Netflix groeit als kool, maar vreest Apple

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Netflix heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. Het laatste kwartaal van 2017 was met 8,33 miljoen nieuwe abonnees het meest succesvolle kwartaal ooit. Toch waarschuwt CEO Reed Hastings voor toenemende concurrentie. Onder andere van Apple.

Wie het Apple-nieuws de afgelopen tijd gevolgd heeft, weet dat de iPhone-maker aan een Netflix-concurrent werkt. Het bestaan van zes originele series is uitgelekt en dat worden er bijna wekelijks meer. Apple’s dienst gaat mogelijk Apple Video heten.

Apple is concurrent, Disney niet

Netflix verwacht dat Apple zijn originele series gaat bundelen met Apple Music of iOS en noemt het bedrijf uit Cupertino specifiek als concurrent. Ook Amazon timmert aan de weg met eigen series en wordt door Hastings als belangrijke concurrent gezien, maar Disney niet.

Disney nam onlangs 21st Century Fox over en bouwt aan een eigen streamingdienst, maar Netflix ziet het vooral als niche-speler. “De markt voor entertainment is enorm en meerdere diensten kunnen succes hebben. Bovendien zijn diensten vaak complementair gezien hun unieke content. Disney heeft fantastische franchises en ik ga me zeker abonneren op hun dienst, maar we kunnen prima naast elkaar bestaan”, aldus CEO Hastings.

Reed Hastings Netflix 001
Netflix-CEO Reed Hastings – Klik/tap voor groter.

#metoo kost Netflix 39 miljoen dollar

Netflix heeft nu wereldwijd 117,6 miljoen abonnees en met 8,3 miljoen nieuwe klanten in het laatste kwartaal van 2017 heeft Netflix voorlopig een ruime voorsprong op Apple, Amazon en Disney.

Toch was er ook een smetje op het verder fantastische kwartaal. De dienst heeft namelijk 39 miljoen dollar moeten afschrijven omdat shows werden gecanceld of vertraagd door seksschandalen. De hashtag #metoo koste onder andere House of Cards-ster Kevin Spacey de kop. Hij werd uit de serie gehaald en de opnames lagen door zijn vertrek lang stil.

Apple heeft juist iemand van het House of Cards-team binnengehaald. Het gaat om schrijver en producer Jay Carson, die naar verluidt een serie over ochtendshows gaat maken.

Kevin Spacey
House of Cards-ster Kevin Spacey – Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Antaeus

  Ik moet het eerst zien, voorlopig blijf ik lekker bij Netflix!

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind Netflix echt super maar ik kijk tegenwoordig toch ook veel naar Videoland en Primevideo. Amazon is ook echt goed bezig. Wat ik namelijk echt super vet aan de primevideo on web vind is dat je kan zien welke acteurs er in de scene spelen. Je hebt wel eens van die herkennings momenten die je niet kan plaatsen bij een acteur en met deze functie is het zo opgelost:)

  Voor de rest snap ik dat ze Apple als concurrent zien want Apple heeft gewoon een bak met cash waardoor je heel veel kan kopen in filmland en hebben ze een stap voor door iTunes.

  Wat wel duidelijk wordt in dit verhaal is dat Netflix en Disney afspraken met elkaar hebben gemaakt.

 • Profielfoto
  computer space

  Heel simpel: meer aanbieden dan Netflix en Netflix is weg. Die hebben zo’n belabberd aanbod…. Ik heb 50 Blu-Rays in de kast, afgelopen 2 jaar gekocht, en daarvan staan er 6 op Netflix. Als ik voor al die films 3-4 verschillende maandabo’s moet afsluiten ben ik veel meer kwijt dan op fysieke dragers.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Wie kijkt er nou nog films op Netflix???

 • Profielfoto
  n0sTRa

  Tjah, meeste Netflix original series vind ik toch ook maar van belabberde kwaliteit.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Als er maar één serie met name genoemd wordt als grote winstveroorzaker (stranger things) zou ik mij als aanbieder zorgen gaan maken. Het gaat om het totale vuurwerkpakket, niet alleen de Chinese rol met eindknal.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tja, Disney op zich heeft zichzelf al in de voet geschoten omdat ze niet mee wilden doen met de prijsaanpassingen, nee, ze wilden het duurder maken (blu-ray vs UHD) in de iTunes store. En dus Disney gaat zo een beetje een eigen streamingsdienst aanbieden nu. Ik vraag mij af hoe dat allemaal gaat aflopen met al die abonnementen… :-S