Nederlandse scholen starten met Apple’s programmeercursus

Door: Raymon Mens - 4 reacties

“Iedereen kan programmeren!” Dat is de naam van de programmeercursus die Apple sinds vandaag aan 70 technische opleidingen in Europa aanbiedt. Apple heeft dit programma opgezet om ervoor te zorgen dat iedereen kan leren hoe je apps bouwt met Swift. In Nederland doen twee scholen mee.

Programmeercursus is misschien een beetje oneerbiedig. Het programma duurt namelijk een jaar en is gemaakt door een team van Apple engineers en docenten. De lessen zijn zo opgezet dat alle middelbareschoolleerlingen en studenten kunnen leren programmeren en apps ontwerpen, ongeacht hun niveau of achtergrond.

Nederlandse start in Haarlem, Arnhem en Nijmegen

In Nederland start het Ichthus Lyceum in Driehuis (een dorp in de buurt van Haarlem) met Apple’s programmeercursus. Naast deze middelbare school gaat ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) het programma aanbieden. De HAN versnelt het programma. Het duurt één semester en is alleen voor vierdejaarsstudenten toegankelijk. Ook is een MacBook verplicht om deel te kunnen nemen.

Klik/tap voor groter.

Naast deze twee Nederlandse scholen, starten ook scholen en universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken met het programma dat zich helemaal richt op Apple’s eigen programmeertaal Swift.

Zelf leren programmeren?

Wil je zelf leren programmeren, maar zit je niet meer op school of niet op een school die dit programma aanbiedt? Dat maakt niet uit, want je kunt ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met Swift Playgrounds op een iPad. Apple heeft deze app gemaakt als toegankelijke manier om Swift te leren. De vormgeving is wat kinderlijk, maar ook volwassenen kunnen met de app aan de slag. Als aanvulling kun je deze korte video-introductie op iTunes U bekijken.

Als je al wat verder bent met programmeren en bijvoorbeeld al bedreven bent in Java of PHP, kijk dan eens naar de gratis cursus Swift die Stanford op iTunes U aanbiedt.

Swift Playgrounds
Swift Playgrounds op de iPad – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  verskure

  Deze cursus is veruit de beste die er op dit moment is:

  https://designcode.io

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is allemaal gebaseerd op iOS appjes maken, daar heb je niets aan, tenzij je voor de rest van je leven van subsidies, bijbaantjes en de bijstand wilt leven. De kans dat je kunt leven van een iOS app is zo fucking klein en het aantal mensen die dat wil kunnen zijn meer marketing mensen dan developers.

  Je moet fatsoenlijke cursussen zien te vinden die over macOS (Swift) gaan, dan kun je tenminste iets verdienen. 30 – 50,- betalen mensen makkelijk voor een goede Mac app en dat volledige bedrag gaat naar de developer, die ook al het werk heeft gedaan.

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  @Shmoo

  Het is allemaal wat moeilijk te volgen. Waarom zou makkelijker geld verdienen met een applicatie voor de Mac? Eerlijk gezegd lijkt het me nog moeilijker om een zinvolle applicatie te maken/verzinnen voor de mac dan voor iOS. Daarnaast is de gebruikersgroep van iOS veel groter en uiteenlopender wat betreft leeftijd, interessen, etc.

  Die app die volgens jou 30 tot 50 euro gaat opleveren verkoop je hoe? Via een eigen verkoopkanaal? Dan wens ik je helemaal sterkte met de verkoop.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Jammer dat het dan weer alleen voor een iPad is.

  Programeren doe je mijn inziens niet op een tablet, maar op een laptop of computer….