‘In 2018 geen grote vernieuwing voor MacBook Pro’

Door: Raymon - 23 reacties

De MacBook Pro werd in 2016 vernieuwd en dat leverde veel kritiek op. Zo valt het toetsenbord niet bij iedereen in de smaak en willen veeleisende gebruikers meer dan 16GB RAM. Toch lijkt het er niet op die tekortkomingen dit jaar aangepakt worden.

Volgens het Taiwanese DigiTimes, dat goede bronnen binnen Apple’s Aziatische leveranciersketen heeft, wordt het huidige model niet gewijzigd. Apple zou dit het hele jaar ongewijzigd laten produceren.

Kleine hardware-upgrade ook de moeite

Dat wil niet zegen dat er geen kleine, hardwarematige upgrades mogelijk zijn. De afgelopen twee jaar heeft Apple steeds de nieuwste Intel-chips in de MacBook geïntegreerd. Dit jaar zou de stap naar de 8e generatie (Intel Coffee Lake) gemaakt worden. De rest van de laptop zou ongewijzigd blijven.

macbook pro 2016 bovenaanzicht
De MacBook Pro met Touch Bar – Klik/tap voor groter.

Reken dus niet op de terugkeer van USB-A-poorten, een SD-kaartlezer of een toetsenbord dat minder storingsgevoelig is. Toch kan alleen nieuwe Intel-chip de moeite waard zijn, want Coffee Lake-chips krijgen meer cores. Zo wordt de 13-inch MacBook waarschijnlijk een quad core en krijgt het 15-inch model naar verwachting een chip met 6 cores.

Huidige model perfectioneren

Volgens DigiTimes is Apple van plan de productie van de huidige MacBook Pro te perfectioneren. Foxconn zou een groter aandeel in de productie krijgen. Quanta Computer, dat Apple vaak voor nieuwere ontwerpen inzet, gaat in plaats van 80 procent nog maar 50 procent van alle MacBook Pro-modellen produceren.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  En de gebruikelijke prijsverlaging is natuurlijk ook interessant.

 • Profielfoto
  digilb

  Waarschijnlijk bedoel je Kaby Lake R. Dit is de 8e generatie Intel processoren voor laptops. Voor desktops is dit inderdaad wel Coffee Lake. Of er ook Coffee Lake processoren voor laptops uit gaan komen, kon ik zo snel niet vinden.

  Aanbod is trouwens wel heerlijk overzichtelijk, zie
  https://ark.intel.com/products/codename/126287/Kaby-Lake-R
  Zijn dus echte quadcores zonder hyperthreading!

  Meer inhoudelijk: Macbook Air zal (vrijwel) ongewijzigd blijven verwacht ik. En de Macbook? De huidige CPU’s zijn de snelste passief gekoelde in het assortiment van Intel. Zal dus ook weinig aan veranderen.

  En de gebruikelijke prijsverlaging is natuurlijk ook interessant.

  Hoor het sarcasme!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Tja, Intel staat al 5 jaar stil dus dat helpt niet. Beetje energiezuinige 64GB RAM duurt nog een paar leken.

 • Profielfoto
  fransvandam

  Ik heb een MacBook Pro 15″ (2016) gehad. Heb de koop laten ontbinden. Wat een slechte batterij heeft deze machine! Ik deed maar 4 tot 5 uur met de batterij waarbij ik alleen maar native Apple software gebruikte. Ik hoop vooral voor toekomstige MacBook Pro bezitters dat Apple een update geeft aan de batterijen!

 • Profielfoto
  plonserd

  quadcore 13” zou mooi zijn. Ik overweeg voor thuisgebruik (songwriting en opnames) een nieuwe Mac aan te schaffen, en m’n oog viel tot nu op de 27” iMac, waarbij ik m’n 11” i7 MBA zou houden voor onderweg en voor optredens. 15” is me te groot om overal mee naartoe te nemen. Een 13” quadcore MBP zou een mooie (en kostenbesparende) middenweg zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoor het sarcasme!

  .
  Nee, je hoeft alleen maar naar de prijzen te kijken om te zien dat de machine nog steeds te duur is.

  De winkels is het rode kadertje – daar hoort normaal ook Wehkamp bij, die verkopen deze machine al sinds dag 1 voor die prijs. Bij hen is deze machine nog nooit hoger geweest dan 1379,- omdat ze dan niets verkopen.

