Advanced Mobile Location: Meldkamer 112 wordt compatibel met iOS 11.3

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Meldkamer 112 16x9

De Nederlandse overheid gaat moderniseren. De meldkamer van 112 wordt nog dit najaar bereikbaar via een app en zal daarnaast Advanced Mobile Location ondersteunen. Dit is een nieuwe functie voor locatiebepaling die ook in iOS 11.3 zit.

Advanced Mobile Location (AML) zorgt ervoor dat je locatie wordt meegestuurd bij een telefoontje naar 112. De iPhone ondersteunt het vanaf iOS 11.3, maar Apple is laat. Android ondersteunt dit namelijk al vanaf versie 2.3 uit 2010.

Advanced Mobile Location

Met AML kan de locatie van een beller tot 30 meter nauwkeurig worden gemeld. Nu is het alleen mogelijk om de locatie aan de hand van de zendmast uit te lezen. Dat is niet erg nauwkeurig en bemoeilijkt het werk van de hulpdiensten. De verandering werd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend gemaakt in een kamerbrief. De modernisering is een verplichting vanuit de Europese Unie. Alle EU-landen dienen in 2019 verplicht de locatie mee te geven bij telefoontjes naar de hulpdiensten.

Advanced Mobile Location 112
Klik/tap voor groter

Ook smartphone-app in ontwikkeling

Naast AML is er ook een smartphone-app voor contact met de hulpdiensten in ontwikkeling. Een betaversie moet nog dit najaar beschikbaar zijn, maar verdere details zijn schaars. Welke functionaliteit de app krijgt en voor welke platforms deze beschikbaar komt is nog onduidelijk.

Meer iOS 11.3

iOS 11.3 bevat nog veel meer nieuwe functies. Meer lezen over deze nieuwe iOS-release? Check al onze artikelen in het dossier.

Tweakers

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Het werd een keer tijd. Nederland pocht altijd qua technologie voorop te lopen en het heeft 11 versies van iOS moeten duren voordat je ze de gaten hadden dat die functionaliteit tóch wel handig zou kunnen zijn…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Night, wat…? In iOS 11.2.5 is de functie gewoon nog niet aanwezig, wat heeft Nederland daar mee te maken?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Een app voor 112? Ik weet niet of ze dat moeten willen…

 • Profielfoto
  html-junky

  Lezen is erg moeilijk voor sommigen zo te lezen..

  Goede zaak dat deze functionaliteit gebruikt gaat worden, bijv voor als je in een bosgebied zit of niet weet waar je bent, daarnaast kan je in zulke stress zitten door de extreme situatie dat je vergeet te vertellen waar je bent

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik wil helemaal niet dat 112 wordt gebeld als ik op locatie kom. Ik wil juist dat niemand 112 kan bellen als ik er ben!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Leuk om te zien hoe AML werkt; er wordt tijdens je gesprek met 112 gewoon een SMS gezonden met een aantal parameters. LOnLat, geschatte foutmarge, je 06-nr en nog een aantal zaken.
  Bij binnenkomst van dat bericht kan de 112-dienst dat bericht en het gesprek relateren. Eigenlijk mega simpel.

 • Profielfoto
  Night

  Wat ik bedoelde te zeggen dat – los van ALM – locatiebepaling al veel eerder mogelijk was (denk bv. aan de GPS voor navigatie). Wat zou er makkelijker zijn om die info vanuit een app door te kunnen sturen?

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  @Night. Omdat het gelukkig voor geen enkele app is toegestaan ivm je privacy om je gps-locatie op de achtergrond door te sturen. Gelukkig heeft Apple dit dichtgetimmerd.

  Dat er specifieke apps worden ontwikkelt die dit met jouw toestemming / jouw kennis doen, zoals de toekomstige 112-app juich ik toe. Inderdaad handig als je hulp nodig hebt toewijl je niet kunt aangeven waar je bent.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  In zowel de Kaarten App als de Kompas App kun je precies je huidige GPS coördinaten vinden. Maar die Apps zullen bij de meeste mensen wel in het Mapje “Apps van Apple die ik niet gebruik” zitten.;-)

 • Profielfoto
  Milt

  Ome Kor op 26 januari 2018 19:36
  Maar die Apps zullen bij de meeste mensen wel in het Mapje “Apps van Apple die ik niet gebruik” zitten.;-)

  Eeeh, je weet dat je die tegenwoordig ook gewoon kan weggooien?  (nou ja, onzichtbaar maken).

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ikke wel, maar genoeg mensen niet. Vandaar ook die smiley.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Dit soort dingen uitbrengen is best wel ingewikkeld; het moet natuurlijk samen kunnen werken met de meldkamers en die stelen hoge eisen. Bovendien moet de informatie die je geeft goed zijn. Als het een keer helemaal mis gaat en het blijkt dat het systeem de verkeerde locatie heeft gestuurd komt Apple niet weg met ‘in de voorwaarden stond dat je het niet betrouwbaar is’.