macOS Sierra en El Capitan nu ook immuun voor Meltdown

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Gebruik je nog OS X 10.11 El Capitan of macOS 10.12 Sierra op je Mac? Installeer dan zeker de dinsdagavond door Apple uitgebrachte beveiligingsupdate genaamd ‘2018-001’. Deze beschermt je eindelijk tegen het begin dit jaar ontdekte beveiligingslek Meltdown.

Oudere macOS-versies waren al beschermd tegen Spectre, maar een patch voor Meltdown liet op zich wachten. Waarschijnlijk omdat er diepgaande aanpassingen aan de kernel nodig waren. macOS High Sierra 10.13 werd al op 8 januari gepatcht.

Blunder in communicatie

Hoewel het goed is dat Apple ook oudere macOS-versies patcht, ging dit gepaard met een communicatieblunder. Aanvankelijk communiceerde Apple op 8 januari dat High Sierra en El Capitan beveiligd waren, maar dat bleek niet het geval. iOS-gebruikers zijn sinds iOS 11.2.2 beschermd, maar oudere iOS-versies worden in tegenstelling tot macOS niet gepatcht.

Door deze lekken kunnen kwaadaardige apps elkaars informatie uit het cache- en kernelgeheugen van de processor halen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen en gevolgen. Hoewel Meltdown en Spectre gerelateerd zijn, wordt alleen Meltdown momenteel in het wild misbruikt. Spectre is veel moeilijker op te lossen, maar ook een stuk moeilijker te misbruiken.

Ook update voor Safari en iTunes beschikbaar

Naast updates voor macOS, kun je ook Safari 11.0.3 installeren. Deze versie lost een bug op die ervoor zorgde dat slecht werkende webpagina’s willekeurige code op het systeem konden uitvoeren. iTunes 12.7.3 is klaar voor de HomePod, al is die voorlopig niet in Nederland te koop.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Mijn MacBook Pro startte gisteren niet meer op na die update. nu gelukkig wel weer

 • Profielfoto
  Ketaru

  Mijn MacBook Pro deed het eerst ook niet meer. Powerknop in blijven houden, dan kwam uiteindelijk de herstart en begon de installatie.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Stom dat oudere OSX versies niet gepached worden. Vaak is diezelfde patch zonder enige wijziging toepasbaar op oudere OSX versies.

 • Profielfoto
  vincentvega

  Na het updaten van iTunes loopt het programma vast zodra ik de standaard afspeellijst “recent toegevoegd” probeer af te spelen. Alle andere playlists werken wel normaal. Preferences al een keer verwijderd, maar dat lost het niet op. Clean install kan niet omdat deze versie nog niet beschikbaar is. Heeft iemand een oplossing?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Mijn Mac Mini liep na the update twee maal vast. Alleen herstarten met de bower button ingedrukt werkte.

  De berichten app op mijn Mac Mini worden nog steeds niet gesynchroniseerd. Foei Apple

  ik ben nog niet gescharmeerd op dit moment

 • Profielfoto
  Macboekje

  Gisteren meteen geprobeerd de update te installeren. Na een hele tijd downloaden de boodschap: Download afgebroken vanwege ontbreken verbinding o.i.d. Vandaag opnieuw gestart. Na enige tijd downloaden de boodschap: Safari kon niet geüpdated worden. Later zelf controleren.

  Vervolgens in de meldingen over ‘de laatste tijd geïnstalleerde updates:

  Safari 11.0.3

  iTunes 12.7.3

  beide tweemaal.

  Maar na een herstart eerst de normale voortgangsbalk op het scherm, het normale bureaublad en na enige tijd de boodschap dat ik alles nog weer zou moeten installeren…

  Apple lijkt helemaal de weg kwijt te zijn.

 • Profielfoto
  MacEs

  Weet iemand of er ook iets te updaten is cq gaat zijn voor Yosemite?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oei, zoveel problemen? Ik zit op macOS Sierra en heb de update nog niet uitgevoerd. Misschien nog even wachten?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Geen probleem met de update van El Capitan.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Precies @MacEs waar blijft de patch voor MAC OS X 10.10.5? ?