Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 januari 2018

macOS Server wordt oplossing voor device management

Apple heeft grote veranderingen aan macOS Server aangekondigd. Oude functies worden geschrapt en maken plaats voor nieuwe features die zich richten op het beheer van computers, iOS-apparaten en storage. Het wordt dus meer een platform voor (mobile) device management.

Hoewel de nieuwe plannen nog weinig concreet zijn, zeg Apple al aangekondigd dat oude functies worden uitgefaseerd. De mogelijkheid om een eigen server voor contacten, DNS, DHCP, mail, iMessage, VPN, websites en wiki op te zetten verdwijnt.

Functies worden uitgefaseerd

In de volgende update zullen bovenstaande functies verborgen worden, maar ze blijven beschikbaar voor bestaande gebruikers. Op een speciale support-pagina publiceert Apple een lijst met (open source) alternatieven voor deze taken. Vaak werden deze pakketten al door macOS Server op de achtergrond gebruikt, maar dan gecombineerd met een grafische interface.

Klik/tap voor groter

Nieuwe functies voor device management

Hoe de nieuwe functies voor device management eruit gaan zien is nog onduidelijk. Apple biedt met onder andere configurator al een simpele variant van (mobile) device management, maar concurrenten zoals Jamf hebben een veel groter aanbod en groeien als kool.

Het uitfaseren van oude diensten is een logische stap. Clouddiensten nemen de rol van een eigen server steeds meer over, zo kun je voor een paar euro per maand op een virtuele server meerdere websites en wiki’s hosten. Software voor DNS en DHCP is inmiddels dermate volwassen dat er geen Apple-laag meer nodig is. Er is bij veel bedrijven wel behoefte aan een laagdrempelige oplossing voor het beheer van meerdere apparaten.

Klik/tap voor groter.

De eerste update voor macOS Server moet in de lente beschikbaar zijn. Tot slot is het goed om te weten dat een aantal functies van macOS Server ook beschikbaar is in High Sierra. Zo kun je bijvoorbeeld content caching inschakelen en is Time Machine Server sinds kort ook onderdeel van het gewone macOS. Je kunt dit vinden onder SysteemvoorkeurenDelen.

Reageer op artikel:
macOS Server wordt oplossing voor device management
Sluiten