.

Overmatig smartphonegebruik slecht voor kinderen

In de open brief betogen de aandeelhouders dat het belangrijk is om het smartphonegebruik van kinderen aan banden te leggen. Hun hersensen ontwikkelen zich namelijk nog. Bij tieners is een sterk negatieve correlatie te zien tussen smartphonegebruik en geluk. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse hoogleraar Jean Twenge zijn jongeren die hun smartphone vaker gebruiken ongelukkiger.

Het is niet de eerste keer dat Apple door aandeelhouders op de vingers wordt getikt. In het verleden werden onder druk van activistische aandeelhouders ook in-app-aankopen door kinderen aan banden gelegd. Ook kregen ouders de kosten die kinderen buiten hun weten om hadden gemaakt terugbetaald.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Reeds…

 • Profielfoto
  imathijs

  Goed ding. Het is nog vrij onduidelijk wat de psychologische/sociale gevolgen zijn van ‘onbeperkt’ smartphone gebruik bij kinderen/jeugd. Maar heel goed kan het niet zijn lijkt me.

  De jeugd wordt volgens mij ook ongelukkig door social media, waar ze keer op keer beïnvloed worden door mensen ‘die het allemaal zo goed hebben en schitterende dingen meemaken’. Tegenslagen horen bij het leven…

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Echt belachelijk voor woorden. Ouders van tegenwoordig nemen blijkbaar zelf niet meer de verantwoordelijkheid. Het is gewoon de taak van de ouders en bedrijven kunnen er eventueel in ondersteunen. Maar dan is de ouder toch wel gefaald als dat nodig is. Vroeger mocht je ook niet hele dagen voor de TV zitten. Daarnaast moet je kinderen ook geen smartphone of tablet geven. Maar dat ze het alleen mogen gebruiken als het echt nodig is.

 • Profielfoto
  Festen

  Bij tieners is een sterk negatieve correlatie te zien tussen smartphonegebruik en geluk.

  In de statistiek betekent een correlatie lang niet altijd een causaliteit.

  Meisjes gebruiken gemiddeld vaker smartphones dan jongens, tegelijk komen depressies bij tienermeisjes vaker voor dan bij jongens – ook al ver voor de smartphonetijd. Je kan dan oppervlakkig concluderen: smartphone = depressie, maar het kan dus net zo goed aan iets heel anders liggen.

 • Profielfoto
  imar

  Echt belachelijk voor woorden. Ouders van tegenwoordig nemen blijkbaar zelf niet meer de verantwoordelijkheid.

  Grotendeels ben ik het eens met Cest Mac maar het is niet iedereen gegeven om (van jongs af aan!) streng te zijn in de opvoeding met betrekking op dit soort dingen. Hoe lastig is het om zelf ook niet de hele tijd op je iPhone te zitten terwijl de kleintjes vertelt dat ze dat niet de hele tijd moeten doen:lol:

  Dit gezegd hebbende is een tijdslimiet wel erg handig als je eenmaal op een punt komt dat de kiddo’s langzaamaan wat eigen zelfstandigheid moeten gaan ontwikkelen.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  @Festen, nog oppervlakkiger: van smartphonegebruik word je een meisje.

 • Profielfoto
  gbruit

  Bij de introductie van de stoomtrein kwamen er veel trein-gerelateerde aandoeningen voor, vergelijkbaar met de ‘muisarm’ en ‘joystick’ duim.

  Dan nog even een positief geluid: dankzij ipod en youtube spreekt en verstaat mijn zoon (6 jaar) uitstekend engels (eigenlijk amerikaans). Weet hij de namen van dinosaurussen behalve in het nederlands ook in het engels en frans. ‘Verslindt’ de filmpjes van Jonathan Birds Blue World en Coyote Peterson (aanraders). En ja, net als zijn ouders soms wel eens te vaak. :/

 • Profielfoto
  gbruit

  Poll:
  wij gebruiken geen ouderlijk toezicht van Apple want onze kinderen hebben al ouders.:nerd:

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Poll:
  wij gebruiken geen ouderlijk toezicht van Apple want onze kinderen hebben al ouders.:nerd:

  Wacht tot ze puberen. Dan gaat er een wereld open van hoe hun wereld dankzij de schermpjes verkleint. Ouders van kinderen zijn, dat geeft de nodige kopzorgen, maar ouders van pubers… die vind je tegenwoordig niet gemakkelijk. Meestal beginnen zo’n ouders als tegenreactie zelf te puberen.