  Die 1380 of de 1429,- gaat gewoon de prijs worden voor de volgende generatie omdat dat de prijs is die mensen er voor willen betalen. Dat is namelijk de prijs van de MacBook Air in zijn begindagen toen die echt goed begon te lopen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Zo valt het toetsenbord niet bij iedereen in de smaak

  Jammer dat het altijd zo word omschreven dat het niet aan apple lig.
  Ik lees alleen maar dat mensen grote moeite hebben om toetsenbord werkend te houden.
  En zoals iemand zei voor laptop van 3500 euro mag je toch wel verwachten dat het toetsenbord gewoon goed functioneert.
  Maar waarschijnlijk na 3 jaar zal apple misschien toegeven dat het slecht toetsenboard is en het vervangings programma opzetten. Misschien….
  Maar dan hebben wel al die gebruikers 3 jaar lang ellende gehad voor 3500 euro…
  na 2,5 jaar klein hardware update. Schaamtelijk gewoon. vroeger ging je elk jaar je computer geheel ombouwen:D

 • Profielfoto
  MrMo

  Fransvandam,

  Ik heb ook een MacBook Pro 15” uit 2016. Mijn ervaringen met deze machine zijn juist uitstekend. Het toetsenbord vind ik heel fijn typen. De accu gaat zo’n 6 uur mee als je de geïntegreerde graphics (Intel) gebruikt en niet de discrete graphics (AMD). Deze laatste vreet energie en kan je dus het beste gebruiken als je de laptop aan het stopcontact hebt hangen. Er is een programmaatje gfxCardStatus ( waarmee je kan bepalen welke graphics kaart actief moet zijn.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @MrMo dat programma gfxCardStatus is geschreven door oud apple medewerker omdat er zoveel problemen waren met chip van grafische kaart(2011 en 2012). die was er slecht op gesoldeerd.
  Na jaren martelen van apple gebruikers kwam er eindelijk dit verlossende programmatje en kon je de macbook weer gebruiken. wel met de onboard moederboard chip. Maar anders had je na 2 jaar je macbook weg kunnen gooien.
  En vele jaren later, kwam apple eindelijk…. met vervangings programma omdat er zoveel klachten waren dat zelfs apple er niet onderuit kon komen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ben benieuwd hoe lang de huidige MBP’s met die dedicated videokaart het gaan uithouden. Ik ken nog steeds geen enkele MBP sinds 2007 die het probleem van de gesmolten videokaarten niet heeft gehad.
  Iedere keer moet Apple met een vervangingsprogramma komen om het op te lossen. Die dingen worden veel te warm en de fans gaan veel te laat aan het draaien.
  Als je dus zo’n MBP hebt, dan haal je best een programma af waarmee je de fans kan controleren zoals dit.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Kortom: iBook late 2017.

 • Profielfoto
  Facundo

  Gelukkig kunnen gebruikers hun dongles blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nog steeds ongelukkig omtrent de dongles?

  Stomme Apple. Ze begrijpen er helemaal niets van. Elke dag loop ik mijn USB SuperDrive aan de MacBook Air te koppelen omdat ik films (dvd’s) wil kijken.
  En dan ook nog eens die teleurstelling dat ik geen installatie cd’s meer bij mijn nieuwe Mac krijg.

  Zoiets kan echt niet.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ze komen volgens Schiller in 2018 met een nieuwe Mac Pro. Met een beetje geluk ook een nieuwe Mac mini.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Nog steeds ongelukkig omtrent de dongles?

  Stomme Apple. Ze begrijpen er helemaal niets van. Elke dag loop ik mijn USB SuperDrive aan de MacBook Air te koppelen omdat ik films (dvd’s) wil kijken.
  En dan ook nog eens die teleurstelling dat ik geen installatie cd’s meer bij mijn nieuwe Mac krijg.

  Zoiets kan echt niet.

  ^^(y) ZALIG!:-D

  Overigens, met een hardware update ben ik ook al blij, “Coffee Lake-chips” (nieuwste gen processor er in) en hopelijk 32GB ram (64GB ram hoeft eigenlijk, voorlopig nog niet in een laptop denk ik), al weet ik dat er laptops zijn die het wel aanbieden, maar ik denk dat vele wel toekomen met 32GB. Hoewel programma’s als Photoshop wel heel erg veel van ram houden en het overigens ook niet al te graag delen met andere programma’s. Logic Pro X op zich valt denk ik wel mee, maar de plugins (zeker die van bv. spectrasonics en native Instruments) vragen erg veel ram.

