macOS Server wordt oplossing voor device management

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple heeft grote veranderingen aan macOS Server aangekondigd. Oude functies worden geschrapt en maken plaats voor nieuwe features die zich richten op het beheer van computers, iOS-apparaten en storage. Het wordt dus meer een platform voor (mobile) device management.

Hoewel de nieuwe plannen nog weinig concreet zijn, zeg Apple al aangekondigd dat oude functies worden uitgefaseerd. De mogelijkheid om een eigen server voor contacten, DNS, DHCP, mail, iMessage, VPN, websites en wiki op te zetten verdwijnt.

Functies worden uitgefaseerd

In de volgende update zullen bovenstaande functies verborgen worden, maar ze blijven beschikbaar voor bestaande gebruikers. Op een speciale support-pagina publiceert Apple een lijst met (open source) alternatieven voor deze taken. Vaak werden deze pakketten al door macOS Server op de achtergrond gebruikt, maar dan gecombineerd met een grafische interface.

macOS server
Klik/tap voor groter

Nieuwe functies voor device management

Hoe de nieuwe functies voor device management eruit gaan zien is nog onduidelijk. Apple biedt met onder andere configurator al een simpele variant van (mobile) device management, maar concurrenten zoals Jamf hebben een veel groter aanbod en groeien als kool.

Het uitfaseren van oude diensten is een logische stap. Clouddiensten nemen de rol van een eigen server steeds meer over, zo kun je voor een paar euro per maand op een virtuele server meerdere websites en wiki’s hosten. Software voor DNS en DHCP is inmiddels dermate volwassen dat er geen Apple-laag meer nodig is. Er is bij veel bedrijven wel behoefte aan een laagdrempelige oplossing voor het beheer van meerdere apparaten.

jamf macbook
Klik/tap voor groter.

De eerste update voor macOS Server moet in de lente beschikbaar zijn. Tot slot is het goed om te weten dat een aantal functies van macOS Server ook beschikbaar is in High Sierra. Zo kun je bijvoorbeeld content caching inschakelen en is Time Machine Server sinds kort ook onderdeel van het gewone macOS. Je kunt dit vinden onder SysteemvoorkeurenDelen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Logische stap om met macOS Server te stoppen. Servers was ook al geen geld meer in te verdienen en al dit soort software features kun je tegenwoordig voor een paar euro per maand 800 miljoen keer beter uitbesteden dan dat jij het zelf kunt beheren. Tegenwoordig is simpele webhosting voor zakelijke websites al gratis en van veel beter niveau dan elke hostingboer in Nederland kan aanbieden voor hun premium prijzen.

   

  Dit toont eigenlijk wel aan wat ik dacht. Dat Apple de Mac mini gaat proberen in te zetten in een nieuwe vorm op de zakelijke markt. Op kantoren waar een hoop typemiepen, accountants en dat soort mensen hangen. Mensen die eigenlijk alleen een computer nodig hebben om programma’s als Office te runnen. Dat zou technisch gezien allemaal al heel goed kunnen op elke smartphones in 2018, qua performance maar dat is iets dat nooit echt een succes gaat worden – het ChromeOS en Android apps (Web Based) op je computer is wel een logische stap dus zal Apple met iets moeten komen dat daar op lijkt maar dan op de Apple manier. Erg intressant dit.

   

  MacBook 12″ Retina kwaliteit maar dan in een nieuw Mac mini doosje, veel compacter en heel misschien zelfs een compleet nieuw OS of aangepaste versie van iOS erop zoals ze met tvOS gedaan hebben.

 • Profielfoto
  McMeller

  Interessante informatie. Hoewel Profile Manager al onderdeel is van macOS Server is het logisch dat men meer de kant van Mobile Device Management opgaat.

  Toch vraag ik me af hoe interessant dit kan worden. Cloud-oplossingen worden inderdaad steeds populairder, dus waarom zou je je MDM-server dan toch nog lokaal willen draaien en onderhouden?

