MacBook Pro met 6 cores: Intel Coffee Lake-H onthuld

7 reacties

Onlangs hoorden we dat de MacBook Pro in 2018 geen grote veranderingen gaat krijgen. Verwacht dus geen nieuw ontwerp of aangepast toetsenbord. Niets houdt Apple echter tegen om -net als in 2017- de CPU en GPU te vernieuwen.

Op gebied van de CPU wordt dit jaar erg interessant. Intel heeft namelijk een nieuwe generatie processors genaamd Coffee Lake-H onthuld. Dit bevestigt een eerder gerucht: een MacBook Pro met 6 cores is écht mogelijk.

MacBook Pro van Quad Core naar Hexa Core

De 15-inch MacBook Pro heeft momenteel een Intel-chip met vier cores (quad-core) en de 13-inch MacBook Pro beschikt over een processor met twee cores (dual-core). Door Intel-chips van de achtste generatie (Coffee Lake) te gebruiken, kan Apple de 13-inch MacBook Pro van vier cores voorzien. Het 15-inch model kan naar maar liefst zes cores (hexa-core) geüpgraded worden. Bij toepassingen die goed kunnen schalen en meerdere cores gebruiken, zal dit een aanzienlijke snelheidswinst opleveren. Denk aan het exporteren en renderen van video of het compileren van een app.

In de tabel onderaan dit artikel zijn de specificaties van de vandaag onthulde chips te zien. Ze gebruiken allemaal 45 watt en zijn geschikt voor de 15-inch MacBook Pro. Apple kiest waarschijnlijk voor de i7-chip en zal geen Xeon of i9 in zijn dunne laptop stoppen.

Intel 8th gen Coffee Lake
Klik/tap voor groter.

Nog steeds beperkt to 16GB RAM

De MacBook Pro krijgt waarschijnlijk wel extra cores, maar geen extra RAM-geheugen. Intel Coffee Lake ondersteunt nog steeds maar 16GB Low Power DDR4-geheugen. De volgende generatie chips, genaamd Cannon Lake, ondersteunt wel 32GB RAM maar laat nog even op zich wachten.

Intel kondigde onlangs ook chips met ingebouwde GPU van AMD aan, maar die zijn vooral voor desktops en het is afwachten wat de volgende iMac te bieden heeft. De MacBook Pro lijkt in ieder geval een aanzienlijke speed boost te krijgen en dat is altijd welkom.

CPU NameIntel Core i5-8300HIntel Core i5-8400HIntel Core i7-8850HIntel Xeon E-2176MIntel Xeon E-2186MIntel Core i9-8950HK
FamilyCoffee Lake-HCoffee Lake-HCoffee Lake-HCoffee Lake-HCoffee Lake-HCoffee Lake-H
PlatformMobile NotebookMobile NotebookMobile NotebookMobile WorkstationMobile WorkstationMobile Notebook
Cores446666
Threads8812121212
Base Clock2.30 GHz2.50 GHz2.60 GHz2.70 GHz2.90 GHz2.90 GHz
Multi Core Boost3.90 GHz4.10 GHz4.00 GHz4.10 GHz4.30 GHz4.30 GHz
Single Core Boost4.00 GHz4.20 GHz4.30 GHz4.40 GHz4.80 GHz4.80 GHz
L3 Cache8 MB8 MB9 MB9 MB12 MB12 MB
TDP45W45W45W45WcTDP 45-65WcTDP 45-65W

WCCF Tech

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Sjakelien

  Of misschien toch een A-serie processor, zoals in Apple’s mobiele apparaten? Hierover is al veel gespeculeerd, en zou Apple minder afhankelijk van Intel maken

 • Profielfoto
  MEEUW

  Eer dat ze intel inhalen met hun ontwikkelde techniek… zijn we nog wel 10 jaar verder.

  Maarja zolang het toetsenbord ruk is en je om de dag met spuitpus lucht je laptop op z’n kop moet houden omdat je dan niet kan werken.

  is en blijft het een waardeloos product voor 3500 euro.

 • Profielfoto
  sunapple

  Sjakelien op 22 januari 2018 15:34
  Of misschien toch een A-serie processor, zoals in Apple’s mobiele apparaten? Hierover is al veel gespeculeerd, en zou Apple minder afhankelijk van Intel maken

  Software wordt dan het moeilijkste om werkend te krijgen. Dat zal dus op het WWDC geïntroduceerd kunnen worden als plan voorbode toekomst zodat developers zich kunnen voorbereiden. De hardware volgt dan later, bijvoorbeeld de low-end MacBook

 • Profielfoto
  Shmoo

  MacBook Pro van Quad Core naar Hexa Core

  Wat een aanname totaal nergens op gebaseerd. Als ik dat lees dan denk ik alleen maar. We houden zoals het nu is maar er komt een extra MacBook Pro 15″ of mogelijk zelfs 17″ bij met extra power. Een echte werkpaard. Zoals we dat ook bij de iMac hebben gezien. iMac 27″ is al een prima machine met veel power maar dan krijg je de iMac Pro voor dat kleinere doelgroepje.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lijm:

  Ik zie namelijk niet in waarom Apple Quad core in de 13″ MacBook Pro gaat stoppen dat zou het gat met de MacBook veel te groot maken.

  De MacBook Pro 13″ is de opvolger van de MacBook Air – zonder dat ze hun marge hoeven in te leveren en beneden die 1000,- te gaan.

   

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ja Hoor! Ze willen het ook echt niet snappen in Cuppertriesto.

  16GB voor een Hexacore! En wel stroom hebben voor een ingebouwde iPad zeker? Schroef die A-weet-ik-wat-voor-nummer met bijpassende prulstrip er alstublieft uit, en soldeer er gewoon 64GB ram in.

   

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben het voor een keer eens met onze pannekoek! Hoewel 64GB niet echt noodzakelijk is in een laptop. Ik denk dat een 6-core met 32GB ram wel mooi zou zijn. En volgens mij kan er perfect een quadcore in de 13″. Een 17″ zijn woelige geruchten over. En Apple kennende is het niet de eerste keer dat ze iets “anders” zouden doen (eerst schrappen en dan weer opnieuw leven in blazen). Maar ik vind de mogelijkheid om een quadcore 13″ model te leveren zeker geen slecht idee. Ben het niet met Shmoo eens over het feit dat je een “gewone” Macbook Pro zou hebben, en daarnaast dan, wat,..? Nog een meer pro model of zo? Nee, echt niet.

   

  De iMac is van iMac naar iMac Pro gegaan. Dat kan je moeilijk doen met een Macbook Pro omdat die namelijk al pro heet. Gek he?

   

  Overigens is een (interne) hardware upgrade voor mij veel belangrijker dan de buitenkant om eerlijk te zijn. Ik wacht persoonlijk tot 32GB ram mogelijk is.