  De touch bar mag echt wel blijven, ik denk dat het wel fijn is als die touch bar zich aanpast aan elk programma die je gebruikt, denk maar aan FCPX en LPX.

  En uiteraard de adobe suite programma’s of dergelijke.

  USB-A hoeven ze er niet in terug te stoppen. USB-C is tegenwoordig al goed verkrijgbaar. Opnieuw een SD kaart lezer zou wel fijn zijn, maar dat zullen ze ook niet meer doen. Mss 6 USB-C poorten met die 6-cores Coffee Lake-chips ?:P

 • Profielfoto
  Melle

  Ik wacht op zich ook op een nieuwe laptop van Apple die waardevol is voor mij. Niets van al wat ze aanbieden is wat ik nodig heb. Jammer, maar mijn probleem. Ik kijk zelf nog meer uit naar Mac mini update. (Daar gaat Apple wel flink uit de bocht – bij de MacBook maken ze tenminste keuzes en innoveren of evolueren ze – niet zoals ik wil, maar dat is hun keuze) maar bij de Mac mini en ook de Pro doen ze niets – en dat is wel wraakroepend.

 • Profielfoto
  maconly

  Accu valt me tegen bij m’n 2017 macbookpro 15”

 • Profielfoto
  Facundo

  @shmoo: Je was je floppydisk nog vergeten. Zelf gebruik ik de poorten liever voor moderne devices. En ik ga die devices niet vernieuwen, alleen omdat Apple weer zonodig een nieuwe standaard door de strot  probeert te drukken. En ook niet om dongles eraan te moeten hangen.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Wat ze van mij mogen vernieuwen, is het toetsenbord! Doe maar het toetsenbord van de Air in de nieuwe Pro! En graag een numeriek deel in de 15″ versie…

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  MEEUW op 15 januari 2018

  Zo valt het toetsenbord niet bij iedereen in de smaak

  Jammer dat het altijd zo word omschreven dat het niet aan apple lig.
  Ik lees alleen maar dat mensen grote moeite hebben om toetsenbord werkend te houden.
  En zoals iemand zei voor laptop van 3500 euro mag je toch wel verwachten dat het toetsenbord gewoon goed functioneert.

  Bij ons op de “zaak” hebben ze begin vorig jaar een handvol MacBooks gekocht (2016-generatie dus) en een paar maand geleden ongeveer twintig MBP’s, bijna allemaal 13″. De toetsenborden van de MacBooks houden het redelijk vol (twee van de tien defect) maar met de MBP’s is het een drama: twaalf moesten ondertussen retour, en een stuk of vier inmiddels al tweemaal.

 • Profielfoto
  Melle

  @hydrarchos – straf verhaal, eigenlijk. Bevestigd mijn beslissing om tot nu toe bij MacBook Air te blijven… maar als er nog geen verbetering / vernieuwing komt in 2018, dan moeten ze het nog een jaar volhouden… ze dateren van 2013 en op zich nog net snel genoeg, maar het begint lastiger en lastiger te worden, vooral de GPU kan een grote snelheidsboetes gebruiken, maar ook mijn SSD van (gelukkig) 512 GB zit continu vol….

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  MrMo op 15 januari 2018
  Fransvandam,

  Ik heb ook een MacBook Pro 15” uit 2016. Mijn ervaringen met deze machine zijn juist uitstekend. Het toetsenbord vind ik heel fijn typen. De accu gaat zo’n 6 uur mee als je de geïntegreerde graphics (Intel) gebruikt en niet de discrete graphics (AMD). Deze laatste vreet energie en kan je dus het beste gebruiken als je de laptop aan het stopcontact hebt hangen. Er is een programmaatje gfxCardStatus ( waarmee je kan bepalen welke graphics kaart actief moet zijn.

  Helaas werkt gfxCardStatus vanaf 10.12 (Sierra) niet meer behoorlijk. De ontwikkelaar weet ervan maar heeft geen tijd het probleem op te lossen. Einde verhaal, lijkt het. Zie deze thread.

 • Profielfoto
  Silvester

  Ik hoor niemand over de Intel processor fout (meltdown en spectre) die zit ook nog in de Kaby Lake R processor. Ik had een nieuwe Macbook pro besteld en weer afgezegd i.v.m. de processor fout. 3300,- voor een laptop met een foute processor dacht het niet. Dus ik hoop maar dat er in 2018 Macbook pro komt zonder die fout, pas dan koop ik een nieuwe.