  Ik beschouw alternatieve MDM-oplossingen overigens niet als concurrentie. Deze worden in samenwerking met Apple onderhouden en hebben allemaal hun unieke voor- en nadelen. Verder denk ik niet dat Apple Configurator 2 in deze vergelijking meetelt. Die tool is niet bedoeld voor continue management van devices.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Goed dat ze eindelijk eens duidelijkheid scheppen over macOS Server. Wij gebruiken dat al enkele jaren, oa. als fileserver, web- en wikiserver. De andere functies als DNS, DHCP en Open Direcotory hadden we al naar Windows server omgezet. Nu dus zoeken naar een alternatieve wiki.

  Goed ook dat ze profielmanager verder uitbouwen, dat gebruiken we heel intensief.

 • Profielfoto
  pannekoek

  iTunes Pro

   

   

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “De mogelijkheid om een eigen server voor contacten, DNS, DHCP, mail, iMessage, VPN, websites en wiki op te zetten verdwijnt.”

  Wordt de naam macOS Server dan ook gewijzigd? Want veel server is er daar dan niet meer aan als bovenstaande verdwijnt. Overigens vindt ik het ergens toch jammer. Ik vind het nog altijd fijn om bepaalde dingen zelf in de hand te hebben. Clouddiensten is allemaal wel fijn maar er kunnen daar ook dingen fout lopen.

  Wat ik me verder afvraag: Gaan apps zoals dreamweaver volledig verdwijnen en gaat het dan niet meer mogelijk zijn om je eigen website te maken in de toekomst? Ik heb men eigen website en gebruik als hosting One.com. Gaan deze dingen ook verdwijnen of is dat nog een volledig ander geheel? Als iemand me hier meer over kan vertellen, altijd fijn!

  Mobile management is aan de andere kant goed sinds je iTunes niet meer kunt gebruiken om je telefoon te beheren. Ja, alles via wifi en synch. Maar vond het altijd fijn om op mijn grote scherm alles te kunnen beheren…

 • Profielfoto
  iep

  Wordt de naam macOS Server dan ook gewijzigd? Want veel server is er daar dan niet meer aan als bovenstaande verdwijnt.

  De definitie van een server is niet een apparaat dat DNS, DHCP, VPN, iMessage, etc. doet. Een server kan van alles en nog wat zijn. Dat wat er nu overblijft maakt van macOS Server nog steeds een server. De reden om de naam te veranderen ligt eerder in het feit dat wat macOS Server nu doet zo specifiek is dat je dat ook gewoon een naam kunt geven waardoor het veel duidelijker wordt wat het doet.

  Ik vind het nog altijd fijn om bepaalde dingen zelf in de hand te hebben. Clouddiensten is allemaal wel fijn maar er kunnen daar ook dingen fout lopen.

  Dat heb je nog steeds. DNS, DHCP en VPN zijn een aantal items die totaal niet zinnig zijn om te hebben in iets als macOS Server. Sterker nog, het is juist gevaarlijk omdat het alleen maar conflicten op je netwerk oplevert en de setup aanzienlijk complexer en lelijker maakt. Dingen als DNS, DHCP en VPN zijn namelijk al vrij standaard in bedrijfsnetwerken en zelfs bij consumenten thuis. De routers die je krijgt van de ISP doen bijv. standaard al DNS en DHCP en in het bedrijfsleven zit je vaak al aan firewalls/UTM’s die alle 3 functies hebben.

  Voor iMessage zijn er betere alternatieven voor het bedrijfsleven die je bijv. in staat stellen om ook conference calls met mensen buiten je organisatie te houden.

  M.a.w. veel functionaliteit van macOS Server heeft men thuis of op de zaak al en voegt daardoor dan ook niks toe. Het enige wat nog echt iets toevoegt is het MDM gedeelte. Als ze nou zorgen dat dit ook eens gaat werken met Active Directory dan is dat voor het bedrijfsleven alleen nog maar beter omdat ze dan Macs echt volledig in de bestaande infrastructuur kunnen integreren. Hopelijk helpt IBM ze daar een handje bij mee.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ iep: Bedankt voor de uitleg!:-)