Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 9 januari 2018

Apple werkt aan nieuwe functies voor ouderlijk toezicht

De iPhone, iPad en Mac hebben al veel functies voor ouderlijk toezicht, maar Apple gaat ze uitbreiden om kinderen beter tegen excessief smartphonegebruik te beschermen. Vorige week kreeg het bedrijf felle kritiek van twee aandeelhouders. Ze zijn van mening dat Apple niet genoeg doet om het smartphonegebruik in toom te houden.

Activistische aandeelhouders dwingen verandering af

De belofte van Apple is een reactie op een open brief van twee activistische aandeelhouders. Ze bezitten samen voor twee miljard aandelen en riepen Apple op om iets aan de groeiende smartphone-verslaving bij kinderen te doen. In een persbericht zegt de iPhone-maker er gehoor aan te geven. 

Op iOS is het al mogelijk om beperkingen aan het gebruik op te leggen. Het gaat dan vooral om het uitschakelen van functies zoals de App Store, Camera en het doen van in-app-aankopen. De aandeelhouders willen dat Apple ook tijdslimieten inbouwt. Dit is op de Mac wel mogelijk, maar op iOS vreemd genoeg niet. Dat gaat nu veranderen.

Ouderlijk toezicht / beperkingen op iOS – Klik/tap voor groter.

Overmatig smartphonegebruik slecht voor kinderen

In de open brief betogen de aandeelhouders dat het belangrijk is om het smartphonegebruik van kinderen aan banden te leggen. Hun hersensen ontwikkelen zich namelijk nog. Bij tieners is een sterk negatieve correlatie te zien tussen smartphonegebruik en geluk. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse hoogleraar Jean Twenge zijn jongeren die hun smartphone vaker gebruiken ongelukkiger.

Het is niet de eerste keer dat Apple door aandeelhouders op de vingers wordt getikt. In het verleden werden onder druk van activistische aandeelhouders ook in-app-aankopen door kinderen aan banden gelegd. Ook kregen ouders de kosten die kinderen buiten hun weten om hadden gemaakt terugbetaald.

Reageer op artikel:
Apple werkt aan nieuwe functies voor ouderlijk toezicht
Sluiten